leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7092 - 15 noi 16:41

A venit din Canada scoţianul care a încercat să-l salveze. N-au venit preoţii... din Braşov

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 04 martie 2019

Comemorarea eroului martir al Braşovului a fost lipsită, în acest an, de slujba religioasă. Niciun preot nu a fost prezent

A venit din Canada scoţianul care a încercat să-l salveze. N-au venit preoţii... din Braşov

Doug Wallace, scoţianul care a încercat în 1989 să-l salveze pe Liviu Corneliu Babeş.

Liviu Corneliu Babeş, eroul martir al Braşovului, a fost comemorat pe pârtia din Poiana Braşov, sâmbătă, la 30 de ani de când şi-a dat foc pe Pârtia Bradul, într-un protest total faţă de regimul comunist.
Aproape 30 de persoane au fost prezente în faţa Bisericii din Poiana Braşov, chiar la baza pârtiei, dar comemorarea a fost lipsită de slujba religioasă. Asta pentru că niciun preot nu a venit să oficieze serviciul religios, după cum a povestit Vasile Mardare, şeful Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor „Braşov – Decembrie 1989”. „Noi ne-am pregătit. Am vorbit, preoţii au fost anunţaţi cu patru zile înainte, iar unul de duminica trecută. Unul a zis că nu poate veni, alţi doi au zis că vin. Vedeţi şi dumneavoastră că n-au venit. Nu pot eu să comentez”, a spus Vasile Mardare, unul dintre organizatorii evenimentului, alături de cei de la Asociaţia „15 Noiembrie 1987”, care au fost şi ei prezenţi.

O zi la fel de dureroasă
Liviu Corneliu Babeş a fost un electrician la Trustul de Prefabricate şi un pictor amator talentat. S-a autoincendiat la 2 martie 1989, când a coborât Pârtia Bradul pe schiuri, în flăcări. La baza pârtiei, cei care l-au găsit, au văzut că avea şi o pancartă pe care era scris mesajul: „Stop Mörder! Braşov = Auschwitz”.
Ziua de 2 martie este la fel de dureroasă pentru soţia martirului, Etelka Babeş, chiar şi după 30 de ani. Nimic nu prevestea gestul său, ne-a povestit soţia eroului-martir al  Braşovului. „A fost un şoc extraordinar pentru noi. Nu m-am aşteptat, nu a dat semne, nu a spus nimic, doar că era nemulţumit, dar nemulţumiţi erau mulţi. Era într-adevăr mai tăcut, el era de fapt un tip vesel şi foarte sociabil, era mai tăcut şi se refugia în pictură, unde a exprimat sentimentele de frustrare. Îmi pare tare rău că s-a întâmplat, că putea să dea mai mult”, a povestit Etelka Babeş.

Scoţianul Doug Wallace a fost alături de familia eroului
La comemorare, alături de familie, prieteni şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene a fost şi Doug Wallace, un scoţian care a încercat să-l salveze atunci pe Liviu Corneliu Babeş. Venise pe atunci cu un grup de schiori din Scoţia şi îşi aminteşte că atunci când era la baza pârtiei, a văzut un om care cobora în flăcări pe schiuri. Când a ajuns jos şi-a scos imediat jacheta şi a stins flăcările care-l mistuiau deja pe Liviu Corneliu Babeş. „Încă mai mişca, dar nu spunea nimic. Totul s-a întâmplat foarte repede. Între brazi am văzut lucrurile lui şi acea pancartă cu  „Stop Mörder! Braşov = Auschwitz”. Mai târziu ne-am întors la hotel. Am fost intervievat de Securitate care mi-au spus că este un om nebun şi cu o seară înainte să plec, mi-au dat o jachetă de schi. A mea a ars când am stins flăcările. Dar am refuzat-o, era uzată şi foarte murdară”, a povestit, sâmbătă, Doug Wallace.
Reîntors în Scoţia, a luat imediat legătura cu televiziuni, ziare şi posturi de radio şi le-a povestit ce s-a întâmplat. Ştirea a fost răspândită în lume imediat şi mai apoi a fost preluată şi de Europa Liberă, de unde au aflat şi românii ce se întâmplase, pentru că în ţară fusese totul muşamalizat. „Trebuia să duc acest mesaj. Am ştiut imediat că este vorba despre un alt Jan Palach. Ce se întâmplase nu era în regulă, era un protest politic, iar bărbatul a făcut gestul său aici, pe această pârtie, unde erau turişti din Europa de Vest. N-aş fi putut trăi dacă nu duceam acest mesaj dincolo şi din ce am înţeles mai târziu, ştirea a fost preluată de Europa Liberă. Ani de zile m-am gândit la asta. Este oarecum ciudat să revin aici, după atâta timp”, a povestit Doug Wallace.
Acesta trăieşte acum în Canada, de unde a venit la Braşov, pe banii lui, pentru a participa la comemorarea a 30 de ani de la sacrificiul lui Liviu Corneliu Babeş.

Preşedintele României, mesaj în memoria lui Liviu Corneliu Babeş
În memoria lui Liviu Corneliu Babeş a transmis un mesaj şi preşedintele României, Klaus Iohannis, care a afirmat că există multe feluri de a ne aminti de jertfa sa, unul dintre acestea fiind să nu mai lăsăm niciodată un regim abuziv să calce în picioare legea şi drepturile noastre şi să nu mai trăim niciodată în minciună şi frică.
„În urmă cu exact 30 de ani, Liviu Cornel Babeş şi-a dat foc pe pârtia «Bradul» din Braşov în semn de protest faţă de abuzurile şi fărădelegile regimului comunist. Gestul său temerar reprezintă una dintre paginile pline de eroism şi în acelaşi timp de dramatism din istoria noastră recentă. Spre disperarea regimului comunist, prin jertfa sa, despre care s-a aflat rapid în presa internaţională, Liviu Babeş a spus lumii întregi că poporul român era asuprit, iar România trăia, acum trei decenii, una dintre cele mai negre perioade din istoria sa. Liviu Babeş a renunţat la viaţa sa pentru un adevăr. El şi-a continuat însă existenţa în memoria noastră devenind astfel un învingător”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
„Există multe feluri de a ne aminti de jertfa sa. Unul dintre acestea este să înlocuim cuvintele cu fapte. Să nu ne mai lăsăm minţiţi, manipulaţi! Să nu mai lăsăm niciodată un regim abuziv să calce în picioare legea şi drepturile noastre! Să nu mai trăim niciodată în minciună şi frică! Fie ca memoria lui să rămână veşnic în inimile noastre!”, a completat şeful statului.


 

+6 -5

Comentarii

Meluș Negrescu

2019-03-05 14:19:57


Până acum n-au fost bani pentru un monument în oraș, acu nu mai sunt nici măcar bani de popi... Iar eu n-am venit fiindcă nu mai pot să...fug din pricina sciaticii (să fug zic de unul care m-ar alerga p-acolo ca să-mi bage în buzunar o diplomă pentru monumentul muzical „Liviana” închinat martirului anticomunist Liviu Babeș).

Cap de bou

2019-03-04 08:22:50


Dacă asta e erou, eu sunt papa de la Roma. Hai sa ne dam toți foc. Asa poate facem revoluție.

92FS

2019-03-04 07:47:04


BOR srl.Mai mare rusinea.Cei care au dat dislike-uri la acest articol sunt cumva din rapanoasa si indobitocita Valahie ?

Costea Ion

2019-03-04 06:23:39


Dacă nu ieșea nici-un ban, de aceea n-au venit milogii în sutană.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Revine în Guvern

  Lia Olguţa Vasilescu se întoarce în Guvern. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că fostul ministru al Muncii va fi consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă, pe probleme de[...]

  2019-03-04 citeste mai mult
 • Copiii şi fata

  Prezent ieri la Târgu Jiu, la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Gorj, Dragnea le-a spus membrilor PSD că e „obişnuit să deconteze tot”. „Nu e uşor să ai copiii hăituiţi,[...]

  2019-03-04 citeste mai mult
 • Optimişti în 2019

  Aproape 37% dintre români privesc cu optimism anul 2019 când îşi evaluează situaţia financiară, însă doar jumătate dintre aceştia sunt mulţumiţi de locul actual de muncă,[...]

  2019-03-04 citeste mai mult
 • Braşovul, un singur post la Rezidenţiat

  Braşovul, un singur post la Rezidenţiat

  Pentru restul absolvenţilor, 86 de locuri pentru specializare, dar fără loc de muncă asigurat

  2019-11-15 citeste mai mult
 • Somn uşor

  Somn uşor

  Directorul CFR, Leon Bărbulescu (foto), a purtat o discuţie halucinantă cu un jurnalist care a vrut să afle mai multe detalii despre cele două trenuri deraiate sâmbătă, Braşov - Mediaş[...]

  2019-03-04 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional