Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 22:02

100 de milioane de euro, cota Braşovului pentru managementul deşeurilor

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 noiembrie 2017

Cererea de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare va fi depusă în vara anului viitor

100 de milioane de euro, cota Braşovului pentru managementul deşeurilor

Membrii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ISO Mediu s-au reunit joi, într-o şedinţă, pentru a analiza situaţia gestionării deşeurilor, dar şi pentru a pune la punct unele aspecte legate de gestionarea deşeurilor.  Şerban Todorică, vicepreşedintele ADI ISO Mediu, a afirmat că, la nivelul asociaţiei, din care fac parte toţi primarii din judeţ, s-au luat o serie de decizii importante pentru funcţioarea acestei structuri. Printre altele, membrii asociaţiei au decis ca pentru anul 2016, când aceasta nu a funcţionat, primăriile să nu plătească nici o cotizaţie, iar în 2018, membrii vor trebui să îţi achite contribuţiile până în luna iulie. Totodată, ADI ISO Mediu a stabilit ca din Consiliul Director, compus acum din 7 primari, să facă parte şi un reprezentant al Consiliului Judeţean. Tot în şedinţa de joi, primarii au fost anunţaţi că vor avea de completat mai multe chestionare, acelaşi lucru urmând să îl facă şi operatorii de salubritate din fiecare localitate.

„Ne-am propus să funcţionăm nemţeşte”
„Suntem pregătiţi să depunem cererile de finanţare, dar până la acest moment trebuie să mai parcurgem câteva etape. Estimăm că în luna iulie sau august 2018 vom putea depune cererea de finanţare”, a anunţat Todorică.
Acesta a mai spus că primul lucru care se va face este închiderea depozitelor de deşeuri neconforme din judeţul Braşov, în care s-a sistat depozitarea în urmă cu mai mulţi ani. „Este un obiectiv al nostru, în care suntem sprijiniţi de Consiliul Judeţean şi de Primăria Braşov, având în vedere că aceasta din urmă va realiza, pe cheltuiala proprie, închiderea depozitelor de deşeuri industriale nepericuloase de la Timiş – Triaj. Dacă ne mişcăm repede, la sfârşitul anului 2018 am putea avea proiectul şi contractul de executare a lucrărilor”,  a menţionat Şerban Todorică.
Finanţarea lucrărilor, a mai spus vicepreşedintele ADI ISO Mediu, va fi asigurată de Uniunea Europeană: „Pentru implementarea proiectelor ce vizează managementul deşeurilor, Judeţul Braşov are alocată suma100 milioane de euro, dintr-un total la nivel naţional de 1,1 miliarde de euro. Depinde de noi dacă putem să luăm aceşti bani. Eu cred că suntem în stare, dar pentru a putea trebuie să demonstrăm o bună organizare. Credem că putem fi eligibili, pentru că ne-am propus să funcţionăm nemţeşte. Mecanismul este puţin greoi, tocmai datorită faptului că eligibilitatea este în mâna Consiliului Judeţean Braşov, care pregăteşte documentele. ADI ISO Mediu este cel care implementează proiectele”.
La rândul său, Gheorghe Sucaciu, preşedintele ADI ISO Mediu, a precizat că, la nivelul judeţului Braşov, cele mai mari probleme sunt în localităţile în care sunt depozitele neconforme, respectiv Rupea, Făgăraş, Săcele, Codlea, Râşnov şi Braşov. „Împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov (Adrian Veştea, n.r.) am stabilit un calendar, pe care l-am discutat cu primarii. Administraţiile locale  vor termina până la sfârşitul anului documentaţiile, aferente închiderii gropilor neconforme, astfel încât în prima parte a anului 2018 să se realizeze transferul către Consiliul Judeţean, care va accesa fondurile europene pentru închiderea lor, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare”.
Prezentă la şedinţa ADI ISO Mediu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Toaso Imelda, a afirmat că „în realizarea Sistemului Integrat de Management integrat al Deşeurilor din Judeţul Braşov, administraţia judeţeană este aplicantul principal pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, iar beneficiari direcţi sunt comunităţile locale. Noi am demarat deja achiziţia serviciilor de consultanţă pe perioada de pregătire şi implementare a proiectului. Estimăm că anul viitor, până la sfârşitul lunii ianuarie, vom avea consultantul care să se ocupe de elaborarea documentaţiilor premergătoare realizării acestui sistem, iar prima etapă pe care ne-am propus să o realizăm este închiderea gropilor neconforme”.
Pe de altă parte, având în vedere că la nivelul judeţului se fac paşi importanţi în rezolvarea problemei închiderii depozitelor de deşeuri, pentru care România riscă procedura de infrigement şi, implicit amenzi, Toaso Imelda a afirmat că Uniunea Europeană monitorizează situaţia, vede că se fac progrese, iar în aceste condiţii este posibil să nu fie aplicate sancţiuni financiare.

Două sau trei zone de depozitare în judeţ  
Preşedintele ADI ISO Mediu, Gheorghe Sucaciu, a mai spus că ADI ISO Mediu şi consultanţii care trebuie să elaboreze Sistemul Integrat de Gesionare a Deşeurilor iau în calcul realizarea unui depozit de deşeuri la Făgăraş. „Vom împărţi judeţul în două sau trei zone în ceea de priveşte depozitarea deşeurilor. Intenţia noastră este ca pe o rază de 50 de kilometri, pentru a fi costul de transport cât mai mic, să avem câte o zonă de depozitare. În funcţie de consultant vom determina amplasamentele depozitelor de deşeuri”, a explicat reprezentantul ADI ISO Mediu.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie