leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6578 RON

1 USD = 3.9575 RON

1 GBP = 5.1941 RON

1 XAU = 152.4712 RON

1 AED = 1.0774 RON

1 AUD = 2.8774 RON

1 BGN = 2.3815 RON

1 BRL = 0.9771 RON

1 CAD = 3.0579 RON

1 CHF = 4.1276 RON

1 CNY = 0.5771 RON

1 CZK = 0.1817 RON

1 DKK = 0.6244 RON

1 EGP = 0.2210 RON

1 HUF = 1.4395 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 3.5127 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2353 RON

1 MXN = 0.2100 RON

1 NOK = 0.4872 RON

1 NZD = 2.6380 RON

1 PLN = 1.0821 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0600 RON

1 SEK = 0.4516 RON

1 TRY = 0.6364 RON

1 UAH = 0.1409 RON

1 XDR = 5.5582 RON

1 ZAR = 0.2774 RON

Editia 6810 - 24 sep 23:21

Volum cu predici ale părintelui Constantin Necula

Autor:

Publicat la 06 august 2018

La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent volumul „Acolo va fi şi inima voastră”, care adună predici, meditaţii şi cuvinte ale pr. conf. univ. dr. Constantin Necula

Volum cu predici ale părintelui Constantin Necula

La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent volumul „Acolo va fi şi inima voastră”, care adună predici, meditaţii şi cuvinte ale pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, publicate în cursul anului trecut în mai multe publicaţii periodice.
Volumul cuprinde peste 75 de predici, cuvinte şi meditaţii la Evangheliile duminicale sau la sărbători importante din anul bisericesc, care au apărut în diferite publicaţii, într-o formă concisă, dar cu un conţinut bogat teologic, fiecare cu un mesaj clar, ţintind cititorii de toate vârstele şi din toate categoriile sociale.
Tema evanghelică sau a sărbătorii este prezentată în fiecare cuvânt al părintelui Constantin Necula în cunoscutul său stil scriitoricesc, foarte deschis şi prietenos, eliberat de rigorile şi constrângerile academice ale scriituri teologice, dar cu o impresionantă abundenţă de idei şi de viziuni neabordate până acum de slujitorii amvonului în lucrarea lor omiletică sau catehetică.
„Sunt scurte comentarii la Evanghelia Duminicii ori gânduri la praznice, scurte luări de poziţie ori puneri pe gânduri… Am nădejdea că nu va fi judecat prea aspru scriitorul, nefiind altceva decât un «vorbăreţ pe hârtie». Recitind aceste texte, apărute în vremea anului ce a trecut, mă bucur că sunt vii, provocatoare, liniştite şi neliniştite deopotrivă. Sunt oglinda unor preocupări, neliniştea unei vieţi bisericeşti încercate uneori chiar de oamenii săi, o privire sinceră în adânc de suflet şi dinspre marginea de noroi a lumii. Am ales ca titlu exact textul Evangheliei «Acolo va fi şi inima voastră…» (Matei 6, 14-21), învăţând mereu că jurnalismul nu se face numai cu scrisul, ci şi cu inima, cu preaplinul de hotărâre ce creşte în ea. Mi-e bucuria mare atunci când, pe stradă ori în librării, în foaier de teatru ori filarmonică, în tren ori în autobuze, oamenii îmi spun că citesc puţinul ce-l fac folositor lor. Pe măsură ce reciteam feliile de Jurnal descopeream fiorul emoţiei scrierii lor, grija dintâi fiind aceea de a nu zdrobi această bucurie de a fi cu oamenii. Poate că nu reuşim să pătrundem cu Vestea cea Bună în toate cotloanele sufletului ori în toate striaţiile societăţii. Dar putem încerca, filele ziarelor fiind, deseori, scrisori de neuitare celor singuri, trişti, abandonaţi de cei pe care au aşteptat să-i crească mari”, spune părintele Constantin Necula în prefaţa volumului.
Cu determinarea unui jurnalist de a transmite încă din titlu mesajul textului publicat, părintele Constantin Necula ne propune la fiecare cuvânt sau predică să medităm la tema scripturistică sau a sărbătorii încă de la început: „Cât de greu e să fii Dumnezeu…”, „Învierea fiicei lui Iair şi Învierea Bisericii”, „Ruşinoşii şi neruşinarea”, „Adevărat. A Înviat!”, „Pâine fără circ”, „Vameşi, farisei şi… noi”, „Foamea şi setea care ne hrănesc”, „România Cuminecată”, „Boboteaza e zvonul că se apropie Învierea…”, „Copilului se cuvine cea mai adâncă reverenţă…”, „Pedagogia aşteptării”.
Autorul îndeamnă pe cei care vor pune mâna pe această carte să o citească în tihnă şi să mediteze asupra celor transmise în fiecare scurt cuvânt. „Mi-ar plăcea să citiţi cartea aceasta asemenea unor semnale de telegraf. Scurte, dar pline de bătaia riguroasă a telegrafistului care încearcă să nu greşească. Gata să aducă Vestea cea Bună a Evangheliei în casele şi familiile creştinilor români de astăzi. Nu sunt texte elaborate în colţ de tihnă, ci în tumultul unei pastoraţii dureroase, a refuzului lui Hristos dintre valori, a rejectării moralei creştine de o societate ce pare suficientă sieşi. Cred că viaţa cotidiană trebuie privită mereu prin inima vorbitorului şi apoi a scriitorului care priveşte spre inima aproapelui. Nu sunt predici de amvon, ci de coloană de ziar, de jurnal de idei rostite. Sunt miride din prescura întâmpinării cu decenţă a vieţii noastre în Hristos Domnul. Nu. Nu epuizează exegeze, ci doar le punctează, ca posibile puncte de reper într-o dorit înviată Omiletică practică. Gândul cel bun şi rugăciunea să le lumineze!”, spune părintele Constantin Necula.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie