Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 10:55

FOTBAL – LICENŢA PRO

Adrian Szabo, antrenorul coordonator al secţiei de fotbal de la Corona, a predat la cursurile pentru Licenţa PRO, unor nume grele din fotbalul românesc

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 13 noiembrie 2020

Adrian Szabo, antrenorul coordonator al secţiei de fotbal de la Corona, a predat la cursurile pentru Licenţa PRO, unor nume grele din fotbalul românesc

Coordonatorul secţiei de fotbal de la Corona Braşov, Adrian Szabo (foto), a predat un modul la cursurile Şcolii Federale de antrenori Licenţa PRO, din cadrul Federaţiei Române de Fotbal.
Adrian Szabo a avut în faţă, de această dată în mediul online, din cauza pandemiei, nume mari din fotbalul românesc, cum ar fi Adrian Mutu, Mirel Rădoi, Nicolae Grigore, Dorin Goian, Dinu Todoran, Vali Negru, Octavian Chihaia şi mulţi alţi foşti fotbalişti cunoscuţi care au urmat cariera de antrenor.
De aproape patru ani, coordonatorul secţiei de fotbal de la Corona Braşov, este colaborator al Şcolii Federale din cadrul federaţiei, şi spune că este o mare bucurie dar şi o mare mândrie să poată împărtăşi din experienţa lui unor foşti mari fotbalişti ai României. „În perioada în care Dan Apolzan a condus şcoala de antrenori, în ultimii 2 ani din cei 4 în care am activat, am răspuns şi organizat licenta PRO împreună cu el. M-a bucurat, desigur, această postură, pentru că mi-a dat posibilitatea să fiu alături de antrenori tineri dar cu personalitate şi mare experienţă ca şi fotbalişti la nivelul ligii I sau internaţional, şi chiar la nivelul echipei naţionale. Sunt emoţii dar expertiza mea în timp m-a făcut să ştiu să mi le stăpânesc, să mi le controlez, sunt stăpân pe mine în ceea ce fac pentru că am deja o rutină. În acelaşi timp, mă mândresc şi sunt foarte bucuros că munca mea la nivel de copii si juniori, la nivel de seniori, şi aici ca o paranteză, puţină lume ştie că am activat la nivel de seniori şi în străinătate, chiar dacă cei mai mulţi mă asimilează cu o perioadă scurtă la nivel de seniori. Ei bine, această experienţă a făcut să îmi fie recunoscută munca. Fără falsă modestie eu mă consider un om corect, un om foarte serios în ceea ce fac şi probabil că acestea, la fel ca alte calităţi pe care probabil le am, au fost apreciate. Cred că este un cumul care a făcut ca acum să mă aflu în această postură, de a susţine aceste cursuri de licenţă, de care mă bucur foarte tare”.


„Fiecare antrenor trebuie să fie la curent cu ce se întâmplă în lumea fotbalului!”
Adrian Szabo este de părere că fiecare antrenor ar trebui să fie la curent cu tot ce se întâmplă în fotbal în întreaga lume. „Cred că fiecare antrenor ar trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă în lume în ceea ce priveşte fotbalul şi antrenamentul de fotbal. Spun asta pentru că tot ceea ce azi este nou, mâine s-ar putea să fie vechi. Din acest motiv,  tot timpul trebuie să existe preocupare să te autodepăşeşti, să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul în care activezi. Este adevărat, e foarte greu să fii la curent cu tot ce se întâmplă peste tot în lume, dar dacă ai un obiectiv, o filosofie pe care vrei să o urmezi, atunci vezi cam ce antrenor te-ar putea inspira prin modul lui de lucru, şi începi să urmăreşti.  Astăzi, datorită tehnologiei, putem măsura orice pentru a ne îmbunătăţi jocul”.

Are toate licenţele
Coordonatorul secţiei de fotbal de la Corona are toate licenţele în cariera de antrenor. „Am toate licenţele posibile, începând de la licenţa C, care era pe vremuri, şi terminând cu licenţa PRO. De asemenea, am licenţa de antrenor UEFA  A Elită, care este pentru academiile de fotbal şi centre de copii şi juniori, aceasta fiind obligatorie pentru clasificarea academiei. Deci, din acest punct de vedere se poate spune fără greşeală că sunt şcolit cu tot ce este nevoie şi am în spate şi ani de experienţă în fotbal. Pe parcursul perioadei în care am activat, şi înca mai activez, am susţinut şi am participat la o mulţime de cursuri care mă ajuta foarte mult. De exemplu, am participat la cursul de scouting, am urmat cursuri cu lectori din străinătate, am făcut cursuri şi am diplomă de tutore formator, atât in fotbal cât şi în orice alt domeniu. Toate acestea, susţinute în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în parteneriat cu firme care sunt acreditate pentru aşa ceva”.

Tutore pentru cursanţi
Pe lângă predare de cursuri, Adrian Szabo are şi rolul de tutore pentru curstanţi. „Licenţa PRO de vreo două generaţii presupune la nivel de comisie tehnică a UEFA, pe lângă numărul de cursuri tactice şi teoretice, şi activitate de tuturiat. Acesta este o activitate a antrenorilor cursanţi, la cluburile lor, care este monitorizată de tutori din care care fac si eu parte, alături de Ciprian Urican, Aurel Ţicleanu, Razvan Rotaru,  Massimo Petrazzini, Dan Apolzan şi Valentin Sinescu, care a renunţat deocamdată. Toţi mergem la antrenamentele cursanţilor şi îi urmărim, le facem fişe de evaluare, iar toate acestea sunt depuse la dosarul lor final. Toate acestea ajung apoi la UEFA. Am avut în decursul celor doi ani, cursanţi cum ar fi, George Ogăraru de la AJAX, Sandu Andraşi când era la Tg Mureş, Laurenţiu Diniţă, când era la Dinamo şi mulţi alţii”, a povestit antrenorul Coronei.

Modelul Mircea Lucescu
Când vorbeşte despre modele de antrenori, Adrian Szabo spune că l-a admirat foarte tare pe Mircea Lucescu, deşi la acea vreme nu ştia că şi el va ajunge să practice aceeaşi meserie. „Foarte mult mi-a plăcut Mircea Lucescu, dar nu ştiam eu la acea vreme că voi ajunge antrenor, iar pe atunci nu aveai alte mijloace de informare în afară de ziare. Mi-a mai plăcut foarte tare şi Răzvan Lucescu, şi participam şi la antrenamentele lui, iar acum pot să spun că nu întâmplător are rezultate, pentru că, de tânăr făcea ceea acum pare nou, dar el făcea deja de mult timp, fiind un antrenor care mereu se documentează. Sunt mulţi alţi antrenori care mi-au plăcut. Pot spune că şi metodele de lucru ale lui Adrian Hârlab sau ale lui Gabi Stan, pe care l-am văzut de atâtea ori la Braşov ca antrenor, au ajutat. Din postura de antrenor trebuie să impui şi respect, să impui şi disciplină, să ţii cont şi de factorul fizic. Cu toate acestea, acum încerc să fiu eu şi să am propria mea filozofie despre fotbal. M-am inspirat şi de la Paul Popescu, nu mai zic de Constantin Teaşcă şi ceilalţi. Îmi place şi Gyuszi Balint, de la care, chiar dacă era colaborator de-al meu, am învăţat multe, ca de altfel şi de la Ioan Naghi, ce să mai spun de Nicolae Pescaru, de la care aveai ce învăţa despre fotbal”.


 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie