Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:51

ANT: Braşovul are nevoie de o strategie de marketing în turism. Râşnovul - exemplu de bune practici

Autor: Iulian CUIBAR, Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 14 octombrie 2016

ANT: Braşovul are nevoie de o strategie de marketing în turism. Râşnovul - exemplu de bune practici
Braşovul trebuie să vină cu o strategie de dezvoltare din punct de vedere turistic, o strategie de marketing care să integreze toate produsele turistice din judeţ, a declarat, ieri, la Braşov, preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism (ANT), Anca Pavel Nedea, în cadrul conferinţei „Managementul Destinaţiilor: Online şi Offline”, organizată de Autoritatea Naţională pentru Turism, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc. „Judeţul Braşov are un potenţial turistic foarte mare, nu numai că are resurse naturale, dar şi antropice, de foarte mult timp, şi a reuşit să dezvolte într-un mod mai integrat sau nu activităţi, zone, destinaţiile mici din judeţ, care sunt deja recunoscute şi atrag o circulaţie turistică foarte bună, Râşnovul, zona Bran-Moieciu, dar de câţiva ani şi localitatea Cristian, care s-au marchetat într-un anumit mod, dezvoltându-se în ultimii 10-15 ani. Avem circulaţie turistică consacrată de pe vremea lui Ceauşescu, Braşovul şi Poiana Braşov, pe partea de schi şi nu numai, dar nu se face sinergie între toate aceste lucruri. Este ca şi cum fiecare a făcut o floare într-un loc, altul în alt loc. Braşovul, ca destinaţie cu resurse foarte mari bugetare, ar trebui să fie polul în jurul căruia gravitează mult mai bine toate aceste destinaţii turistice. Nu îl văd implicat”, a precizat preşedintele ANT, citat de Agerpres. 
Acesta a spus că are speranţa că preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care, timp de 12 ani cât a fost primar la Râşnov şi care a făcut foarte multe lucruri în domeniul turismului, are un model de bune practici pe care să le aplice la nivelul judeţului. „Nu mai are mulţi paşi de parcurs. Trebuie să unească toate aceste produse în anumite stadii de dezvoltare, să facă o strategie de dezvoltare din punct de vedere turistic, care să fie o parte importantă a judeţului, cu o strategie de marketing care să integreze toate aceste produse crescute separat şi atunci sigur va fi una dintre destinaţiile turistice integrate cu care vom ieşi cu fruntea sus şi cu care ne vom mândri până la urmă”, a subliniat sursa citată. 
 
Modelul integrat de la Râşnov 
Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat, ieri, că îşi doreşte ca modelul Râşnovului, oraş pe care l-a condus mai bine de zece ani, să fie replicat în tot Braşovul. „În 2004, când am ajuns primar, în Râşnov erau doar 100 de locuri de cazare, iar acum ne apropiem de 2.500. Am trecut, ca multe alte oraşe, printr-o perioadă în care industria a trecut de la stat la privat, s-a ajuns la un număr mare de şomeri. Acum, Râşnovul este a treia staţiune turistică din judeţul Braşov, după cele două – Poiana Braşov şi Predeal, cu o tradiţie mult mai mare în acest sens, primind statutul încă din perioada comunistă. Putem spune că Râşnovul a contribuit din plin la faptul că Braşovul a devenit cel mai important judeţ al ţării din punct de vedere turistic şi când afirm asta mă gândesc la faptul că la munte se face turism pe întreaga perioadă a anului. Am accesat fonduri europene pentru a transforma Râşnovul într-o destinaţie turistică importantă, cu multe obiective, dar şi cu un bogat calendar de evenimente culturale şi sportive care aduc mulţi vizitatori. Un exemplu al ascensiunii constante este faptul că vom ajunge anul acesta la 400.000 de turişti”, a declarat Adrian Veştea. De altfel, Anca Pavel Nedea s-a aflat miercuri, pentru mai bine de jumătate de zi la Râşnov, un loc de care s-a arătat încântată, declarând: „Mi-am rezervat jumătate de zi pentru a veni în judeţul Braşov ceva mai repede de această conferinţă şi nu mi-a părut rău. Trebuie să mărturisesc că vin la Râşnov în fiecare an, pentru sunt pasionată de motociclism, iar aici este o manifestare importantă. Odată cu această vizită am avut din nou ocazia să vorbesc despre modelul integrat care există la Râşnov. Este, fără doar şi poate, un model în destinaţii mici, dar şi ceva mai mari. Am văzut de la an la an cum au crescut obiectivele. S-a pornit de la un atribut specific destinaţiei şi anume Cetatea, în jurul căreia s-a refăcut zona centrului vechi. S-au dezvoltat apoi şi alte activităţi, au venit privaţii, aşa a apărut Dino Parc, un obiectiv important care face parte dintr-o situaţie «win-win» cu Cetatea, generând o circulaţie exponenţial crescută în ultima perioadă. Contează enorm şi peştera Valea Cetăţii şi îi sfătuiesc pe cei care nu au ajuns acolo să o facă în cel mai scurt timp, pentru că accesul e facil. Cumva, «s-au aliniat planetele», însă acest lucru nu s-a realizat întâmplător, ci prin implicarea unor oameni inimoşi. De altfel, la Râşnov e oarecum invers faţă de tipicul din România, localnicii reacţionând ceva mai greu faţă de autorităţile care se mişcă foarte bine. Următorul pas ar fi înflorirea mai multor business-uri care să ajute administraţia locală. Există o asociaţie foarte activă, un centru naţional de informare turistică, de asemenea foarte activ, există suport, aşteptăm cu toţii participarea oamenilor”.
 
Braşovul are resurse uriaşe 
În ceea ce priveşte judeţul, per ansamblu, „Braşovul are resurse uriaşe din punct de vedere turistic şi s-au făcut mulţi paşi în vederea unei dezvoltări sustenabile, dar în continuare este o lipsă de dialog între asociaţii de promovare, mediul privat şi mediul public. Între Braşov, centrul zonei, şi primăriile adiacente nu există un dialog astfel încât să se strângă şi să dea un produs, o destinaţie viabilă în competiţia internaţională. De la ANT se vede că mai avem mult de lucru”, a explicat şefa ANT.
Un aeroport sau o autostradă ar ajuta la dezvoltarea turismului „aşa cum ar ajuta orice punct din lumea aceasta care are un mod de acces facil şi cu alternative”. „Orice mod facil şi competitiv înseamnă o facilitare a accesului la destinaţie, deci este un lucru bun. Totuşi, trebuie să înţelegem că s-a terminat cu mâna întinsă. Nu vă supăraţi, dar logica descentralizării despre asta vorbeşte. România a ajuns, după 25 de ani să continue să aştepte de undeva de sus soarele. Dragii mei colegi din industria ospitalităţii, decizia stă în mâinile noastre în destinaţii, iar ANT îşi asumă rolul de a crea un pachet legislativ coerent, de a da egalitate de şanse în competiţia din piaţă. La nivel micro facem coordonare, dar decizia stă în mâna dumneavoastră ca destinaţii, cum de altfel s-a întâmplat şi se întâmplă peste tot în lume”, a mai spus Anca Nedea, explicând faptul că Guvernul nu se va implica financiar în dezvoltarea unui aeroport la Braşov.
+3 -0

Comentarii

DanaBv

2016-10-14 10:19:38


Foarte adevarat! De exemplu in aceste zile, pana in 23 octombrie, in Piata Sfatului se desfasoara proiectul "Istoria la persoana intai". Desi este foarte apreciat de turisti, desi este finantat de Primaria Brasov, aceasta din urma nu a facut prea putin pentru promovarea lui. Puteti afla mai multe despre acest eveniment aici: https://www.facebook.com/events/1091432154243455/

Lazar

2016-10-14 09:21:30


Brasovul are nevoie de AEROPORT care este cea mai buna strategie de marketind si pentru turismul din Brasov. Ce ziceti d-le presedinte Vestea al CJ si d-mna Nedea presedinta ANT ? Petrica

rammstein

2016-10-14 08:30:51


da are pentru cei din bucale....poiana s-a transformat intr-o mahala a curvelor si interlopilor din bucale...acum vreti strategie ??...acum cand practic ati distrus poiana prin construirea haotic a caselor de tolerante ale baronilor din toata tara ???>....oare cine le-a dat aprobarea din primarie ???....nu cumva infractorul ??>..un bou arunca un bolovan in apa si o auta de destepti incearca s-o scoata ......asa e si la brasov....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie