Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 22:00

6.700 de euro, „altfel” investiți

Autor:

Publicat la 29 iunie 2018

Fondatorul Croitoriei de Cafea s-a iniţiat în gastronomie la celebrul Institut Paul Bocuse din Franţa, pentru a-şi deschide un restaurant la Braşov

6.700 de euro, „altfel” investiți

Antreprenorul Mugur Tureschi, proprietarul cafenelelor Croitoria de Cafea şi Nola, se pregăteşte să deschidă un restaurant la Braşov în care să ofere mâncăruri corecte, cu ingrediente locale, de sezon. Pentru a-şi realiza visul, Mugur a mers în Franţa, la prestigiosul Institut Paul Bocuse, unde timp de şase săptămâni a urmat un program gastronomic şi cultural care l-a ajutat să înveţe tehnici noi de gătit şi i-a „ascuţit” gusturile şi pretenţiile, astfel încât să fie capabil să ofere mâncare de calitate în viitorul său restaurant, arată BizBrasov.ro. Mugur trece experienţa din Franţa la capitolul investiţii, aceasta fiind prima investiţie importantă din proiectul său de restaurant.
Pentru că de mic a fost atras de gătit, Mugur a experimentat singur, în propria bucătărie, şi a gătit mai mult pentru familie şi prieteni, până când şi-a dat seama că are nevoie de o bază corectă şi solidă, ca să poată demara un proiect gastronomic care să-i poarte semnătura.
A aflat de programul celebrului Institut Paul Bocuse din Lyon şi a hotărât că merită să investească în propria pregătire. A fost acceptat într-o listă de zece bucătari amatori din toată lumea pentru a lua parte la program. Investiţia a fost pe măsură, 6.700 de euro, bani pe care Mugur i-a împrumutat de la bancă.
„Programul m-a ajutat să asimilez corect tehnici bune de gătit, care sunt sigur că mă vor ajuta în următoarele proiecte gastronomice. Dacă până acum consideram că a găti înseamnă să faci o oală de ciorbă, am aflat că lucrurile pot fi mai complexe de atât. În general, ce se face la noi este un fel de mâncare gătit într-o singură oală, single pot. Avem această obişnuinţă, să facem o tocană, o ciorbă, dar totul se întâmplă într-o singură oală, pe când acolo, nu. Am învăţat, de exemplu, că pentru o garnitură de legume, trebuie să tratez fiecare legumă în felul ei. Unele poate trebuie fierte, altele poate trebuie sotate în sucul propriu. Tipul acesta de abordare face diferenţa în farfurie. Este o abordare pe care nu prea am găsit-o pe la noi, unde se taie colţuri, se merge pe varianta scurtă. Bucătăria franţuzească nu este cea mai simplă abordare, dar este corectă, iar rezultatul este evident mai bun“, a spus Mugur Tureschi pentru sursa citată.
Experienţa din Franţa este un pariu pe care tânărul antreprenor l-a făcut pentru a-l ajuta să performeze în viitorul său restaurant. Mugur spune că i-a „ascuţit“ gusturile şi pretenţiile, astfel încât să „citească“ mai bine o farfurie de mâncare din orice restaurant.
„Mă aştept, atunci când intru într-un restaurant românesc şi plătesc o sumă asemănătoare celei plătite în Franţa pentru un preparat, să semene calitativ. Dar în momentul în care la noi se găteşte cu conserve şi cu praf concentrat, te simţi cumva nedreptăţit şi dacă te duci la restaurant nu înseamnă că trebuie să ţi se gătească din conservă. Nu mi se pare corect, atâta timp cât cad legumele din piaţă pe tine. Trebuie doar să faci efortul să te duci până acolo”, mai spune Mugur.
Mugur caută acum un loc potrivit pentru deschiderea unui restaurant. Se orientează, deocamdată, către o hală pe care să o recondiţioneze. Zonele vizate sunt Coresi şi Centrul Vechi. În momentul în care va găsi locul potrivit, Mugur spune că va pune la cale şi un plan de business, iar până la sfârşitul anului speră ca proiectul să prindă contur.
„Ideea restaurantului pleacă de la ingredientele de sezon. Voi propune să mâncăm ceea ce se produce şi ce este proaspăt. Mi-aş dori să nu lucrez cu produse congelate, să nu lucrez cu tot felul de prafuri şi concentrate, care într-adevăr pot da o savoare suplimentară, dar nu au valoare nutritivă. Îmi doresc să fie un loc prietenos pentru toată lumea, unde să te poţi bucura de o friptură, de exemplu. Nu ştiu în câte locuri poţi merge acum să mănânci o friptură foarte bună de porc sau de vită, poate chiar autohtonă, nu neapărat de import. Dacă crezi doar în diplome, nu sunt bucătar. Dacă te uiţi ce înseamnă bucătar la noi, s-ar putea să fiu bucătar. Este loc pe piaţă, atât doar, că trebuie să-ţi pese. Ca şi la Croitorie, o să-mi propun să ofer oaspeţilor mei ceea ce ofer şi familiei şi nimic mai mult sau mai puţin. Cred în lucrurile corect făcute“, a explicat Mugur Tureschi.
Mugur Tureschi a dezvoltat în ultimii ani la Braşov două cafenele, Croitoria de Cafea şi Nola. Antreprenorul a terminat Facultatea de Fizică şi este de meserie inginer.

 

 Din reţetele lui Mugur Tureschi:

 

+5 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie