Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 06:42

Afaceristul braşovean Dan Bengescu urma să facă un profit de 30 de milioane de euro din vânzarea „pădurii lui Adam”

Autor:

Publicat la 21 octombrie 2014

Acesta urma să cumpere pădurea cu 107 milioane de euro şi să o vândă unor nemţi cu 140 de milioane de euro.

Afaceristul braşovean Dan Bengescu urma să facă un profit de 30 de milioane de euro din vânzarea „pădurii lui Adam”
Omul de afaceri braşovean Dan Costin Bengescu s-a oferit să cumpere cele 43.000 de hectare de pădure obţinute de Paltin Sturdza, naşul de cununie al deputatului Ioan Adam, în judeţul Braşov cu 2.500 de euro pe hectar, ceea ce ar fi însemnat că ar fi trebuit să achite 107 milioane de euro, potrivit DNA. 
Bengescu este un personaj discret în Braşov. Are o societate comercială care se ocupă cu vânzarea de material lemnos şi de construcţii, cu o cifră de afaceri de sub două milioane de lei, arată cei de la Pro TV.
Cele 107 milioane de euro pe care Bengescu s-ar fi oferit să le plătească reprezintă, totuşi, un preţ sub nivelul pieţei. Valoarea calculată de procurori pentru toată pădurea ce urma să fie retrocedată se ridică la aproape 304 milioane de euro. În schimb, omul de afaceri se obliga să rezolve problemele legate de obţinerea titlurilor de proprietate pentru Sturdza. El, notează anchetatorii, „a cointeresat în această afacere mai multe persoane, fiecare dintre acestea având roluri bine stabilite”
Bengescu s-ar fi folosit de Iulian Durlan, primarul comunei Caiuţi, din judeţul Bacău, pentru a lua legătura cu Viorel Hrebenciuc. Acesta din urmă trebuia să intervină la nivelul judeţului Bacău pentru a uşura împroprietărirea lui Sturdza. 
Pentru că intervenţiile lui Hrebenciuc nu dădeau rezultate, susţin procurorii, în reţeaua retrocedărilor, au apărut nume noi. Unul este al lui Iosif Kadas. Iosif Kadas ar fi fost cel care, alături de alţi doi intermediari, ar fi luat legătura cu ministrul mediului Attila Korodi, pentru a-i cere acestuia să intervină pe lângă Romsilva. 
Kadas este, de asemenea, un personaj discret. Fiul acestuia a făcut mai multe afaceri cu statul. El ar fi câştigat un contract de întreţinere pentru elicopterele Ministerului de Interne, cu toate că avea firma în insolvenţă, arată tot cei de la Pro Tv. Atât Dan Bengescu, cât şi Iosif Kadas, au fost puşi sub acuzare în dosarul retrocedărilor de păduri pentru trafic sau cumpărare de influenţă.
Ministrul Mediului Attila Korodi a declarat, vineri, pentru Mediafax, că nu a fost contactat de inculpaţi pentru a interveni pe lângă directorul Romsilva şi ca probabil procurorii se referă la discuţii şi strategii între aceşti oameni. „Probabil că au fost discuţii şi strategii între aceşti oameni. Sunt oameni pe care eu nu-i cunosc, în afară de acest domn Kadas (Iosif Kadas, n.r.) care este chimist. A insistat toată vara să discutăm despre o cercetare a sa, ceva cu soluţii chimice, şi ne-am întâlnit două minute la Braşov în această toamnă, când eram în drum spre Miercurea Ciuc”, a spus Korodi.
Ministrul a negat în schimb că ar fi fost contactat de cineva să facă presiuni asupra directorului Romsilva, el având mereu „poziţii ferme” în ceea ce priveşte controlul în domeniul silvic. Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea unor inculpaţi din dosarul retrocedărilor, trei dintre aceştia - numiţii Kadas Iosif, Iacob Sorin Ioan şi Mătăşel Ioan - au luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, şi au reuşit să poarte o discuţie cu acesta „pe tema dorită”.
Potrivit anchetatorilor, „grupul” vizat în dosar a avut în atenţie şi alte retrocedări, nu doar pe cea privind domeniul Ghica. „Din probe rezultă că acest grup extins are în desfăşurare şi alte speţe privind retrocedări de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate în mod ilegal, nu numai domeniul Ghica (în Călăraşi, Sinaia, Buzău, Galaţi, Vâlcea, Suceava)”, se arată în referat.
 
Bengescu vindea pădurea unor nemţi cu 140 de milioane de euro
Bengescu ar fi promis pădurea companiei germane Prokon Hit Timber, care se angaja să plătească în schimbul ei 140 de milioane de euro. Prokon Hit Timber este, de aproape trei ani, filiala de la Sibiu a companiei germane Prokon care şi-a anunţat insolvenţa la începutul acestui an. Anterior, firma nemţească şi-a făcut cunoscute intenţiile referitoare la pădurile româneşti chiar pe propriul site, într-un mesaj adresat investitorilor: „plătim 3-4 mii de euro pe un hectar de pădure (n.n. în România), însă doar copacii de pe această suprafaţă valorează 20 de mii de euro”.
Nemţii mai adaugă, în acelaşi context, că au în vedere exploatarea pe termen lung a pădurii, dar şi că sunt cei mai mari deţinători privaţi de pădure din România.
Filiala a fost construită pe scheletul unei companii din Sibiu, SBC Bottling and Canning, fondată de un localnic, în urmă cu şase ani. După ce au preluat firma sibianului, nemţii i-au schimbat denumirea şi obiectul de activitate din „intermedieri în comerţul cu maşini” în „silvicultură şi ale activităţi forestiere”.
Compania mamă - HIT Holzindustrie Torgau OHG, parte a grupului Prokon - a pompat milioane de euro în subsidiara sa de la Sibiu, sub forma unor împrumuturi repetate. La ei acasă, nemţii sunt cunoscuţi pentru afacerile cu energie eoliană şi cu păduri. Datoriile şi bunurile filialei româneşti au făcut un salt spectaculos, în 2011, după preluarea de către germani: activele imobilizate (terenuri, clădiri) ajung la aproape 50 de milioane de euro, de zece ori mai mult decât înainte de preluare. La fel, datoriile firmei au crescut de aproape zece ori în aceeaşi perioadă, ceea ce arată că tranzacţiile din România s-au făcut, în principal, prin împrumuturile acordate de compania mamă din Torgau, Saxonia. Plata celor 140 de milioane de euro urma să fie garantată de către o altă firmă din grupul german - Prokon Regenerative Energien Gmbh, care deţine trei filiale de producţie a energiei electrice în România. În prezentarea oficială, Prokon Group susţine că, începând cu 2010, a demarat achiziţii de păduri în România, pentru că îi este dificil să-şi asigure materia primă din Germania, unde grupul deţine doar 3 mii de hectare de pădure. Preţul unui hectar de pădure este mult mai mare în Germania, unde costă şi de zece ori mai mult, în funcţie de calitatea lemnului. Primele achiziţii de păduri au fost făcute de către grupul german în 2010 în masivul Ceahlău. Apoi, în iunie 2011, filiala Prokon Hit Timber SRL a mai cumpărat peste 5 mii de hectare de la familia prinţului Dimitrie Sturdza, pentru 18,8 milioane de euro.
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie