Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 07:42

„Am ajuns să ne minunăm de normal”

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 05 februarie 2018

Sunt cuvintele noului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, după vizita pe care a făcut-o la redeschiderea corpului vechi al Maternităţii, reabilitat cu bani de la BIRD şi BEI. Totul este nou în vechea clădire: aparatură şi mobilier, cumpărate de Consiliul Judeţean Braşov

„Am ajuns să ne minunăm de normal”

Vechiul corp al Maternităţii a fost inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa autorităţilor locale, judeţene, a şefilor din Sănătatea braşoveană, şi a „proaspătului” ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea. Activitatea, însă, s-a mutat aici cu câteva zile înainte de inaugurare. Asta după ce, cadrele medicale şi conducerea unităţii spitaliceşti au aşteptat luni buni să „intre” în vechiul corp, lucrările de reabilitare începând în 2015 şi încheindu-se în 2017, dar redeschiderea a fost blocată de nişte hârtii. Oricum, chiar dacă a durat până s-a redeschis, aşteptarea a meritat.

Condiţii „de privat” într-un spital de stat
Condiţiile de aici rivalizează cu cele oferite la privat. Secţiile de obstetrică şi neonatologie au fost reabilitate, întreg spaţiul a fost resistematizat, astfel încât să poată fi separate circuitele funcţionale. Sunt şase săli de operaţie la standarde europene, o staţie centrală de sterilizare, săli rooming-in, adică pentru mamă şi copil. În plus, „nu mai este sala de naşteri în care fiecare pacientă era despărţită de celaltă printr-un paravan, sala de naşteri este acum un conglomerat de 9 rezerve în care fiecare pacientă îşi desfăşoară travaliul individualizat, cu cadru medical lângă, cu bebeluşul lângă, în felul acesta securizând total actul medical. Spital public fiind, am introdus echipament de unică folosinţă la naştere, naşterea este un act chirurgical”, a subliniat dr. Valeria Badea, manager Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie „I.A. Sbârcea”, care a mai spus că totul este nou în vechea clădire: aparatură şi mobilier. Dacă lucrările de reabilitare şi resistematizare a clădirii s-au ridicat la 29 de milioane de lei în total, sumă asigurată din împrumuturi internaţionale gestionate de Ministerul Sănătăţii, pentru aparatură şi dotări, o sumă aproape dublă a fost asigurată de Consiliul Judeţean Braşov, 5,6 milioane de euro doar anul trecut. „Maternitatea a alocat din bugetul propriu 1 milion de lei, anul trecut, iar Consiliul Judeţean – peste 5 milioane de euro”, a precizat dr. Valeria Badea.
Acum, Maternitatea va reveni la structura iniţială, cu 275 de paturi. Pe perioada desfăşurării lucrărilor de reabilitare, spitalul avea la dispoziţie o sală de naşteri în care pacientele erau despărţite doar prin paravane, doar zece paturi la Terapie Intensivă, iar paturile disponibile erau mai puţine decât ar fi fost necesar.
În medie, la Maternitatea Braşov, într-un an, sunt 4.200 de naşteri, iar aici vin şi femei din Harghita sau Covasna. De asemenea, pe secţia de Terapie Intensivă nou-născuţi ajung, într-un an, peste 500 de cazuri.
 „Numărul de naşteri nu a scăzut semnificativ, chiar dacă suntem într-un oraş cu multe clinici. Adresabilitatea rămâne crescută”, a mai spus dr. Valeria Badea.
La finalul vizitei, ministrul Sănătăţii a tras singură concluzia: „Am ajuns să ne minunăm de normal”.



„Am vrut să văd cum arată normalul”
„N-am venit să tai o panglică, am venit să mă asigur că investiţia finalizată corespunde tuturor normelor, nu că m-aş pricepe la norme, sunt alţii care se pricep mai bine, dar am vrut să văd cum arată normalul. Vă rog pe dumneavoastră să arătaţi cum arată normalul şi când spun asta mă refer la tot ce ar trebui să fie pentru fiecare mamă şi copil din această ţară. (...) Este o investiţie absolut reuşită, este un succes al Ministerului Sănătăţii şi este un mulţumesc pe care trebuie să-l aducem şi autorităţilor locale - Consiliului Judeţean - că au înţeles că sănătatea este a tuturor, indiferent de culoare politică”, a declarat Sorina Pintea, ministru al Sănătăţii.



Un exemplu pentru ce-ar trebui făcut şi-n restul ţării
Oficialul guvernamental a mai spus că este „absolut încântată de cum arată această maternitate” şi „trebuie să ne ocupăm şi de restul ţării. Am început cu un lucru normal aici”.
„Aş vrea să mulţumesc echipei manageriale, celor care au gestionat acest proiect. Este un proiect guvernamental, bani guvernamentali ai Ministerului Sănătăţii, dar fără implicare directă a Consiliului Judeţean, a autorităţilor locale, lucrurile nu ar fi arătat aşa. (...) Îmi doresc cât mai multe proiecte de acest gen pe teritoriul judeţului Braşov”, a spus şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, Marian Rasaliu, prefect judeţul Braşov.



Investiţiile la Maternitate vor continua
Investiţiile la Maternitatea Braşov vor continua, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea . „Ceea ce trebuie ştiut este că Consiliul Judeţean a cumpărat această clădire. Anul trecut am alocat o sumă record pentru toate spitalele din Braşov, sumă care nu a fost alocată 8 ani la rând, ca şi sume adunate. Doar pentru Maternitate am alocat 5,6 milioane euro. În plus, avem proiecte depuse pe fonduri europene, de 15 milioane euro, care vor fi cofinanţate cu 5 milioane euro din bugetul propriu, iar corpul nou va fi reabilitat şi vom avea condiţii şi acolo ca şi în corpul acesta, doar că pe bani europeni”, a precizat Adrian Veştea.
Pe de altă parte, managerul Maternităţii, dr. Valeria Badea, a mai precizat că unitatea medicală mai are nevoie de aparatură, dotări pe partea de laborator, radiografie etc.
Potrivit reprezentanţilor de la Ministerul Sănătăţii, în cadrul Acordului de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii, anul acesta vor fi achiziţionate 9 mese de naştere pentru dotarea sălilor de naşteri reabilitate la Maternitatea Braşov.



Doi ani de lucrări
Vechea clădire a Maternităţii a fost construită  în 1928 şi avea ca destinaţie iniţială un aşezământ şcolar. Mai târziu a fost transformată în spital.
Investiţia Ministerului Sănătăţii la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „I. A. Sbârcea” Braşov, în valoare de 29.839.479,01 lei, s-a realizat în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – faza a II-a, finanţat din 2 împrumuturi externe, acordate de BIRD şi BEI. Ambele împrumuturi au fost contractate în anul 2005.  
Recepţia tehnică a lucrărilor la vechiul corp al Maternităţii a avut loc la sfârşitul lunii octombrie 2017, dar deschiderea acestuia a întârziat din cauza unor avize, care au fost, în cele din urmă, date.


 

+6 -2

Comentarii

Ariciul

2018-02-05 11:07:26


Bine ca mai apar si lucruri bune in sanatate. Da Doamne la cat mai multe! Felicitari managerului de proiect, proiectantului si executantului - poate ni-i spuneti si noua cu nume si prenume - ca pe politruci ii vedem primii la rampa.

rammstein

2018-02-05 07:11:01


asta-i ca in bancul ala cu prima casa de toleranta din rumania!!!...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie