Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 18:14

Aproape sigur, n-a fost „Laptele şi cornul”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 16 martie 2016

De ce au ajuns 29 de copii la spital? Autorităţile au deocamdată doar bănuieli: lapte servit prea rece la Braşov sau bomboanele împărţite la Codlea, la ziua unuia dintre elevi

Aproape sigur, n-a fost „Laptele şi cornul”

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Protecţia Alimentelor (DSVSA) Braşov, dr. Dorin Enache, a anunţat că astăzi vor fi eliberate buletinele de analiză pentru probele de lapte şi corn prelevate, după ce 29 copii din Braşov şi Codlea au ajuns la  sfârşitul săptămânii trecute la spital, suspiciunea fiind atunci că problemele de sănătate au fost cauzate de produsele livrate prin Programul „Laptele şi cornul”.

Astăzi se ia decizia privind reluarea programului în şcoli
„Rezultatele finale le vom avea miercuri, în jurul orelor 12.00, apoi se va putea lua o decizie finală în ceea ce priveşte continuarea programului. Dacă în urma analizelor de laborator vom stabili că nu sunt probleme cu cele două produse, recomandarea noastră va fi ca programul «Laptele şi cornul» să fie reluat la nivelul judeţului Braşov”, a afirmat Enache. Acesta a precizat că, în urma primelor analize la lapte, din punct de vedere microbiologic, acesta era în regulă.

Probele monitorizate în ultimele patru zile arată că totul este în regulă
În ceea ce priveşte produsele de panificaţie, el a afirmat că analizele se fac pe drojdia şi mucegaiul din componenţa produsului, iar la patru zile de la prelevarea probelor nu s-a descoperit nimic suspect în mediile de cultură. Enache a precizat că a mai spus că în cazul probelor prelevate din produsele de panificaţie, „dacă nu s-a întâmplat nimic până acum, este puţin probabil să se producă ceva până mâine (azi – n.red.)”.
Potrivit şefului DSVSA, nu au fost constatate probleme în ceea ce priveşte depozitarea, iar toate produsele verificate aveau ambalajele întregi, excluzându-se astfel posibilitatea unor deficienţe de transport sau manipulare. Totuşi, Enache a precizat că mijloacele de transport ale furnizorilor vor fi verificate, pentru a se vedea dacă acestea sunt înregistrate în bazele de date naţionale.

Ce poate fi? Apa nu e sigur
Reprezentantul DSVSA a precizat că răspunsul la întrebarea ce a provocat starea copiilor va putea fi aflat „după ce vor fi coroborate toate datele obţinute în laboratoarele noastre cu analizele epidemiologice realizate de Direcţia de Sănătate Publică şi de Spitalul de Boli Infecţioase”. Pe de altă parte, dr. Enache a menţionat că nu au fost luate şi probe de apă, însă a afirmat că este puţin probabil ca aceasta să fi produs îmbolnăvirea copiilor: „Dacă problemele erau cauzate de apă, atunci cred că numărul celor afectaţi ar fi fost mai mare şi nu i-ar fi vizat doar pe copii din unităţile de învăţământ”. De asemenea, el a afirmat că nu este exclusă posibilitatea ca simptomele să fi apărut şi din cauza consumului de lapte rece. „După 24 - 48 de ore, până la 72 de ore, pe această simptomatologie ar trebui să luăm în calcul şi viroze intestinale”, a explicat Enache. El a adăugat nici unul dintre copii care au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase nu a fost diagnosticat cu toxinfecţie alimentară, iar unul dintre micuţii de la Codlea avea alergie la lactoză. Totodată, a continuat el, Codlea, copii au spus că au consumat  bomboane de ciocolată, pentru că era ziua unuia dintre elevi.

Laptele va fi livrat de fabrica de la Hălchiu
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Adrian Gabor a afirmat că în situaţia în care analizele de la DSVSA vor demonstra că produsele au fost conforme, Programul „Cornul şi laptele” va fi reluat, iar elevii braşoveni vor primi din nou lapte produs la Fabrica Olympus de la Hălchiu.
Contractul de furnizare al laptelui a fost încheiat de CJ Braşov cu o firmă din Prahova care a subcontractat firmei Olympus. Ulterior, după ce apăruseră suspiciuni în ceea ce priveşte laptele furnizat de către Olympus în judeţul Galaţi, laptele a fost adus de la Suceava, de la firma La Dorna. Vinerea trecută, ziua în care cei 29 de copii din Braşov şi Codlea au ajuns la spital, a fost de altfel prima zi în care elevii din judeţ au primit laptele de la Suceava.  
Suspiciunile nu s-au confirmat la Galaţi, dovedindu-se că laptele de la Olympus nu a avut nici un fel de probleme. „Dacă analizele finale vor dovedi că nu au fost probleme, de mâine (azi - n.red.) firma Olympus va relua distribuţia laptelui în şcoli, iar celelalte firme or firme vor distribui cornul”, a precizat Gabor.
La rândul său, directorul DSVSA Braşov, dr. Enache, a afirmat că, în ceea ce priveşte cazul Olympus - intoxicaţiile alimentare de la Galaţi „alerta a fost ştearsă din sistemul rapid în urmă cu patru zile”. El a precizat că laptele a fost analizat şi nu au fost constatate probleme.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie