Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 05:56

Aşa arată elicopterul ce va fi împărţit de Braşov şi Sibiu

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 05 martie 2021

Primele 3 elicoptere H135 de la Airbus au ajuns în posesia statului. Acestea vor dota noile baze pentru intervenţie montană ce vor fi create pentru zonele Caransebeş, Braşov - Sibiu şi zona Suceava

Aşa arată elicopterul ce va fi împărţit de Braşov şi Sibiu

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că trei noi baze pentru intervenţie montană vor fi create ca urmare a achiziţionării, prin proiectul „Viziune 2020", a şase elicoptere uşoare, dintre care jumătate au fost recepţionate joi. „Rolul lor va fi, în principal, de creare a trei baze noi pentru intervenţie montană - (...) una în zona Caransebeş, Caraş, una în zona Braşov, Sibiu şi una în zona Suceava", a precizat Arafat, la evenimentul de recepţionare a celor trei elicoptere de către Inspectoratul General de Aviaţie.
În cadrul programului „Viziune 2020" vor fi achiziţionate şi elicoptere medii/grele pentru înlocuirea celor care „nu mai fac faţă" din cauza vechimii, licitaţia fiind într-un stadiu avansat, a adăugat oficialul. „Mai este o componentă, cu sprijinul Ministerului Fondurilor Europene am adăugat-o recent, achiziţia a două avioane de transport pacienţi, fiecare cu capacitatea de transport a trei pacienţi, unde licitaţia va începe acum", a menţionat şeful DSU.
Potrivit acestuia, programul „Viziune 2020" are şi o componentă terestră în desfăşurare. „IGSU se dotează cu echipamente şi cu tot ce trebuie pentru diferite tipuri de intervenţie, am văzut echipamentele de intervenţie pentru căutare-salvare în caz de cutremur, am văzut maşinile care au sosit, autoscările, absolut tot ce a intrat în dotarea inspectoratului, dar acum continuăm şi poate cea mai importantă licitaţie care este în curs este cea pentru 500 de maşini de pompieri, pe care sper să reuşim să le achiziţionam cât mai rapid", a explicat Raed Arafat.



Locaţia? Undeva la mijlocul distanţei dintre Braşov şi Sibiu
Noile baze de salvare au fost anunţate ieri, coincidenţă sau nu, ziua în care, acum 44 de ani, România se confrunta cu cel mai mare cutremur din perioada postbelică.
În ceea ce priveşte locaţia noii unităţi anunţate pentru zona Braşov-Sibiu, nu s-a specificat locaţia. Doar şeful de la ISU Sibiu, Lucian Trefaş, a dat ceva detalii în acest sens: „Acel elicopter care va fi pentru Braşov – Sibiu va fi la mijlocul distanţei dintre Braşov şi Sibiu, pentru masivul Făgăraş”, a precizat acesta.
În prezent, la operaţiunile de salvare din judeţele Braşov şi Sibiu, unde este nevoie de transport medical de urgenţă aerian, se aduce elicopterul SMURD de la Târgu-Mureş.
„Este foarte important pentru că economisim câteva zeci de minute la intervenţii cu un grad ridicat de complexitate, adică acolo unde se solicită intervenţia elicopterului este clar că urgenţa este una majoră. Avându-l mai aproape, sigur o să răspundem mai bine la situaţiile mai complexe în primul rând şi categoric în salvarea montană, o să ne ajute să avem un acces mai rapid către persoanele care sunt în dificultate în zona montană”, a precizat sursa citată.



Lucian Bode: Sunt echipate pentru misiuni aeromedicale, dar şi pentru cele de căutare şi salvare
Prezent la evenimentul de joi, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că aparatele de zbor sunt echipate pentru misiuni aeromedicale, precum şi pentru cele de căutare/salvare. „Peste 200 de milioane de euro sunt atrase din acest proiect de dotare cu elicoptere uşoare şi medii/grele, finanţat prin POIM 2014-2020, având drept scop creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie. Vorbim despre aproape o treime din alocarea de care beneficiem prin intermediul POIM, la nivelul MAI, care este utilizată pentru proiecte de dotare cu echipamente complexe de intervenţie, menite să salveze vieţi”, a declarat Lucian Bode. „Un an trăit în pandemie ne-a făcut să conştientizăm importanţa vitală a unor domenii de activitate, precum şi presiunea care se pune, de exemplu, pe sistemul medical, pe cel al situaţiilor de urgenţă sau al ordinii publice. Am traversat cu toţii o perioadă care a testat limitele noastre atât umane, cât şi profesionale. (...) Din păcate, perioada nu s-a încheiat. (...) Elicopterele achiziţionate astăzi sunt echipate pentru misiuni aeromedicale, dar şi pentru cele de căutare/salvare, inclusiv în zonele de munte greu accesibile”, a mai spus ministrul.

O nouă livrare de elicoptere este programată pentru mijlocul lui 2021
Cele 3 elicoptere sunt livrate de Airbus Helicopters Romania, iar următoarele 3 livrări sunt programate până la mijlocul anului 2021.
În septembrie 2018 a fost lansată o licitaţie internaţională pentru furnizarea de elicoptere uşoare multirol statului român, la care Airbus Helicopters a participat cu varianta H135. Ca urmare a câştigării acestei licitaţii, la sfârşitul lunii iulie 2019 a fost încheiat un acord-cadru pe o perioadă de 4 ani, care prevede cumpărarea a până la 10 elicoptere H135, precum şi servicii de suport asociate operaţiunilor medicale aeriene şi misiunilor de căutare şi salvare (SAR) în ţară.
Până la acest moment, ulterior semnării a trei contracte subsecvente, comanda totală se ridică la şase elicoptere de tip H135, care urmează să fie folosite pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare şi salvare în condiţii dificile, în special la munte (SAR) şi intervenţii aeriene pentru cazuri medicale critice. La încheierea livrărilor sub acest contract cadru, clientul va avea un pachet complex şi complet care îi va permite operarea în întregime a acestor elicoptere (logistică, piese de schimb, utilaje, echipamente medicale, personal calificat şi şcolarizat).
Airbus Helicopters a livrat peste 1.400 de elicoptere H135 clienţilor din întreaga. Domeniul operaţional al H135 include misiuni ale forţelor de ordine, servicii medicale aeriene, transport aerian privat şi de business, întreţinerea parcurilor eoliene industriale şi instruire militară.
Proiectul H135 din România a început în 2001 şi, de atunci, Airbus Helicopters Romania a vândut elicoptere şi a oferit servicii de întreţinere, reparaţii şi modernizare către Ministerul de Interne al României pentru acest model de aeronavă care desfăşoară în prezent două tipuri de misiuni: poliţie şi Servicii medicale de urgenţă - EMS.
Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters Romania (2002) şi Premium Aerotec (2009) în Braşov şi Airbus Defense and Space (2005) în Bucureşti.

+5 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie