leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6599 RON

1 USD = 4.1469 RON

1 GBP = 5.3479 RON

1 XAU = 159.6578 RON

1 AED = 1.1291 RON

1 AUD = 2.9851 RON

1 BGN = 2.3826 RON

1 BRL = 1.1008 RON

1 CAD = 3.1326 RON

1 CHF = 4.1011 RON

1 CNY = 0.5960 RON

1 CZK = 0.1795 RON

1 DKK = 0.6246 RON

1 EGP = 0.2310 RON

1 HUF = 1.4438 RON

1 INR = 0.0571 RON

1 JPY = 3.6343 RON

1 KRW = 0.3655 RON

1 MDL = 0.2434 RON

1 MXN = 0.2030 RON

1 NOK = 0.4873 RON

1 NZD = 2.7968 RON

1 PLN = 1.0833 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0612 RON

1 SEK = 0.4554 RON

1 TRY = 0.7525 RON

1 UAH = 0.1487 RON

1 XDR = 5.7162 RON

1 ZAR = 0.2864 RON

Editia 6847 - 14 noi 01:56

An eveniment: 50 de proiecte în agenda Centenarului

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 05 aprilie 2018

Calendarul a fost anunţat ieri de Consiliul Judeţean Braşov. Intrarea va fi liberă la manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la formarea României Mari

An eveniment: 50 de proiecte în agenda Centenarului

În anul Centenarului Marii Uniri, instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean au pregătit o listă consistentă de evenimente, de la expoziţii la spectacole de teatru sau manifestări interactive. De asemenea, tot în acest an, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Braşov a decis ca la toate evenimentele desfăşurate sub egida Centenarului Marii Uniri, intrarea să fie gratuită.
Administraţia judeţeană a dorit ca acordarea gratuităţilor să fie valabilă tot anul, dar preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, a explicat: „Codul Fiscal nu ne permite acest lucru. Putem permite acordarea gratuităţilor numai cu ocazia evenimentelor dedicate Centenarului”. Pe de altă parte, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, a precizat că acordarea gratuităţiilor ar fi condus la o creştere semnificativă a numărului de vizitatori: „În anul 2016, când când am avut prima ediţie a Festivalului de Reconstituire Istorică de la Braşov, intrarea la expoziţia «Braşov 1916» a fost liberă, iar în 4 ore am avut peste 600 de vizitatori. La fel se întâmplă şi în «Noaptea Muzeelor», când nu luăm taxă de intrare. Trebuie să ne raportăm la «România reală», în care simplul fapt că trebuie să plătească un bilet de intrare, indiferent de preţul lui, îi face pe potenţialii turişti să «taie» de pe listă un muzeu. Faptul că judeţul Braşov a promovat un concept unitar pentru «Centenarul Marii Uniri», respectiv acordarea gratuităţii, ar putea fi un model de bune practici pentru celelalte judeţe din România”.

Peste 1,1 milioane lei pentru evenimentele desfăşurate sub egida Centenarului
În urma discuţiilor purtate de conducerea Consiliului Judeţean, prin preşedintele Adrian Veştea şi vicepreşedintele Toaso Imelda, cu managerii instituţiilor de cultură din subordine, a fost definitivat calendarul evenimentelor culturale care vor avea loc pe parcursul anului 2018. Totalul cheltuielilor implicate pentru implementarea unei agende culturale formate din 50 de manifestări este de 1.137.000 lei, bani prevăzuţi în bugetul judeţean.  
De altfel, ieri, într-o conferinţă de presă, în care au fost prezentate evenimentele organizate de instituţiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean, Adrian Veştea a argumentat că, „trebuie să avem o aniversare a Centenarului României Mari care să onoreze judeţul Braşov. Apreciez străduinţa managerilor noştri culturali de a organiza o agendă culturală bogată, diversă, atractivă, cu multe evenimente inovatoare, inspirate atât din identitatea culturală locală, cât şi din valorile patrimoniului istoric braşovean cu anvergură naţională sau chiar europeană. Consider că este important ca braşovenii şi vizitatorii Braşovului să participe la evenimentele acestei agende într-un număr cât mai mare. Astfel, intrarea vizitatorilor, indiferent de vârstă, la manifestările organizate de muzeele braşovene în cadrul aniversării Centenarului României Mari va fi gratuită. De asemenea, accesul publicului la spectacolele inspirate de aniversarea naţională va fi liber, în limita locurilor disponibile”.
La rândul său, Toaso Imelda, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, consideră că „evenimentele pe care managerii instituţiilor de cultură le-au gândit cu ocazia Centenarului sunt pe măsura însemnătăţii acestui an. Sperăm ca publicul de toate vârstele să fie receptiv la diversitatea manifestărilor susţinute de administraţia judeţeană, să vină alături de noi şi să redescopere bogata ofertă culturală a Braşovului”.   
Mai multe proiecte ale instituţiilor de cultură din subordinea CJ Braşov au fost declarate câştigătoare, încă de anul trecut, de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).Unul dintre acestea, Festivalul de reconstituire istorică Braşov, organizat de Muzeul Judeţean d e Istorie Braşov, în perioada 9-11 noiembrie 2018, este un eveniment internaţional şi va aborda Centenarul Marii Uniri în contextul Centenarului Armistiţiului Primului Război Mondial.
De asemenea, trei proiecte ale instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Braşov au fost selectate pentru a primi finanţare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Este vorba despre proiectul „Pe drumul spre Marea Unire”, al Muzeului „Casa Mureşenilor” (pentru care instituţia solicită o finanţare de 78.600 lei) şi despre două proiecte ale Muzeului de Etnografie Braşov: „Înfiinţarea Muzeului Astra în Braşov şi elita românească” (cu o solicitare financiară de 13.000 lei) şi „Românii din Rupea la Marea Unire de la Alba Iulia în 1918” (pentru care se solicită 13.500 lei). Aceste proiecte se adaugă altor opt manifestări propuse de autorităţile publice locale din judeţul Braşov şi aprobate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale: cinci proiecte ale Comunei Cristian, un proiect al Comunei Măieruş şi două ale Comunei Şinca Nouă.Despre „Braşov, capitala României Mari?”, la Muzeul Judeţean de Istorie
Nu mai puţin de 12 evenimente culturale a pregătit Muzeul Judeţean de Istorie Braşov cu prilejul Centenarului. Potrivit directorului Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, expoziţiile principale ale Centenarului vor fi „Regina Maria, simbol al României Mari” şi „Braşov, capitala României Mari?”, care vor fi găzduite în Casa Sfatului, în perioada octombrie 2018 – iulie 2019. La 1 decembrie 2018, în Piaţa Sfatului va fi deschisă expoziţia outdoor de fotografie istorică „Braşov 100”. Un eveniment de importanţă naţională dedicat aniversării istorice este redarea clădirii Olimpia circuitului cultural în august 2018, prin deschiderea expoziţiei permanente „Olimpia – Muzeul Sportului şi Turismului Montan”, o cronologie în imagini şi piese istorice a sportului braşovean în context european, de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în prezent. Tot la Olimpia va fi vernisată expoziţia temporară de fotografie istorică „Lehmann vs. Lehmann”, pe care publicul o va putea vizita gratuit în intervalul august – decembrie 2018. În timpul verii, la Casa Sfatului va fi deschisă expoziţia temporară „Minorităţi etnice în cultura vizuală – focus România”. Tot aici este găzduită până în decembrie expoziţia temporară de fotografie istorică „Regele Mihai I (1921 – 2017)”. Expoziţiile „Braşov 1987” şi „Oraşul Stalin”, cu tematici care au marcat istoria Centenarului României, vor rămâne la Casa Sfatului până în luna octombrie. Filmul documentar „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, co-producţie Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi TVR, va fi prezentat pe parcursul anului la Sibiu, Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Katowice şi Paris. Festivalul internaţional de reconstituire istorică Braşov, ediţia a III-a, se va desfăşura în perioada 9-11 noiembrie, în Piaţa Sfatului sub forma unei tabere militare, cu participarea mai multor asociaţii de reconstituire istorică din ţară şi străinătate, şi în Centrul Cultural Reduta cu concerte inspirate din muzica interbelică.  Muzeul este partenerul principal pentru Şcoala de Vară a Festivalului Internaţional de Film şi Istorii Râşnov, ediţia a X-a, a cărei temă principală va fi ,,Naţiunea”.  

Expoziţie a Muzeului de Etnografie în Franţa
Muzeul de Etnografie Braşov a pregătit opt evenimente culturale care onorează Anul Centenar 2018. Expoziţia temporară „Ii Aidoma”, programată în intervalul 1-30 august, la Muzeul Civilizaţiei Urbane, este un proiect care urmăreşte să ridice nivelul artistic de replicare a decorării iilor româneşti de către asociaţii de femei din România. Expoziţia „Românii din Rupea la Marea Unire de la Alba Iulia în 1918”, organizată la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea”, din Rupea, va pune în evidenţă participarea rupenilor la momentul istoric 1 Decembrie 1918 prin interviuri, fotografii şi documente. Pe această temă va avea loc şi un concurs pentru şcolile din zona Cohalm, ai cărui câştigători vor fi aflaţi în decembrie, în cadrul unei gale festive. Expoziţia temporară „Înfiinţarea Muzeului Astra din Braşov în 1938 şi elita românească”, programată în perioada 15 septembrie 2018 – 1 aprilie 2019, la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, va evidenţia efortul de edificare a instituţiilor culturale româneşti din Transilvania, după Unirea din 1918. Vor fi prezentate documente şi exponate inedite care evocă interesul intelectualilor români din Braşov pentru afirmarea identităţii româneşti, acestea urmând să facă obiectul unui concurs destinat elevilor din şcolile judeţului. Expozitia temporară „Prezenţa Mocanilor săceleni în Basarabia şi Dobrogea”, care va putea fi vizitată în perioada 10 octombrie 2018 – 1 martie 2019, la Muzeul Etnografic Săcele, precum şi cea intitulată „Tradiţii Româneşti în zona secuimii – satul Voşlobeni, jud. Harghita”, care va fi deschisă între 1 decembrie 2018 – 15 februarie 2019, la Muzeul de Etnografie Braşov, sunt alte două manifestări care vorbesc despre specificul identitar românesc. De asemenea, sub egida muzeului vor fi publicate periodicul de specialitate bianual etno.brasov.ro, nr. 9/ 2017-2018 cu tema „Memoria satelor – Pe urmele eroilor noştri”, precum şi albumul „Costumul Identitar şi metamorfozele peisajului cultural din Sud-Estul Transilvaniei”. Nu în ultimul rând, în cadrul programului cultural comun România-Franţa dedicat Centenarului, Muzeul de Etnografie Braşov va fi prezent cu o expoziţie la Festivalul Internaţional de Textile de la Clermont-Ferrand, Franţa. Este vorba despre un proiect expoziţional privind patrimoniul textil din România intitulat „Deviations”, care prezintă relaţia dintre tradiţiile textile româneşti şi preluarea lor în arta contemporană şi care va putea fi vizitat în perioada iunie 2018 – ianuarie 2019, la Muzeul din Clermont – Ferrand.

50 de ani de la înfiinţarea Muzeului „Casa Mureşenilor”
Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov şi-a programat opt evenimente sub semnul Centenarului. În perioada 2 februarie – 29 mai poate fi vizitată expoziţia „Arta din tranşee. Fenomenul Trench Art”, care include fotografii şi obiecte legate de Primul Război Mondial: obuze, cartuşe şi lăzi de muniţie transformate de soldaţi în obiecte de artă şi de uz casnic. În zilele de 24 – 25 mai va avea loc cea de-a XVII-a ediţie a sesiunii ştiinţifice de comunicări „Ţara Bârsei”, a cărei tematică va fi legată atât de Centenarul României Mari, cât şi de aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea muzeului, în urma căreia va fi tipărit nr. 17 al anuarului ştiinţific Ţara Bârsei. În 12 iunie este planificat vernisajul expoziţiei interactive „Pe drumul spre Marea Unire”, care va pune accentul pe aportul Mureşenilor la realizarea României Mari. Expoziţia va rămâne deschisă până în 1 martie 2019. Sub genericul „România e acasă”, Casa „Ştefan Baciu” (secţie a muzeului) va găzdui un program expoziţional dedicat unor valori ale culturii române consacrate în afara ţării: Ştefan Baciu, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Panait Istrati şi Ioan Petru Culianu. Fiecărei personalităţi îi va fi dedicată o expoziţie temporară, acestea urmând a se succeda în perioada 14 mai – 26 octombrie, iar între 15 noiembrie şi 15 decembrie toate vor fi reunite într-o manifestare expoziţională, la Muzeul Naţional al Unirii de la Alba Iulia. Ediţia din acest an a simpozionului „Mari geografi braşoveni” (26 octombrie) va fi dedicată istoriei şi geografiei militare. Pe 30 iunie, la Şcoala Gimnazială din satul Şirnea va fi deschis „Muzeul din şcoală” – proiect de valorificare a colecţiei „Nicolae Frunteş” şi a moştenirii culturale comunitare a acestui sat. Informaţiile şi patrimoniul relevante pentru tema Centenarului se vor regăsi în această expoziţie, dar şi în atelierele educaţionale programate în iulie. Nu în ultimul rând, muzeul va realiza o hartă cu locurile din judeţul Braşov unde au fost ridicate monumente istorice în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, precum şi o expoziţie de fotografie a acestor monumente, care va fi itinerată, în perioada octombrie – decembrie 2018, la colegiile naţionale şi licee din Braşov, Făgăraş, Săcele, Rupea şi Zărneşti.


„Centenarul femeilor din arta românească”, la Muzeul de Artă
Muzeul de Artă Braşov serbează 100 de ani de la formarea României Mari cu trei evenimente expoziţionale: „Centenarul femeilor din arta românească”, expoziţie a PostModernism Museum, care poate fi vizitată în intervalul 8 martie - 27 mai; „Centenart”, un eveniment dedicat artelor vizuale, programată în intervalul 23 noiembrie 2018 - 17 februarie 2019; Centenarul Marii Uniri, reflectat în lucrări din colecţia Muzeului de Artă Braşov, expoziţie de pictură care va fi deschisă publicului în perioada 30 noiembrie 2018 - 17 februarie 2019.

Aplicaţie informatică „QR code”, lansată de Biblioteca Judeţeană
Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov va organiza patru evenimente. În luna iunie este programată manifestarea „Marea Unire în ediţii sub egida bibliotecii”, prin intermediul căreia instituţia va promova propriile produse culturale atât către beneficiarii braşoveni, cât şi către bibliotecarii români şi care se va finaliza cu editarea unui album adresat profesorilor şi elevilor. Tot în iunie este programat vernisajul unei expoziţii outdoor cu caracter aniversar, pe tema Centenarului. Ea va cuprinde informaţii şi imagini despre personalităţile din Braşov şi din ţară care au jucat un rol însemnat în anul 1918. În luna septembrie, sub titlul „Jurnal Valeriu Branişte”, va fi lansată o aplicaţie informatică (QR code) cu un album destinat unuia din cei mai importanţi făuritori ai României Mari – Valeriu Branişte, braşovean prin naştere, implicat în lupta pentru idealul naţional, în Bucovina şi Banat. Nu în ultimul rând, revista Astra va avea un număr festiv în luna noiembrie pe tema Centenarului.

Congresul Internaţional al Foştilor Deţinuţi Politici, la Centrul Cultural Reduta
Centrul Cultural „Reduta” are în agendă nouă evenimente sub egida Centenarului. În zilele de 11 şi 12 mai, muzica folk îşi face loc pe scena „Redutei” prin Festivalul „Patria”, la care invitaţi vor fi Victor Socaciu, Maria Gheorghiu, Trupa Calendar şi Grupul folk „Om bun”. Urmează INTER ASSSO – Congresul Internaţional al Foştilor Deţinuţi Politici (24-27 iunie), şi expoziţia de artă fotografică itinerantă „Comorile României” (15-30 iunie). Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în 24 iunie, printr-o expoziţie tematică şi un spectacol în Piaţa Sfatului. În 14 iulie, de Ziua Multiculturalităţii, suntem invitaţi să „Celebrăm România”, un eveniment realizat în Piaţa Sfatului, în cadrul Festivalului internaţional de folclor „Garofiţa Pietrei Craiului”. Cel de-al IV-lea Congres Internaţional de Numismatică, anunţat pentru perioada 10-13 octombrie, poartă titlul „100 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia”. Dan Puric va reveni la Braşov în noiembrie, în cadrul conferinţei-spectacol „Se ridică ŢARA!”, în timp ce Mihai Neamţu va susţine conferinţe itinerante la Braşov, Codlea, Făgăraş, Rupea şi Săcele, în perioada septembrie – decembrie 2018. Prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „Scenele Memoriei” este programat în perioada 1-7 octombrie 2018. În ziua Centenarului, 1 decembrie 2018, sala mare a Centrului Cultural „Reduta” va găzdui tradiţionalul spectacol folcloric „Veniţi la marea sărbătoare!”.

Spectacol special organizat de elevii Şcolii Populare de Arte
Cinci evenimente din agenda culturală a Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Tiberiu Brediceanu” Braşov sunt puse sub semnul celor 100 de ani de la Marea Unire. În perioada mai – decembrie, lucrările realizate de elevii claselor de arte plastice (sculptură, ceramică, fotografie, grafică, pictură, artă decorativă şi design vestimentar) vor fi expuse în cadrul unei expoziţii având ca temă Centenarul, care va fi itinerată la Centrul Cultural „Reduta” şi la colegii naţionale, licee şi şcoli generale din judeţul Braşov. Un spectacol de teatru inspirat din lirica românească pe tema Marii Uniri şi a Primului Război Mondial va fi pus în scenă în perioada octombrie – decembrie 2018, la sediul instituţiei. Un proiect cultural complex este cel intitulat „Program de afirmare a identităţii româneşti în Transilvania – înfiinţarea instituţiilor culturale după 1918 la Braşov – instituţii, ctitori, programe, colecţii”. Acesta va fi prezentat în 5 noiembrie, la „Reduta”. Ideea centrală a proiectului este sărbătorirea celor 90 de ani de la înfiinţarea Conservatorului Astra 1928-2018, prin editarea de broşuri, reviste şi materiale promoţionale, realizarea unui spectacol şi vernisajul unei expoziţii. În perioada noiembrie – decembrie 2018 este programat un spectacol comemorativ care va avea loc la Monumentul Eroilor Români din Primul şi al Doilea Război Mondial, obiectiv amplasat în biserica ortodoxă din comuna Dumbrăviţa. În ziua de 2 decembrie 2018, pe scena Centrului Cultural „Reduta” se va desfăşura un spectacol artistic cu ocazia aniversării a 100 de ani de la făurirea României Mari, ai cărui protagonişti vor fi elevii şcolii.        

+3 -0

Comentarii

sasu

2018-04-10 19:42:34


serios? mai studiaza nenea si mai invata.

Brancoveanu

2018-04-10 09:04:54


Romania Mare a fost in 1600 sub Mihai Viteaazul.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Ipoteză șoc

  Protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi diverse instituţii ale statului ar fi fost iniţiate de CIA şi de Departamentul de Stat American. Scenariul aparţine[...]

  2018-04-05 citeste mai mult
 • D(r)ăncilă premier

  PNL a realizat un material video cu gafele făcute de premierul Viorica Dăncilă în timpul discursului pe care l-a susţinut în Parlament, la „Ora Premierului”. Printre perlele[...]

  2018-04-05 citeste mai mult
 • Recordmani la cele sfinte

  Doar două țări din Europa au mai mulți preoți pe cap de locuitor decât România, în rest nu ne întrece nimeni la numărul de patrafire. Potrivit unor date centralizate și[...]

  2018-11-12 citeste mai mult
 • Se apropie

  Remanirea guvernamentală a fost amânată din cauza deplasărilor premierului, a explicat Codrin Ștefănescu. El a precizat că ședința CEx a PSD în care se va decide cine va părăsi[...]

  2018-11-12 citeste mai mult
 • Tacit

  Legea prin care se vor aloca fonduri de 860.000 de euro Casei Regale de la bugetul statului, în fiecare an, a trecut de Camera Deputaților fără să fie votată și dezbătută. Legea a fost[...]

  2018-11-12 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotional