Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 04:16

10 zile de film şi istorii la Râşnov

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 05 iulie 2017

FFIR 2017 va debuta în 28 iulie şi va aduce peste 40 de producții cinematografice, 5 expoziții, un salon de carte cu 15 edituri invitate şi alte 10 evenimente speciale

10 zile de film şi istorii la Râşnov

Cea de-a noua ediție a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) va avea loc între 28 iulie și 6 august, perioadă în care în grădina Cetății, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș vor fi proiectate peste 40 de producții cinematografice, vor avea loc 5 expoziții, un salon de carte cu 15 edituri invitate, peste 10 evenimente speciale, plus tradiţionala Școala de Vară Astra. „Agenda culturală a oraşului nostru este strâns legată de Cetate, iar dacă aceasta nu ar fi fost a comunităţii, probabil nu ar fi existat nici acest festival. Mai mult, evenimentul va beneficia de mai multe locaţii din oraş, inclusiv centrul istoric reinaugurat anul trecut, acest lucru arătând că tot ceea ce se construieşte se şi pune în valoare. Totodată, anunţăm că în această vară vor avea loc mai multe evenimente la Râşnov: în weekendul 21-23 iulie vor fi Maialul şi Festivalul Lupii Liberi, iar o săptămână mai târziu, odată cu debutul FFIR, se vor desfăşura Zilele Oraşului, urmate în august de Rockstadt Extreme Fest şi în septembrie de Festivalul de Zup. Nu în ultimul rând, pentru anul viitor încercăm să aducem şi un alt festival de muzică rock, dar nu extrem de această dată şi suntem în discuţii pentru încă două noi evenimente pe agendă”, a declarat primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, într-o conferinţă de presă.

Produs complex cu denumire nouă şi platformă culturală online
Tema principală a FFIR 2017 este „Globalizarea Populismului”, unul din cele mai toxice și periculoase fenomene actuale, rezultate din acțiunile trecutuluiiar evenimentul prezintă mai multe noutăţi la această ediţie, prima dintre ele fiind chiar numele, după ce ani la rând s-a chemat Festivalul de Film Istoric. „În timp evenimentul s-a dezvoltat, iar acum este un produs cultural complex. Am realizat că nu vorbim de o singură istorie oficială, ci fiecare film, carte, expoziţie, are istoria ei. Probabil că 10 ani de acum ne vom desfăşura sub această denumire. Am mers pe aceeaşi reţetă - mix de film, carte, muzică, expoziţii şi dezbateri. Totodată, urmează să lansăm și o platformă culturală online dedicată fiecărui tip de actvitate propusă de festival. Din toamnă veţi auzi despre evenimente care au loc la Iaşi, Cluj sau Bucureşti, sub «umbrela» Râşnov Society. Această platformă va avea doi piloni importanţi, educaţie şi cultură”, a explicat Mihai Dragomir, coordonator al evenimentului.

Documentarul „Brașov 1987”, în avanpremieră pe 6 august
Una dintre surprizele acestei ediții este avanpremiera unui film documentar produs de Muzeul de Istorie Brașov și Televiziunea Română, „Braşov 1987”, în regia lui Liviu Tofan, la care echipa festivalului a asigurat documentarea și producția executivă. Este cea mai amplă documentare asupra momentului istoric din 15 noiembrie 1987 de la Brașov și va putea fi urmărit în avanpremieră pe 6 august la Râșnov, iar pe 15 noiembrie la Televiziunea Română. „Muzeul Judeţean de Istorie are propria editură, în curând va avea premiere editoriale, iar acum suntem şi producători de film. Acest documentar este prevăzut încă din 2014 în proiectul meu de management. 1987 este o noţiune de istorie universală care trebuie pusă în valoare cât mai mult de noi, braşovenii. Filmul este o formă eficientă de a promova un eveniment sau un obiectiv istoric, chiar dacă nu aceasta este misiunea noastră principală. Nu în ultimul rând, aş dori să precizez că între oaspeţii noştri se vor afla reprezentanţii Festivalului de Film Istoric de la Bordeaux, care ar putea lua cu ei, la ediţia din această toamnă a evenimentului lor, un film sau mai multe dintre cele prezentate la Râşnov. Poate va fi vorba chiar de «Braşov 1987»”, a afirmat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie.

De la disputa „Trump vs Clinton” la „Varză, cartofi și alți demoni”
Printre filmele propuse de FFIR 2017 se numără documentarul „Trump vs Clinton”, probabil singurul proiect original despre alegerile din SUA, realizat integral înainte de rezultatul final de la Casa Albă și produs în Estul Europei, dar și documentarul românesc „Varză, cartofi și alți demoni” (regia Șerban Georgescu), o satiră a realităților curente din agricultura europeană, în naraţiunea regizorului însuşi.

Ediţie de probă a unui târg de carte, secţiune pentru copii şi eveniment în beneficiul Bisericii Evanghelice din Felmer
Printre numeroasele evenimente pregătite pentru vizitatori se numără și un concert dedicat centenarului Ion Raţiu, creaţii româneşti contemporane, un spectacol de muzică din tradiţia evanghelică şi extrase din opera lui Martin Luther, un eveniment în beneficiul Bisericii Evanghelice din Felmer, precum și cinci expoziții.
Dacă în anii trecuţi, la festivalul de la Râşnov erau prezente doar standuri de carte, organizatorii încearcă în acest an o ediţie de probă a unui adevărat târg, în colaborare cu Bookfest. De asemenea, va exista o secţiune pentru copii, clubul de benzi desenate prezent de trei ani la eveniment urmând a trata teme zilnice legate de film şi evenimente istorice. „Dezvoltăm de la an la an evenimentul, pe acelaşi concept şi în aceeaşi echipă. Şi în acest an, festivalul este singurul din judeţul Braşov care un certificat relevant european, ceea ce înseamnă că suntem pe drumul cel bun”, a mai precizat Nicolae Pepene.

Lansare oficială la Muzeul Cotroceni, într-o atmosferă de gală
Pentru a treia oară de la înființare, Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov a fost lansat la Muzeul Cotroceni, în cadrul unui eveniment privat la care au participat aproximativ 200 de persoane. Într-o armosferă de gală, în seara zilei de 19 iunie au ținut cuvântări primarul Liviu Butnariu, Nicolae Pepene (directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov), Mihai Dragomir, Sorin Mîndrițeanu (ambii din echipa de coordonare a festivalului), Irina Margareta Nistor (critic de film) și gazda Liviu Jicman (director al Muzeului Național Cotroceni). Pe parcursul serii s-a vorbit despre istoricul festivalului, despre concept, despre ediția din acest an și surprizele ei. Lansarea s-a încheiat cu un cocktail și un recital Analia Sellis, în fapt un preambul al concertului pe care artista îl va susține în Cetatea Râșnovului, cu prilejul festivalului.


 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie