Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 03:55

Angajatorii pot verifica bagajele salariaţilor

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 03 august 2022

Atenţie, chiar dacă au ca scop prevenirea furturilor, unele măsuri pot fi ilegale!

Angajatorii pot verifica bagajele salariaţilor

Deşi unui angajator nu se i interzice să-şi protejeze unitatea şi bunurile acesteia, asta nu înseamnă că poate impune orice regulă salariaţilor, chiar dacă este abuzivă. În forumul avocatnet.ro am întâlnit o situaţie semnalată de un cititor care reclama faptul că angajtorul le impune să se prezinte la locul de muncă cu genţi transparente pentru a se vedea conţinutul acestora, motivând ca este o măsură de prevenire a furturilor, şi că cei care nu respectă regula vor fi trecuţi că fiind absenţi nemotivat de la locul de muncă.
O astfel de măsură luată de un angajator, deşi poate avea un fundament real, este abuzivă, iar salariaţii ar putea chiar să-şi acţioneze angajatorul instanţă, după cum ne-au explicat o serie de specialişti consultaţi de redacţia noastră.
Salariaţii au o serie de drepturi şi obligaţii faţă de angajator lor, reciproca fiind la fel de valabilă, aşa cum este prevăzut de Codul muncii, însă întinderea drepturilor vreuneia dintre părţi nu ar trebui să afecteze drepturile celeilalte.
„Din punct de vedere legal, angajatorul stabileşte organizarea şi funcţionarea unităţii, însă are atât obligaţia de a respecta drepturile salariaţilor, cât şi de a se limita la ceea ce ţine de relaţia de muncă, fără posibilitatea de a impune condiţii în afara unităţii şi/sau care nu se încadrează în timpul de muncă. Astfel, deşi există o relaţie de subordonare în cadrul relaţiei de muncă, în sensul că cel care stabileşte organizarea şi funcţionarea unităţii este angajatorul, acest drept nu este nelimitat şi, în primul rând, se rezumă la obiectul contractului individual de muncă. A impune salariatului un anumit tip de vestimentaţie sau de accesorii ori obiecte cu ajutorul cărora să-şi transporte obiectele personale în afara timpului de muncă este, în mod evident, o exercitare abuzivă a drepturilor din Codul muncii şi ansamblul normativ din care face parte”, a explicat Dan Năstase (foto), consilier juridic specializat pe relaţii de muncă.
Pe de altă parte, un avocat chestionat de redacţia noastră a explicat faptul că legislaţia relevantă nu poate justifica o astfel de măsură aplicată în raport cu salariaţii: „Nu există, conform legislaţiei relevante, dispoziţii care să permită angajatorului să efectueze verificarea bagajului salariaţilor, fie că vorbim de stabilirea unor obligaţii de a permite personalului de pază să verifice conţinutul bagajului înainte şi la ieşirea din unitate, fie că ne referim la obligarea salariaţilor de a-şi pune lucrurile personale în genţi transparente, al căror conţinut ar fi vizibil la intrarea, respectiv, ieşirea din unitate. În acelaşi timp, Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor nu conţine nicio dispoziţie care să permită personalului de pază al unei persoane juridice să efectueze controlul obiectelor salariaţilor, fie efectiv, fie vizual al conţinutului genţii transparente. Există, în schimb, dispoziţii legale exprese privind competenţa anumitor autorităţi de efectuare a controlului corporal şi/sau al obiectelor persoanelor – organe judiciare, poliţişti, jandarmi sau orice autoritate cu atribuţii în asigurarea ordinii şi securităţii publice – atunci când există indicii clare că s-a săvârşit, se săvârşeşte sau se pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni ori atunci când persoana vizată participă la manifestări publice organizate în locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanţe periculoase”.
Astfel, în lipsa unor prevederi legale care să permită controlul obiectelor deţinute de salariaţi, devin aplicabile regulile generale care protejează dreptul la viaţă, la demnitate, la sănătate şi la integritate al persoanei fizice ce se regăsesc în Codul civil.
„Măsura obligării salariaţilor de a veni la locul de muncă cu geantă transparentă, şi, drept consecinţă, de a-şi expune public conţinutul bagajului, nu doar că limitează dreptul acestora la viaţă privată, ci constituie o încălcare gravă a demnităţii în muncă”, a subliniat un alt specialist în dreptul muncii consultat de redacţia noastră.

Ce ar putea face, totuşi, un angajator  
Pe lângă instalarea camerelor video de supraveghere, în condiţiile expres şi limitativ prevăzute de lege, angajatorul poate lua alte măsuri, cum ar fi organizarea unor spaţii de depozitare a efectelor personale în afara zonelor din care ar putea fi sustrase bunuri.
Consilierul juridic Dan Năstase a detaliat faptul că, prin HG 1.091/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locul de muncă, angajatorii au oricum obligaţia să asigure, atunci când lucrătorii trebuie să poarte îmbrăcăminte specială de lucru, vestiare care să fie dotate cu încuietori pentru îmbrăcămintea personală.
„Totuşi, chiar dacă nu s-ar încadra în această situaţie, adică salariaţii nu ar avea obligaţia de a purta îmbrăcăminte specială la locul de muncă, dar angajatorul şi-ar dori să prevină orice incident, poate lua alte măsuri care să nu afecteze dreptul salariatului, în niciun caz să-i impună cu ce să-şi transporte obiectele personale”, a mai explicat consilierul.
În cel mai optimist scenariu, angajatorul ar avea posibilitatea să verifice geanta sau bagajul salariatului, consideră un alt avocat, doar în prezenţa şi cu consimţământul acestuia, urmând să fie încheiat un proces-verbal de constatare, dacă sunt descoperite obiecte sau bunuri aparţinând societăţii. Modalitatea în care s-ar face aceste controale trebuie să fie adaptată în funcţie de activitatea angajatorului, să se regăsească în regulamentul intern al firmei, document ce trebuie să fie adus la cunoştinţa salariaţilor înainte de efectuarea efectivă a verificărilor de acest tip.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie