leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6954 - 25 apr 11:48

Apare „pensia văduvei”: Pensia ta + 25% din pensia soţiei/soţului

Autor:

Publicat la 10 august 2018

Ministerul Muncii a publicat noua lege a pensiilor. Schimbările pe care trebuie să le ştie toţi românii

Apare „pensia văduvei”: Pensia ta + 25% din pensia soţiei/soţului

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat joi în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor, care urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Potrivit oficialilor ministerului, proiectul de act normativ se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Ce iese în minus la recalculare nu se taie
În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.

Masterul se transformă în vechime în muncă
Printre noutăţile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare.
Condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

Contribuţiile, la vedere
Totodată, proiectul prevede şi debirocratizarea şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii. Astfel, ANAF va transmite către Casa Naţională de Pensii Publice sumele datorate şi plătite pentru fiecare salariat. Cetăţenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obţinut şi sumele achitate drept contribuţii.

Recuperarea vechimii, cu modificări
În proiectul noii legi se menţine contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive care să totalizeze 5 ani.
Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de un an de la încheierea contractului. În cazul neplăţii integrale, se va lua în calcul suma parţial achitată.
„În prezent, asigurarea facultativă se face la nivelul salariului minim, dar în practică s-a demonstrat că aceasta nu asigură nici măcar pensia minim garantată, astfel că s-a decis folosirea salariului mediu ca indicator. Acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani. Se menţin prevederile referitoare la contractul de asigurare pentru perioadele viitoare încheierii lui, cu noua bază de calcul", au explicat reprezentanţii ministerului.

Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă
Proiectul publicat menţine cele patru categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş, dar unele au suferit modificări de structură.  În cazul pensiei pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condiţiile de vechime minimă şi vârstă standard de pensionare.
Ca şi excepţie, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În acelaşi timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate.

De la trei copii, facilităţi
O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut până la vârsta de 16 ani trei copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil.
Se menţin celelalte prevederi din actuala legislaţie cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condiţiile speciale şi deosebite, handicapul şi altele.
Pensia anticipată (cu penalizare) este actuala pensie anticipată parţială şi se menţin prevederile legale în vigoare.
În cazul pensiei de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale independente, în paralel.

O nouă „pensie”
Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Pensia nu se va mai calcula la salariul de bază: Al 13-lea salariu, primele sau orele suplimentare, luate în calcul
În ceea ce priveşte acordul global şi alte drepturi de natură salarială, proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.
Se vor acorda 10% din oficiu pentru cei care au lucrat şi în perioada 1 februarie 1975 - 1 aprilie 2001, procent care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.
Această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei.
Condiţiile speciale şi deosebite şi fostele grupe de muncă se păstrează şi, de asemenea, se creează baza legală pentru recunoaşterea altor locuri de muncă în condiţii speciale.

Cum se vor calcula pensiile din anul 2021
În ceea ce priveşte formula de calcul, pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulţit cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR).
Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărţit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărţit la câştigul mediu brut pe economie.
VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 şi a fost determinată prin împărţirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.
"Formula de calcul are avantajul nu doar că elimină inechităţile, dar duce şi la creşterea tuturor pensiilor. Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare şi anume: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii", se mai arată în comunicat.
Începând cu anul 2022, Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa anual cu inflaţia.

Pensia minimă se va stabili în funcţie de vechimea în muncă
Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
În cazul în care din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie.
O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee.
Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă ei opt opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii care nu optează în termenul de trei luni amintit rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii.
Sunt exceptaţi pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 şi 15 ani, conform legislaţiei în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepţie este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii.
În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi.

+3 -1

Comentarii

varga

2018-08-13 06:59:03


Unii cred ca vor ramane vesnic tineri. Nu va mai speriati ca nu vom ajunge precum grecii.

Costea Ion

2018-08-10 15:43:40


Aloooo, pesedeaua, pensii de strănepot nu inventați!? Poate așa vă votează și tineretul. De unde bani pentru aceste pomeni? Că asta-i pomană. Pensii „speciale”, salarii la bugetari cu 35% mai mari ca la privat, cei care plătesc taxe și impozite, un număr uriaș de bugetari raportat la populația țării și multe, multe alte anomalii.

Abureala

2018-08-10 11:22:54


Cine are acum 1,8 puncte de ex, inmultit cu 25 de ani, rezulta 45 (nr. total de puncte}. Atunci in 2021, nr. total de puncte 45 inmultit cu 75 lei (VPR) rezulta pensia de 3375 fata de cea de acum, 1,8 X 1100 =1980 lei . Cresterea va fi de 395 lei. E corect ? Daca formula ar fi continut si valoarea inflatiei, as fi spus ca PSD-istii sunt seriosi, asa... nu pot spune decat ca este o ABUREALA !

Stupid People

2018-08-10 08:54:04


Cu PSD Teleorman vom ajunge ca în Grecia, nu vei poate scoate bani de la bancomate nici dacă vei avea bani pe card! Vor fi pensiile mai mari decât salariile??! Am văzut toti ce poate face o guvernare iresponsabilă dintr-o țară dacă fiecare se gândește doar la binele personal! Vom ajunge la fel!

ovesea nicolai

2018-08-10 02:19:27


scad si pensiile de limita de varsta ale persoanelor cu handicap gra ale caror stagii vor creste de la 10,8-11,8 ani in prezent la15ani,pensiile lor scad sidatorita noii formule de calcul-de exemplu-ATENTIE-deci un handicapat grav locomotor care are acum23,6 puncte medii deci in concret2 puncte de pensie[23,6/11,8 ani=2punctex1100 lei=2200 lei iar in 2020 ar avea2x 1775lei=3550 lei] acelasi handicapat gravva avea dacas e pensioneaza dupa viitoarea lege[23,6 puncte x75 de lei=1770 lei in realitate ATENTIE-stagiie trebuiau sa fie untare adica incazul celor cu handicap grav 11,8 ani ca la nevazatori ,15 ani in cazul handicapului accentuat si 20de ani la handicap mediu iar pentru handicapatii grav indicele trebuia sa fiw187 lei sau cel putin 158 lei daca se imparte1875lei la11,8 ani si pentru handicap accentuat 94lei saucel purtinn 125 lei si nu 75 lei cain cazul celor valizi

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Politica îngheţată

  Politica îngheţată

  ALDE gafează încă o dată în campania pentru europarlamentare. Oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu împart, „în semn de respect pentru generaţiile următoare”,[...]

  2019-04-23 citeste mai mult
 • Moartea cu umorul

  Moartea cu umorul

  Un site de obiecte funerare a fost interzis, după ce a făcut cea mai sinistră reclamă din istorie. Firma Beyond a lansat un anunţ în stil de vacanţă, care arăta un cuplu care mergea la[...]

  2018-08-10 citeste mai mult
 • Tinereţea din busuioc

  Tinereţea din busuioc

  Romaniţa Iovan a mărturisit, în cadrul unei emisiuni TV, secretul tinereţii la 53 de ani.  „Mănânc mai mult legume, fructe şi peşte. Îmi iau zahărul din fructe. Nu[...]

  2018-08-10 citeste mai mult
 • Cel mai negru Paşte in istoria României

  Pe 1 aprilie 1941, în Postul Paştelui, între 200 şi 2.000 de români din Bucovina de Nord au fost ucişi de către trupele sovietice în momentul în care încercau[...]

  2019-04-23 citeste mai mult
 • Poza zilei

  Poza zilei

  O fotografie făcută în „orfelinatul gorilelor” din parcul Naţional Virunga, Congo, a devenit virală pe reţelele sociale. Două gorile au pozat relaxate alături de pădurarii care[...]

  2019-04-23 citeste mai mult
banner promotional