leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6603 RON

1 USD = 3.9613 RON

1 GBP = 5.2120 RON

1 XAU = 152.8355 RON

1 AED = 1.0785 RON

1 AUD = 2.8692 RON

1 BGN = 2.3828 RON

1 BRL = 0.9679 RON

1 CAD = 3.0570 RON

1 CHF = 4.0997 RON

1 CNY = 0.5762 RON

1 CZK = 0.1819 RON

1 DKK = 0.6248 RON

1 EGP = 0.2210 RON

1 HUF = 1.4399 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 3.5102 RON

1 KRW = 0.3543 RON

1 MDL = 0.2353 RON

1 MXN = 0.2088 RON

1 NOK = 0.4868 RON

1 NZD = 2.6322 RON

1 PLN = 1.0865 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0602 RON

1 SEK = 0.4506 RON

1 TRY = 0.6447 RON

1 UAH = 0.1414 RON

1 XDR = 5.5615 RON

1 ZAR = 0.2754 RON

Editia 6811 - 25 sep 16:35

Teologia românească şi cea apuseană

Autor:

Publicat la 25 iunie 2018

Dintre studiile şi recenziile părintelui Liviu Stan adunate, acum, în acest volum amintim: „La cumpăna veacului”, „Un model de seminar monahal”, „Căsătoria bisericească şi căsătoria civilă”, „Eugen Petit şi un «Nou Cod Civil»??

Teologia românească şi cea apuseană

Biserica şi Dreptul
Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a publicat recent cel de-al nouălea volum din seria „Biserica şi Dreptul. Studii de Drept canonic ortodox” prin care este readusă în actualitate opera marelui profesor de la Institutul Teologic Ortodox de la Sibiu (actuala Facultate de Teologie), părintele profesor Liviu Stan.
Seria este coordonată de pr. conf. univ. dr. Irimie Marga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi adună în volum mai multe scrieri ale marelui profesor Liviu Stan. Sunt cuprinse în acest volum „Îndrumătorul canonic” alcătuit în 1953 şi publicat la finalul altei opere ale marelui canonist numită „Legiuiri ale Bisericii Ortodoxe Române”.
Despre acest îndrumător, părintele Irimie Marga spune că „este un instrument foarte practic pentru cei care vor să găsească fundamentarea canonică a unor aspecte bisericeşti sau vor să afle ce teme şi ce probleme sunt cuprinse în sfintele canoane” (Nota editorului).
Volumul cuprinde, apoi, un studiu despre Muntele Athos în care este prezentată poziţia părintelui Liviu Stan cu privire la dependenţa jurisdicţională a centrului monahal. Deşi acest studiu a fost publicat iniţial cu semnătura „Ortodoxia” şi nu cu cea a părintelui Liviu Stan, studiul prezintă poziţia marelui profesor cu privire la această tematică.
„Un studiu consistent şi deosebit de interesant este cel referitor la Biserica din Etiopia, despre care, relatează autorul, că numai contextul istoric din ultimele secole a dus-o în spaţiul monofizit vechi-oriental, altfel ar fi rămas o Biserică ortodoxă, cu tradiţii primare creştine, din afara spaţiului bizantin. La fel de interesant este şi articolul despre Biserica din China, el impresionează, mai ales, prin comparaţiile demografice cu situaţia de astăzi”, spune părintele Irimie Marga.
De asemenea, pr. conf. univ. dr. Irimie Marga remarcă articolul „Alegerile eparhiale” scris de părintele Liviu Stan cu prilejul alegerilor din 1 aprilie 1954 în toate eparhiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române. Deşi autorul poate părea uşor ironic la adresa autorităţilor, spune părintele Irimie Marga, articolul „reflectă o concepţie nealterată canonic”.

Dintre studiile şi recenziile părintelui Liviu Stan adunate, acum, în acest volum amintim: „La cumpăna veacului”, „Un model de seminar monahal”, „Căsătoria bisericească şi căsătoria civilă”, „Eugen Petit şi un «Nou Cod Civil»”, „Primatul adevărului înaintea oricărui alt primat”, „Formarea gândirii juridice moderne”, „Profesorul Nicolae Grosu de la Kiev”. Recenziile unor cărţi ale vremii demonstrează, aşa cum remarcă părintele Irimie Marga, faptul că teologii de la acea vreme, deşi trăiau în vremuri grele, sub jugul comunist, au reuşit să cunoască operele teologilor din alte ţări. Spre exemplu, marele profesor de la Sibiu avea să scrie o recenzie la cartea „Îndreptare. Învăţătura lui Karl Barth şi o conştiinţă catolică”, apărută în 1957, o lucrare care studiază problema „îndreptării” adică a mântuirii, dar şi tema „Bisericii şi Tainelor”.
Un alt exemplu de recenzie a unei publicaţii teologice din străinătate este cea la cartea „Il Primato di Petro nel pensiero christiano contemporaneo”, un volum de studii realizate de O. Cullman şi alţi teologi. Părintele Liviu Stan nu ezită să fie critic la adresa autorilor unei cărţi de răsunet în mediul teologic apusean: „Preţuind la justa valoare erudiţia lui O. Cullmann şi osteneala lui plină de toată sinceritatea şi tragerea de inimă, nu putem să nu ne exprimăm mirarea constând lipsa de aport şi de substanţă a studiilor celorlalţi. Dar să abordăm problema în miezul ei. Nici unul nu se întreabă ce însemnătate şi ce actualitate are sau poate avea «problema petrină» în iconomia mântuirii? Constituie, oare, învăţătura despre primatul lui Petru, şi ca urmare, şi cea despre infailibilitatea papii, adevăruri care condiţionează mântuirea cuiva, ori sunt fără de importanţă sub acest raport? Toată lumea este de acord că ele nu condiţionează mântuirea, şi nimeni nu poate proba contrariul. Atunci, de ce să se irosească zadarnic atâta vreme şi energie?”.
O altă recenzie foarte interesantă este cea la lucrarea lui Michel Villey intitulată „La formation de la pensee juridique moderne. Cours d’histoire de la philosophie du droit, 1961-1966, 1968”. Această lucrare este un curs de Filosofie a Dreptului introdus la acea vreme în facultăţile de drept din Franţa şi tratează evoluţia ştiinţei dreptului în Antichitate, Evul Mediu şi epoca modernă.
Volumul apărut acum la Sibiu contribuie prin toate studiile, articolele şi recenziile publicate la cunoaşterea în profunzime a operei părintelui profesor Liviu Stan, unul dintre cei mai mari canonişti ai Bisericii Ortodoxe Române.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie