Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 18:30

POMANA PORCULUI „CA LA MAMA ACASĂ”

Artur şi Mihai, meşterii pe care să-i cauţi de Ignat

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 16 decembrie 2013

„Proba de lucru” au dat-o în weekend, în Piaţa Sfatului, unde ne-au arătat cum se tranşează un porc de 130 de kg în 20 de minute.

Artur şi Mihai, meşterii pe care să-i cauţi de Ignat
 
„Ghiţă” face, ca în fiecare an, deliciul mesei de Crăciun, de pe masa oricărui roman nelipsind cârnaţii, toba sau sarmalele din carne de porc. Cei care au uitat cum arată o zi de Ignat în satele româneşti, au avut ocazia, vineri, chiar în Piaţa Sfatului, să asiste la prepararea bucatelor tradiţionale.  În „Ograda lu’ Nea’ Marinică”, maestrul măcelar Artur şi-a pregătit cu atenţie ustensilele, după care le-a arătat celor prezenţi cum poate tranşa, în 20 de minute, un porc de 130 de kilograme. Totul, „ca la mama acasă”, după cum ne-a spus maestrul în timpul unei scurte pauze în care a gustat o pălincă de Maramureş, pentru a nu-şi pierde puterile. „Nu pot spune că există un fel anume în care porcul trebuie tranşat. Ştiţi acea vorbă din bătrâni, «câte bordeie, atâtea obiceiuri»”, a încheiat Artur. În acest timp, gospodinele, îmbrăcate în straie populare, au pregătit usturoiul şi celelalte ingrediente, pentru un gust deosebit al bucatelor ce urmau a fi preparate. Cu o experienţă de aproape 25 de ani în prepararea cărnurilor, Nea’ Marinică ne-a explicat că produsele din de porc, vită sau oaie pe care le-a adus la târgul din Piaţa Sfatului sunt preparate tradiţional, fără a fi injectate, ci doar sărate. „Reţetele sunt secrete, nu vi le pot divulga, aşa face orice negustor”, ne-a spus zâmbind, Nea’ Marinică. La doi paşi, vecinul „Rege al ciolanelor” nu s-a lăsat mai prejos şi i-a poftit şi el pe braşoveni în ograda lui. Nici aici nu lipsea maestrul, domnul Mihai tranşând şi el cu conştiinciozitate un godac. „L-am pârlit cu paie, aşa cum se face”, ne explica măcelarul pregătindu-se să prepare cotletul şi şunca. „Nu avem doar porc, puteţi servi şi ciorba de varză cu hrean, iahnie de fasole sau gulaş de vită”, i-a poftit Mihai pe braşovenii prezenţi. Cu posibilităţi financiare mai mici sau mai mari, aceştia nu au ezitat să cumpere din produsele expuse, pentru a pregăti tradiţionala masa de Crăciun. „Într-adevăr, suntem certaţi cu ministrul de finanţe, avem o pensie de doar 600 de lei, dar facem cumva să ne lăm şi noi măcar un caltaboş sau nişte slănină”, a glumit un pensionar care asista la prepararea bucatelor.
+0 -1

Comentarii

befana

2013-12-16 11:24:16


Am cumparat sangerete,caltabos si carnat proaspat de la regele ciolanelor.Au fost delicioase.Din pacate la celalalt competitor erau produse Le frumarine care se gasesc zilnic in magazine si nu au fost preparate proaspat asa cum era lauda.Bravo covasnenilor.CRACIUN FERICIT TUTUROR!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie