Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 02:45

1 noiembrie 2018: data de naştere a Spitalului Clinic Regional de Urgenţă Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 02 noiembrie 2018

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a venit ieri la Braşov, pentru a anunţa emiterea Ordinului de ministru nr. 1394/2018, privind aprobarea structurii unităţii sanitare

1 noiembrie 2018: data de naştere a Spitalului Clinic Regional de Urgenţă Braşov

La puţin timp după ce am fost numită în funcţie, în luna februarie a acestui an, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a venit la Braşov, pentru a participa la inaugurarea Corpului vechi al Maternităţii, dar şi pentru a avea primele discuţii cu oficialii locali despre spitalul regional. La momentul respectiv, social-democraţii braşoveni au anunţat în câteva săptămâni va fi emis ordinul de ministru privind aprobarea structurii acestei unităţi sanitare. Nu s-a întâmplat în câteva săptămâni, ci în câteva luni. Mai exact, ieri, ministrul Sănătăţii venit pentru a treia oară la Braşov, pentru a prezenta acest ordin de ministru.
A doua oară, Sorina Pintea a venit la Braşov în vară, la o întâlnire cu Primăria Braşov şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie financiară care s-a arătat dispusă să se implice în proiectul spitalului de la Braşov.
Pentru a anunţa ordinul de ministru, a fost organizată o conferinţă de presă la Prefectura Braşov, la care, pe lângă ministrul Sănătăţii, au participat, printre alţii, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, primarul Braşovului, George Scripcaru, senatorul Florin Orţan (PSD).  
„Am emis ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1394 din 1 noiembrie 2018, prin care am aprobat structura şi specialităţile care vor constitui viitorul Spital Clinic Regional de Urgenţă Braşov. Practic, prin emiterea acestui ordin s-a înfiinţat Spitalul Clinic de Urgenţă Regional Braşov. Este un pas foarte important şi de aici lucrurile cred că vor merge spre bine. În general, o structură spitalicească se aprobă foarte greu. La Braşov a durat foarte puţin, pentru că am avut doi oameni cu care am ţinut legătura permanent, respectiv primarul Braşovului, George Scripcaru şi senatorul Florin Orţan”, a anunţat ministrul.

Care vor fi specializările noului spital
Potrivit documentului emis de Ministerul Sănătăţii, Spitalul Clinic Regional de Urgenţă Braşov va avea 849 de paturi pentru spitalizare continuă, plus alte 60 pentru spitalizarea de zi. „Paturile pentru spitalizare continuă se vor organiza pe centre funcţionale, în funcţie de patologie”, a mai spus primarul.
Ministrul Sănătăţii a prezentat şi specializările noului spital, respectiv Neurologie cu unitate de accidente vasculare acute, Neurochirurgie, ORL, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Pneumologie, Cardiologie cu unitate de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Gastroenterologie, Nefrologie, Urologie cu transplant renal, Chirurgie generală, Ortopedie traumatologie, Chirurgie plastică şi reconstructivă, Arşi, Chirurgie vasculară, Dermato-venerologie, Medicină internă, Endocrinologie, Diabet zaharat şi nutriţie, Alergologie şi imunologie clinică, Hematologie, Psihiatrie acuţi, Terapie Intensivă, Chirurgie pediatrică-Pediatrie, Obstetrică - Ginecologie, Neonatologie, Oncologie medicală şi spitalizare de zi.

Competenţe şi pentru transplant
„Prin numărul de specializări, acordăm o mare atenţie acestui spital. Având secţia de Urologie - transplant renal, înseamnă că avem mare încredere în Braşov. Eu am încredere că autorităţile vor face astfel încât acest spital să fie primul dintre cele opt regionale la care vor începe lucrările. Vă asigur în continuare de sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Guvernului României”, a mai spus Pintea.

Scripcaru către Pintea: „Mă bucur că nu sunteţi remaniată, pentru că avem o bună colaborare”
La rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru, a spus că este respectat graficul stabilit în momentul iniţierii acestui proiect. „Acum avem ordinul de ministru, astfel că putem continua acest proiect. Pentru acest proiect, suntem într-un contact permanent cu BERD. Cred că în următoarea şedinţă de Consiliu Local, sau cel mai târziu în luna decembrie, vom aproba acordul cu BERD. Acum, în baza ordinului de ministru, vom continua discuţiile cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi cu Ministerul Sănătăţii. Urmează elaborarea studiului  de fezabilitate, astfel încât să vedem care este valoarea investiţiei, după care vor fi urmate celelalte proceduri. Cred că avem o bază foarte bună şi este necesar să colaborăm şi în continuare”, a declarat primarul.
De altfel, el i-a spus Sorinei Pintea că „mă bucur că nu sunteţi remaniată, pentru că avem o bună colaborare”.

Pintea către Scripcaru: „Eu cred că aveţi ambiţia să începeţi repede spitalul”
Totodată, Scripcaru a prezentat ce s-a făcut până acum pentru acest proiect: „Faţă de alte spitale regionale din ţară, noi, într-un timp foarte scurt am făcut progrese. Avem amplasamentul spitalului, terenul necesar investiţiei, respectiv 11,45 hectare, fiind transferat prin lege de la Institutul Cartofului către Primăria Braşov. Spitalul este poziţionat în apropierea ocolitoarei Braşovului, astfel că nu vor apărea probleme în ceea ce priveşte accesul. De asemenea, avem un PUZ valabil, astfel că şi din acest punct de vedere problema este rezolvată”.
De asemenea, primarul Braşovului a precizat că s-au făcut paşi importanţi şi în ceea ce priveşte reţelele de utilităţi. „Încă de acum un an le-am solicitat furnizorilor de utilităţi să îşi bugeteze şi să execute lucrările la reţele. Cred că am anticipat şi gândit logic paşii premergători. Avem reţea de alimentare cu gaze naturale care îndeplineşte toate condiţiile de racordare. Există şi reţea de distribuţie a energiei electrice în zonă, dar se vor mai efectua unele lucrări. Mai exact, în ultima şedinţă de Consiliu Local am aprobat transferul unei suprafeţe de 2.500 m pentru amplasarea unei staţii de transformare de 110 kv. Valoarea totală a lucrărilor la reţeaua electrică şi la staţia de transformare este de aproximativ 47 milioane lei, iar lucrările din prima etapă, cele la reţele, sunt în derulare, urmând ca staţia de transformare să se construiască în anul 2019. Sumele necesare investiţiei vor fi asigurate de furnizorul de electricitate. Nu în ultimul rând, în această perioadă se realizează şi lucrările la reţeaua de apă şi canalizare. Investiţia se ridică la 3,2 milioane lei,  finanţarea este asigurată de Compania Apa Braşov, termenul de finalizare a acestui proiect este anul 2019”, a mai declarat primarul.
După aceste prezentări, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că „eu cred că aveţi ambiţia să începeţi repede spitalul”.

Un model de bune practici
La rândul său, prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a afirmat că proiectul spitalului regional Braşov a fost unul în care nu a contat culoarea politică a celor implicaţi. „Din punctul meu de vedere, este un model de bune practici în ceea ce priveşte colaborarea dintre Guvernul României, Consiliul Judeţean Braşov, Primăria Braşov şi parlamentarii de braşoveni”, a afirmat Rasaliu. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, nu a putut participa la conferinţa de presă, fiind la Iaşi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Aeroporturilor din România (1 - 2 noiembrie), unde a fost chemat să prezinte proiectul Aeroportului.



Ministrul Sănătăţii, invitat să se înscrie în Asociaţia Noul Spital al Braşovului
La conferinţa de presă prin care a fost anunţat ordinul privind structura spitalului a participat şi medicul Dan Grigorescu, preşedinte al Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, care i-a lansat invitaţia ministrului să devină membru al asociaţiei. De asemenea, dr. Grigorescu i-a predat ministrului proiectul pregătit de asociaţie pentru unitatea spitalicească braşoveană. „La Braşov avem resursa necesară pentru ca aici să avem şi un centru de mari arşi. În România este nevoie de astfel de structuri, iar Braşovul poate avea o contribuţie importantă în acest sens”, a mai spus medicul.


 

Comentarii

Costea Ion

2018-11-02 08:58:43


Tot așa pesedeaua poate da ordine ca de la anul România să colonizeze Marte.

Lapusanu

2018-11-02 07:55:38


Doamne ajută .

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie