Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 07:57

Angiograful nr. 2 a ajuns la Judeţean

Autor: Ionuţ DINCĂ, Adina CHIRVASĂ

Publicat la 03 martie 2016

Braşovul devine centru de cercetare cardiovasculară, fiind inclus într-o reţea naţională finanţată printr-un proiect european. Pe lângă dotări de ultimă generaţie, programul vine cu un alt mare avantaj: sunt asigurate şi cheltuielile de funcţionare pentru următorii cinci ani

Angiograful nr. 2 a ajuns la Judeţean

Pacienţii care suferă de deficienţe cardiace au o şansă reală la terapie cu aparatură de ultimă generaţie şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, fără a mai fi nevoie să bată drumul până la Bucureşti sau la Târgu-Mureş. Unitatea braşoveană s-a calificat într-un proiect de cercetare în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Academia de Știinţe Medicale din România, proiect ce presupune o amplă retehnologizare a cardiologiei. În total, 17 spitale din ţară au primit echipamente de ultimă generaţie prin acest program finanţat din fonduri europene, care a fost fazat şi pe ciclul 2014 – 2020 ţinând cont că este un program important de cercetare în domeniul medical. Cea mai importantă „piesă” achiziţionată prin acest program, care a fost deja instalată în Spitalul Judeţean Braşov, este un angiograf de ultimă generaţie. Totodată, ar mai urma să fie adus un ecocardiograf de ultimă generaţie, dar şi aparatură pentru anestezie şi terapie intensivă. Valoarea totală a acestor echipamente este de 1 milion de euro.

Marele avantaj: se asigură şi banii de consumabile
Noul angiograf va avea o viaţă mai fericită decât „fratele” său, adus la Spitalul Judeţean în 2008 - un aparat care a zăcut luni bune neatins ba din lipsă de fonduri, ba din lipsă de personal. Primul angiograf este acum funcţional, însă principala piedică în calea rezolvării unor intervenţii de mare complexitate este costul mare al materialelor consumabile.
Pentru acest al doilea angiograf, marele avantaj este că, din fondurile proiectului european, se asigură şi banii de consumabile, şi o parte a costurilor de personal. „O endoproteză pentru aortă costă aproximativ 9.000 de euro, iar din bugetul auster al spitalului nu s-ar fi putut finanţa asemenea sume, ţinând cont că avem sute de pacienţi. Prin intermediul acestui program de cercetare ni se decontează toate consumabilele timp de cinci ani, iar suma totală pusă la dispoziţie pentru cele 17 spitale incluse în proiect este de 6,5 milioane de euro. Banii sunt alocaţi în funcţie de numărul de intervenţii efectuate, iar fondurile ce vor ajunge la Braşov depind de cât de ambiţioşi suntem. Toate cazurile care vor fi incluse în acest program vor fi raportate la nivel central, ţinând cont că vorbim de un program de cercetare”, a precizat dr. Florin Orţan, şef Compartiment Cardiologie Intervenţională din cadrul SCJU Braşov.

O echipă de 4 medici şi 4 asistente
Echipa care va lucra în cadrul proiectului este formată din patru medici şi patru asistente, însă planul conducerii spitalului este de a o extinde.
Procedurile vor fi făcute de o echipă medicală condusă de dr. Florin Orţan şi care îi mai are în componenţă pe medicii specialişti Petrişor Mamaşoi, Cristina Popica, Eugen Moldovan. Statul de funcţii va fi extins cu încă doi medici şi două asistente, a precizat, ieri, conducerea unităţii sanitare.
„Noi suntem un centru foarte puternic endovascular. De asta am şi fost eligibili pentru acest proiect. Ce ne propunem este să devenim un centru puternic de cercetare”, a mai spus Florin Orţan.
Proiectul are o durată de 5 ani, timp în care angiograful este luat în comodat. După cinci ani, SCJU va deveni proprietar şi poate va avea o nouă secţie în spital, acum fiind doar un Compartiment de Cardiologie Intervenţională, de 15 paturi.

Braşovul devine parte a unei reţele naţionale de cercetare-dezvoltare
„Proiectul este unul cu finanţare din fonduri europene, dezvoltat de Academia de Ştiinţe Medicale - «Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare şi creare de noi infrastructuri», iar obiectivele vizează dotarea a 17 spitale, printre care şi Spitalul nostru, cu echipament modern şi crearea unei reţele naţionale de cercetare-dezvoltare prin înfiinţarea unui registru naţional de tratament şi intervenţie al sindroamelor coronariene acute”, a precizat, ieri, dr. Carmen Neculoiu, manager SCJU, care a mai amintit că, în mod sigur, unitatea medicală nu ar fi putut cumpăra un astfel de aparat. „Braşovul a fost declarat eligibil în acest program în urma cererii depuse de către Spitalul Judeţean. Consiliul Judeţean a inervenit cu fonduri destul de mici pentru a efectua studiul de rezistenţă al clădirii, care era necesar înainte de montarea noului angiograf performant, în rest, pentru toate dotările fiind accesate fonduri nerambursabile. Este foarte important că s-a reuşit indentificarea altor surse de finanţare pentru spitalele din subordinea CJ Braşov pentru astfel de proiecte de dotare şi modernizare”, a declarat şi Mariana Câju, preşedinte Comisia de Sănătate din cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

Centru regional de tratament
Noul angiograf adus la Judeţean va intra în funcţiune pentru pacienţi „uzuali” cel mai probabil de săptămâna viitoare. Însă, el este menit în principal pentru un proiect de cercetare, iar pacienţii „din cercetare” vor beneficia de el în maxim două luni, cel târziu începând cu luna mai. Pentru ambele categorii de pacienţi, procedurile vor fi gratuite pentru asiguraţi, deconturile urmând a fi acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru cazurile uzuale, respectiv din fonduri UE pentru cazurile incluse în programul de cercetare. La Braşov se vor trata însă şi pacienţi din judeţele vecine, Spitalul Judeţean fiind deja Centru Regional de Cardiologie de Urgenţă, care asigură  non-stop intervenţii invazive pentru infarctele miocardice acute. În ultimul an, 2.300 de pacienţi au fost trataţi aici. Cazurile de urgenţă vor avea în continuare prioritate, iar pentru cele cronice va fi efectuată o listă de eşalonare.

Ce deficienţe cardio-vasculare vor putea fi tratate
Proiectul de cercetare conţine o parte de cardiologie, o parte de cardiopediatrie şi o parte de oncologie. Braşovul va intra pe partea de cercetare pe cardiologie. Dr. Florin Orţan, şeful Departamentului de Cardiologie Intervenţională, a precizat că noua aparatură va permite efectuarea unor intervenţii de mare complexitate, cum ar fi protezarea pacienţilor care au îngustări pe arterele ce alimentează creierul, muşchiul inimii rinichii sau picioarele, dar vor fi rezolvate şi alte anevrisme aortice, urmând a exista şi un program de tratament al dilataţiilor arteriale (anevrismelor arterelor mari din corp). „Prin intermediul acestui program de cercetare, vom putea efectua proceduri la care România nici nu a visat. În medicina modernă metodele de tratament intravascular (cu intrare prin vasele de sânge) se adresează tot mai multor specialităţi, cum ar fi cancerul, bolile cardio-vasculare, cele congenital. La Braşov acest angiograf va fi folosit pentru partea de cardiologie. De exemplu, în cazul unui anevrism al arterei aorte la nivelul abdomenului, această dilatare se poate opera clasic, prin tăierea burţii, sau cu ajutorul angiografului prin intrarea printr-un vas de sânge şi protezarea arterei, iar deranjul este mai mic. La fel şi deja clasica intervenţie în cazul unui infarct, pentru care se fac bypass-uri, sau, acolo unde se poate, se montează stenturi de dilatare a vasului îngustat al inimii, iar acestea sunt transportate tot prin vasele de sânge”, a explicat dr. Orţan.

Minimum 100 de pacienţi trataţi anual
În conformitate cu angajamentul luat de spitalul braşovean, cu tehnologia de ultimă generaţie ar urma să fie trataţi anual minimum 100 de pacienţi, însă vestea bună este că nu există un maxim, ci depinde de capacitatea echipei, care va fi remunerată tot din bani europeni. „Sunt prognozaţi aproximativ 100 de pacienţi pe an, însă noi, cele 17 spitale, vom fi în competiţie unii cu alţii. Vom putea face chiar şi 400 de proceduri speciale, dacă va fi cazul. Cu cât facem mai multe, cu atât vom primi mai mulţi bani”, a precizat şeful Compartimentului de Cardiologie Intervenţională.
„Noi facem doar cercetare clinică, nu cercetare fundamentală. Nu facem experimente pe oameni, ci există nişte proceduri standardizate, pe care noi le vom urma. Apoi va trebui să facem raportarea de date cu evoluţia cazurilor rezolvate în cadrul spitalului. În total, vom avea şase proiecte de cercetare”, a mai spus dr. Florin Orţan. Medicul a amintit că de acest aparat vor beneficia nu doar pacienţii „de studiu”, ci şi pacienţii aflaţi deja în tratament cu vechiul angiograf.   

Noul angiograf, „vedetă” în perioada 17-18 martie
„În 17 - 18 martie, Braşovul este gazda cursului naţional de infarct miocardic acut, al Societăţii Române de Cardiologie. Aceasta va avea loc la Hotelul Kronwell şi toate transmisiile live, cu cazuri live vor fi din această sală”, a dezvăluit Florin Orţan. 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie