leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6971 - 24 mai 00:57

Prologul Evangheliei de la Ioan

Autor:

Publicat la 11 martie 2019

Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a publicat recent lucrarea „Prologul Evangheliei de la Ioan”

Prologul Evangheliei de la Ioan

Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a publicat recent lucrarea „Prologul Evangheliei de la Ioan”. Cartea părintelui Mihai este o exegeză a textului biblic din Prologul Evangheliei lui Ioan, cu o bibliografie de specialitate bogată şi cuprinzătoare.
Cartea apărută la editura Arhiepiscopiei Sibiului nu este doar o exegeză la un text ioaneic unic, cu un conţinut teologic foarte bogat, ci şi o interpretare duhovnicească a Prologului, o manifestare a dragostei autorului faţă de Evanghelia după Ioan, considerată de mulţi dintre teologi cea mai frumoasă carte a Noului Testament.
Adresată în primul rând teologilor, cartea are prin aceasta şi obiectivul de a oferi cititorilor din afara mediului teologic o lucrare prin care să Îl descopere pe Dumnezeu-Cuvântul aşa cum este mărturisit şi cinstit în minunatul Prolog la cea de-a patra Evanghelie din Noul Testament.
„Ideea directoare care structurează întreaga substanţă a cărţii este ideea de Dumnezeu-Persoană, pentru că Persoana are caracteristica esenţială de «deschidere spre», de a veni în întâmpinare, de a se dărui. De aceea, cartea poate fi privită ca o sărbătoare a spiritului, ca o răscumpărare şi justificare a timpului. Iată de ce am căutat nu doar spiritul critic al Bibliei, ci şi pe cel duhovnicesc, etic şi estetic. Volumul de faţă nu a fost scris ca o lucrare în sensul obişnuit al cuvântului, ea s-a născut din dragoste faţă de Evanghelie, a crescut precum un copil, s-a maturizat ca într-un laborator al experienţelor şi al interpretărilor mai multor Sfinţi Părinţi şi scriitori cu preocupări biblice”, spune autorul în cuvântul introductiv.
Lucrarea elaborată de părintele Mihai Petian, slujitor al Sfântului Altar în cetatea Sibiului, este deja receptată pozitiv în mediul teologic sibian şi nu numai.
În Cuvânt înainte, părintele profesor Vasile Mihoc, profesorul de Noul Testament de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi unul dintre cei mai cunoscuţi biblişti ortodocşi din întreaga lume, apreciază demersul exegetic al părintelui Mihai Petian, precum şi dragostea acestuia faţă de textele Noului Testament. „Scopul acestei cărţi este îndoit: În primul rând de a îndrepta atenţia spre Cuvântul lui Dumnezeu, Care este viu şi lucrător, prin urmare este nevoie de astfel de lucrări, care să lumineze cugetele oamenilor în această privinţă. Această carte are şi intenţia să informeze pe iubitorii de Evanghelie cu privire la gândirea teologică a Sfântului Ioan Evanghelistul. După o cuprinzătoare prezentare cu caracter isagogic asupra Evangheliei a patra, autorul ne oferă o exegeză pe textul grecesc, atent realizată şi bine argumentată, cu o clară structurare a materialului ioaneic şi cu recurs la o selectă bibliografie exegetic-teologică, cuprinzând lucrări ale Sfinţilor Părinţi şi comentarii moderne şi contemporane. Între diversele interpretări ale textelor, autorul, care nu este la prima lucrare asupra Evangheliei de la Ioan, discerne ceea ce este valoros, opţiunile sale exegetice fiind prezentate clar şi deplin convingător. Recomandăm această carte cu bucurie şi cu speranţa continuării, în viitoare lucrări, a preocupărilor de exegeză ioaneică”, spune părintele profesor Vasile Mihoc.
În postfaţa lucrării, prof. Ioan Daniel Toader evidenţiază caracterul de actualitate al cărţii părintelui Mihai Petian, atât prin mesajul său teologic şi duhovnicesc, acela de a-i determina pe credincioşi să citească tot mai des acest text din Noul Testament, cât şi prin lucrările unor teologi moderni citate şi cuprinse în bibliografie.
Cartea cuprinde două mari părţi, una introductivă şi cea în care este cuprins comentariul la textul evanghelic. Lucrarea cuprinde şi o parte de concluzii şi bibliografia aferentă. În capitolul introductiv, părintele Mihai Petian explică termenul „evanghelie” şi sensul teologic al acestuia. Mai apoi, autorul prezintă câteva lucruri generale despre Evanghelia după Ioan, pentru ca mai apoi să vorbească despre actualitatea, scopul, stilul şi subiectul Prologului Evangheliei după Ioan.
Partea principală a lucrării cuprinde comentariul la textul grec al Prologului. Verset cu verset, autorul realizează un amplu comentariu, o exegeză cuprinzătoare la acest text nou-testamentar, unde termenii greceşti cei mai importanţi sunt analizaţi teologic, şi nu numai. Între aceştia, „Logos” ocupă un loc central.
Sunt analizaţi şi alţi termeni proveniţi din limba greacă, amintind aici termenul „cosmos”, înţeles de autor ca „lumea aceasta”, spaţiul în care Mântuitorul Iisus Hristos şi-a desfăşurat activitatea mântuitoare, precum şi expresia „La început”, văzută ca începutul drumului în Creaţie, legată de prezenţa veşnică a Logosului în Dumnezeu.
În concluzii, părintele Mihai Petian subliniază atât caracterul hristologic al Prologului, cât şi deschiderea spre probleme interdisciplinare, legând teologia de filozofie, de morală şi educaţie creştină. Nu în ultimul rând, autorul arată nevoia ca exegeza biblică să fie însoţită mereu de inspiraţia Duhului Sfânt, aşa cum autorii biblici au fost inspiraţi în demersul lor de a redacta textele care au intrat mai apoi în corpusul canonic al Noului Testament.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie