Curs BNR

1 EUR = 4.9759 RON

1 USD = 4.6361 RON

1 GBP = 5.8194 RON

1 XAU = 345.2064 RON

1 AED = 1.2622 RON

1 AUD = 3.0287 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.9058 RON

1 CAD = 3.3885 RON

1 CHF = 5.0891 RON

1 CNY = 0.6404 RON

1 CZK = 0.1977 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2736 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9563 RON

1 KRW = 0.3359 RON

1 MDL = 0.2606 RON

1 MXN = 0.2729 RON

1 NOK = 0.4212 RON

1 NZD = 2.7588 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0496 RON

1 SEK = 0.4230 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1122 RON

1 ZAR = 0.2481 RON

Editia 8174 - 02 mai 01:22

A început contorizarea individuală la apă rece

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 08 decembrie 2015

Primele separări se vor face în casele care au mai multe apartamente, la Compania Apa fiind înregistrate 60 de cereri în acest sens. Lucrările pot fi executate cu orice firmă, numai că trebuie respectate criteriile tehnice de montare impuse de Apa

A început contorizarea individuală 
la apă rece

Ultima etapă în vederea demarării contorizării individuale la apă rece în imobilele de tip condominiu (unde sunt mai multe apartamente) a fost finalizată zilele trecute, după ce Regulamentul iniţiat de Compania Apa a fost adoptat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul Apei Braşov. Girul Asociaţiei pe acest Regulament era obligatoriu în conformitate cu  Legea 224 din 15 iulie 2015, care a modificat Legea 241/2006, a serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare. Aceasta a reglementat modalitatea de contractare individuală a serviciului de alimentare cu apă, vechea legislaţie interzicând separările în cazul imobilelor cu mai multe locuinţe, lucru ce a născut numeroase contre între vecini pentru aşa-zisele pierderi la apă.
Primele contorizări individuale se vor face la imobilele de tip casă unde sunt mai multe apartamente şi unde decizia adoptării noului sistem a fost mai simplă pentru locatari, atât din punct de vedere tehnic, cât şi în ceea ce priveşte acordul locatarilor. Practic, contorizarea individuală se poate face doar dacă toţi proprietarii dintr-un condominiu cad de acord cu acest lucru, iar primul pas, în cazul blocurilor este adoptarea unei hotărâri în Adunarea Generală a Asociaţiilor de Proprietari. Acest tip de contorizare nu este obligatorie şi se face pe cheltuiala beneficiarului. În cazul caselor cu mai multe apartamente,  se va merge pe montarea de contoare de branşament pentru fiecare locuinţă ori în subsol, ori în căminul unde există ceasul de branşament, urmând ca de acolo să plece spre fiecare locuinţă câte o conductă de apă. Acest sistem cu distribuitor din subsol pentru fiecare apartament poate fi aplicat şi în cazul blocurilor P + 4, urmând a fi dezafectate actualele conducte şi montate conducte noi prin ghena existentă, dar nu se recomandă la blocuri cu mai multe niveluri, din cauza faptului că ar exista riscul ca apa să nu ajungă până la ultimele etaje.

90 de cereri de separare au ajuns la Compania Apa pentru avizare
Până în prezent, în vederea demarării lucrărilor de contorizare individuală, la Compania Apa au ajuns 60 de cereri de la braşoveni care locuiesc în case cu mai multe apartamente, care vor să plătească cât mai curând separat. La Apa au fost depuse şi 30 de cereri de la persoane care locuiesc în condominii de tip bloc, însă cererile erau simple, nefiind însoţite şi de acordul Adunării Generale în vederea separării, sau erau doar cereri pentru clarificări privind procedura de contorizare individuală. „Cei de la Compania Apa le-au transmis procedura, în care se specifică faptul că decizia separării consumurilor de apă trebuie luată de Adunarea Generală a Asociaţiei de Proprietari”, a explicat administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz (foto), care este reprezentantul Primăriei Braşov în Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Apa. În cazul caselor însă, lucrărilor vor începe cât de curând.
În cazul blocurilor cu mai multe apartamente, există două modalităţi de contorizare. Prima presupune montarea în locul vechilor apometre a unor contoare cu transmisie prin unde radio care pot fi citite de la distanţă sau separarea pe orizontală pe sistemul existent la gaz metan, dar şi variantă pentru casele unde sunt mai multe apartamente. Toţi locatarii dintr-un imobil trebuie să fie de acord cu unul dintre modele, neexistând posibilitatea unui sistem mixt sau ca o parte dintre locatari să rămână la sistemul clasic de până acum, întrucât, conform legii, dacă apar pierderi şi după această separare, acestea se împart în mod egal între toţi proprietarii, iar sumele sunt trecute pe factura individuală transmisă de către Compania Apa fiecărui proprietar. „Soluţia ce presupune montarea unor apometre care pot fi citite de la distanţă este mai simplă, fiindcă nu presupune reţele noi, dar se vor monta doar contoare agreate de Compania Apa Braşov şi va fi acelaşi tip de contor pentru fiecare apartament din respectivul imobil. Acest tip de contorizare  este benefică mai ales în cazul blocurilor unde sunt rău-platnici şi unde din cauza unui datornic întreg blocul riscă să rămână fără apă. Cealaltă soluţie, pe modelul de la gaz, este recomandată este recomandată în cazul în imobilelor mai vechi, unde şi conductele de alimentare sunt îmbătrânite şi creează probleme. În acest caz se montează o reţea nouă, numai că este o operaţiune destul de costisitoare care necesită şi proiectare, în funcţie de specificul fiecărui imobil în parte”, a explicat Miklos Gantz.

Se acceptă şi contorizarea pe câte o singură scară
Totodată,  în urma discuţiilor dintre conducerea Companiei Apa şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari s-a conturat ideea separării la nivel de scară, respectiv montarea, pe cheltuiala locatarilor, a unui contor de branşament la scara respectivă, iar în fiecare apartament să fie montate aparate individuale de măsură cu citire de la distanţă. Reprezentanţii Companiei au declarat că această soluţie a apărut după ce reprezentanţii asociaţiilor au spus că este destul de dificil ca la nivelul unui bloc cu mai multe scări, toţi locatarii să se pună de acord asupra implementării unei modalităţi de contorizare, mai ales în cazul unde sunt şi mulţi rău-platnici.

Care sunt tipurile de contoare acceptate
Până în prezent, reprezentanţii Companiei Apa au identificat două firme existente pe piaţă care produc ceasuri care respectă parametri tehnici necesari şi sunt compatibile cu sistemele de citire utilizate de compania apa. Este vorba de ceasurile produse de FLUID GROUP HAGEN (www. fgh.ro) şi ELSACO (www.elsaco.com). Cei de la Apa au precizat că în cazul în care vor mai fi identificate şi alte tipuri de contoare compatibile, vor fi făcute publice. Pentru executarea lucrărilor, după ce se obţine acordul companiei apa, locatarii trebuie să apeleze la o firmă specializată în acest sens. Pe site-ul Companiai Apa, apabrasov.ro, există o listă de firme agreate, dar ţinând cont că este vorba de lucrări în interiorul proprietăţii, cei de la Apa au precizat că lucrările se pot executa cu orice firmă, doar că aceasta trebuie să respectate criteriile tehnice de montare a contoarelor.

Facturile vor avea titlu executoriu
După executarea lucrării, executantul va înştiinţa Serviciul Contoare din cadrul Companiei Apa şi va preda documentele metrologice ale contoarelor. Apoi, Serviciul Contoare va sigila apometrele şi va întocmi procesul verbal de montaj. De asemenea, după ce expiră verificare metrologică, beneficiarul va trebui să efectueze o nouă verificare metrologică, pe cheltuiala sa, cum de altfel este şi în prezent. Indiferent de tipul de contorizare ales, facturile vor fi emise pe numele fiecărui beneficiar, iar în caz de neplată, factura are titlu executoriu, operatorul de apă urmând să deschidă acţiune în instanţă pentru recuperarea debitului.

+0 -0

Comentarii

cecilia cretu

2015-12-08 22:18:33


eh...o nimic toata dupa parerea lor ...in jur de 100-150 de euro/ apometru

costea

2015-12-08 20:04:04


La capitolul acesta Brasovul a fost ținut încă 25 de ani...în comunism,de autoritățile locale înapoiate.

BARBESCU

2015-12-08 16:08:41


IDEIA ESTE SALUTARA MAI BINE MAI TIRZIU DECI NICIODATA DAR DECE NU SE VORBESTE NIMIC DE COSTURILE DE INSTALARE. ASTEPTAM DETALII IN ACEST SENS

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie