Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 18:36

…Citire!

Autor:

Publicat la 30 ianuarie 2017

La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent lucrarea „…Citire! Predici şi meditaţii la Apostolul de peste an. Scrisori către profesorii de religie”, a pr. conf. univ. dr. Constantin Necula

…Citire!

La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent lucrarea „…Citire! Predici şi meditaţii la Apostolul de peste an. Scrisori către profesorii de religie”, a pr. conf. univ. dr. Constantin Necula. Cartea adună texte publicate în ultima perioadă în diferite publicaţii periodice, meditaţii şi scurte predici la textele apostolice.
Lucrarea părintelui Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” apare sub motto-ul „O carte pentru tineri, şi nu numai” şi îşi dezvăluie astfel încă de la început obiectivul de a veni în sprijinul credincioşilor de toate vârstele dornici să-şi cultive şi mai mult abilitatea de a citi textul scripturistic în spiritul Bisericii, dar mereu actualizat şi contextualizat, şi de a medita asupra unor teme de actualitate din viaţa bisericească şi a societăţii. Lucrarea părintelui Constantin Necula ne oferă posibilitatea de a ne adânci şi mai mult în tainele textelor cuprinse în Apostolul citit la duminici şi sărbători, din care învăţăm la Sfânta Liturghie şi intrăm într-o comuniune de cuget şi de credinţă cu primele comunităţi creştine întemeiate de Sfinţii Apostoli. Nu este întâmplătoare această apariţie editorială cu un asemenea obiectiv într-o societate care pare să nu-şi mai regăsească rădăcinile spirituale şi istorice şi care respinge din ce în ce mai mult ceea ce provine din spaţiul eclesial. O privire atentă şi plină de simţământ la ceea ce ne-au lăsat Sfinţii Apostoli şi la ceea ce poate ora de religie să schimbe în fiinţa umană în plin proces de formare a tinerilor, cu siguranţă aduce o schimbare de perspectivă şi de paradigmă în educaţie şi nu numai.

„Nevoia de mărturisire”
Texte publicate de părintele Constantin Necula sunt toate actualizate şi problematizate aşa cum ne-a învăţat părintele profesor în toţi aceşti ani de când a devenit una dintre cele mai cunoscute voci ale Ortodoxiei româneşti în spaţiul teologic, jurnalistic şi academic.
„Trebuie să recunosc că mă las luat de val şi uneori reacţia mea e mai mult de jurnalist decât de preot. La fel de greu este şi să-ţi măsori reacţiile cu smerenia Evangheliei şi să nu răneşti pe nimeni prin cuvintele ori aluziile tale”, spune părintele Necula în prefaţa lucrării, intitulată „Nevoia de mărturisire”.
Referitor la ultima parte a lucrării, autorul menţionează că aici sunt adunate scrisorile către dascălii de religie publicate în „Lumina Educaţiei”, prin grija Cristinei Mascan, redactorul acestui supliment al Ziarului Lumina. Alături de predicile şi meditaţiile la Apostol, Scrisorile compun o lucrare sintetică, aplicată, concisă şi deosebit de folositoare, pusă sugestiv sub titlul „…Citire!”, tocmai pentru a sugera nevoia de a intări importanţa cuvântului biblic în pastorala actuală cu tinerii şi cu celelalte categorii de credincioşi.
Apărută la un an de la tragedia din clubul Colectiv, când mulţi tineri şi-au pierdut viaţa, un eveniment tragic care a schimbat societatea românească, lucrarea părintelui Constantin Necula este dedicată supravieţuitorilor, părinţilor celor trecuţi la Domnul şi prietenilor celor ce au pierit, cu speranţa că aici vor găsi numeroase răspunsuri la întrebările ce le frământă sufletul.
„Poate părea puţin pentru cei obişnuiţi să măsoare contribuţia ştiinţifică a unui dascăl doar în studii şi cărţi. Eu sunt, prin grija lui Dumnezeu, mai întâi preot şi cea mai adâncă restartare a teologiei o aflu din contactul cu oamenii păstoriţi, din dialogul cu cei porniţi – uneori pe bună dreptate, împotriva unei nărăvite leneviri misionare. Este nevoie să ne reconstruim pastoraţia pe principiile transparenţei administrative, dialogului pastoral şi a competenţei duhovniceşti”, spune părintele Constantin Necula în lucrare.
Dintre titlurile scurtelor meditaţii cuprinse în această lucrare menţionăm: „Limitele umanismului european”, „…ca fii ai Luminii să umblaţi (Efeseni 5, 8-19)”, „Îmbrăcaţi-vă întru iubire… (Coloseni 3, 12-16)”, „Hristos şi prietenii…”, „Cei 45.000 şi marea mirare naţională”, „Sindromul post-Creta”, „Nevoia de sinceritate”.
Amintim şi a doua parte a cărţii părintelui Constantin Necula, intitulată „Cearcăne de gând”, o colecţie de articole apărute în presa centrală. Aşa cum îl ştim pe părintele Constantin Necula, mereu prezent în dezbaterile mediatice cu teme legate de viaţa şi activitatea Bisericii şi nu numai, ne dăm seama că textele culese aici tratează o sumedenie de subiecte intens abordate de media românească. „Sufletul spitalului”, „Scrisoare către un prieten”, „Floriile, tinereţea Bisericii”, „Dinamica misiunii cu tineretul”, „Cartierul meu nu avea duminică”, sunt doar câteva dintre titlurile articolelor adunate aici care ne incită la lectură, meditaţie şi o permanentă rugăciune către Dumnezeu, singurul care ne poate aduce linişte în suflet şi adevărul absolut.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie