leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6905 - 15 feb 02:20

Volum cu predici ale părintelui Constantin Necula

Autor:

Publicat la 06 august 2018

La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent volumul „Acolo va fi şi inima voastră”, care adună predici, meditaţii şi cuvinte ale pr. conf. univ. dr. Constantin Necula

Volum cu predici ale părintelui Constantin Necula

La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent volumul „Acolo va fi şi inima voastră”, care adună predici, meditaţii şi cuvinte ale pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, publicate în cursul anului trecut în mai multe publicaţii periodice.
Volumul cuprinde peste 75 de predici, cuvinte şi meditaţii la Evangheliile duminicale sau la sărbători importante din anul bisericesc, care au apărut în diferite publicaţii, într-o formă concisă, dar cu un conţinut bogat teologic, fiecare cu un mesaj clar, ţintind cititorii de toate vârstele şi din toate categoriile sociale.
Tema evanghelică sau a sărbătorii este prezentată în fiecare cuvânt al părintelui Constantin Necula în cunoscutul său stil scriitoricesc, foarte deschis şi prietenos, eliberat de rigorile şi constrângerile academice ale scriituri teologice, dar cu o impresionantă abundenţă de idei şi de viziuni neabordate până acum de slujitorii amvonului în lucrarea lor omiletică sau catehetică.
„Sunt scurte comentarii la Evanghelia Duminicii ori gânduri la praznice, scurte luări de poziţie ori puneri pe gânduri… Am nădejdea că nu va fi judecat prea aspru scriitorul, nefiind altceva decât un «vorbăreţ pe hârtie». Recitind aceste texte, apărute în vremea anului ce a trecut, mă bucur că sunt vii, provocatoare, liniştite şi neliniştite deopotrivă. Sunt oglinda unor preocupări, neliniştea unei vieţi bisericeşti încercate uneori chiar de oamenii săi, o privire sinceră în adânc de suflet şi dinspre marginea de noroi a lumii. Am ales ca titlu exact textul Evangheliei «Acolo va fi şi inima voastră…» (Matei 6, 14-21), învăţând mereu că jurnalismul nu se face numai cu scrisul, ci şi cu inima, cu preaplinul de hotărâre ce creşte în ea. Mi-e bucuria mare atunci când, pe stradă ori în librării, în foaier de teatru ori filarmonică, în tren ori în autobuze, oamenii îmi spun că citesc puţinul ce-l fac folositor lor. Pe măsură ce reciteam feliile de Jurnal descopeream fiorul emoţiei scrierii lor, grija dintâi fiind aceea de a nu zdrobi această bucurie de a fi cu oamenii. Poate că nu reuşim să pătrundem cu Vestea cea Bună în toate cotloanele sufletului ori în toate striaţiile societăţii. Dar putem încerca, filele ziarelor fiind, deseori, scrisori de neuitare celor singuri, trişti, abandonaţi de cei pe care au aşteptat să-i crească mari”, spune părintele Constantin Necula în prefaţa volumului.
Cu determinarea unui jurnalist de a transmite încă din titlu mesajul textului publicat, părintele Constantin Necula ne propune la fiecare cuvânt sau predică să medităm la tema scripturistică sau a sărbătorii încă de la început: „Cât de greu e să fii Dumnezeu…”, „Învierea fiicei lui Iair şi Învierea Bisericii”, „Ruşinoşii şi neruşinarea”, „Adevărat. A Înviat!”, „Pâine fără circ”, „Vameşi, farisei şi… noi”, „Foamea şi setea care ne hrănesc”, „România Cuminecată”, „Boboteaza e zvonul că se apropie Învierea…”, „Copilului se cuvine cea mai adâncă reverenţă…”, „Pedagogia aşteptării”.
Autorul îndeamnă pe cei care vor pune mâna pe această carte să o citească în tihnă şi să mediteze asupra celor transmise în fiecare scurt cuvânt. „Mi-ar plăcea să citiţi cartea aceasta asemenea unor semnale de telegraf. Scurte, dar pline de bătaia riguroasă a telegrafistului care încearcă să nu greşească. Gata să aducă Vestea cea Bună a Evangheliei în casele şi familiile creştinilor români de astăzi. Nu sunt texte elaborate în colţ de tihnă, ci în tumultul unei pastoraţii dureroase, a refuzului lui Hristos dintre valori, a rejectării moralei creştine de o societate ce pare suficientă sieşi. Cred că viaţa cotidiană trebuie privită mereu prin inima vorbitorului şi apoi a scriitorului care priveşte spre inima aproapelui. Nu sunt predici de amvon, ci de coloană de ziar, de jurnal de idei rostite. Sunt miride din prescura întâmpinării cu decenţă a vieţii noastre în Hristos Domnul. Nu. Nu epuizează exegeze, ci doar le punctează, ca posibile puncte de reper într-o dorit înviată Omiletică practică. Gândul cel bun şi rugăciunea să le lumineze!”, spune părintele Constantin Necula.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie