leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6954 - 25 apr 10:14

Asistenţii medicali pentru „export“: Carieră de succes în Germania sau „ţeapă“?

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 17 sepembrie 2018

Reprezentanţii Makro-Mikro, firmă care a plasat peste 1.000 de AMG în şapte ani, vorbesc deschis despre exodul constant din acest domeniu şi diferenţa între o alegere bună şi una sortită eşecului

Asistenţii medicali pentru „export“: Carieră de succes în Germania sau „ţeapă“?

Au început, în urmă cu şapte ani de zile, să „transfere” asistenţi medicali din unităţile româneşti în cele din Germania, fiind pionieri ai acestui domeniu.
„Şi noi, dar şi asistenţii ne-am lovit de diferite probleme. Noi de cele de natură legislativă, lingvistică sau de experienţa lor profesională. Ei, pe de altă parte, s-au integrat după ani de zile şi mulţi nu ştiu dacă ar lua-o de la capăt, ştiind prin ce au trecut. Aceasta se datorează mai ales tehnologiei foarte avansate din spitalele din Germania, dar şi limbii şi tehnicii de specialitate”, povestesc braşovenii Radu Sinu şi Răzvan Tecuceanu, fondatorii firmei Makro-Mikro.
Aceştia au astăzi o concurenţă acerbă pe piaţa recrutării AMG (asistenţi medicali generalist) din România, pentru ţări ca Germania, Anglia şi mai nou Belgia, însă avertizează că drumul până la o carieră în străinătate poate cuprinde şi numeroase „capcane”.
„Lipsa asistenţilor în aceste ţări va atinge cote alarmante. Apar ca ciupercile după ploaie firme care se întrec în promisiuni incredibile, în enunţarea unor neadevăruri despre avantaje inexistente. Se promit cazare gratuită, bani pentru instalare, transport, integrarea familiilor, orice, până sunt convinşi şi duşi la un angajator. Acesta din urmă află prea târziu că asistenţii în cauză nu au recunoaştere profesională şi nici prea multă germană nu ştiu. Foarte puţini din cei care recrutează azi în Romania asistenţi medicali pot să le dea acestora informaţii clare şi corecte despre acest proces, al recunoaşterii profesionale”, mai spun cei doi braşoveni, care au ajuns la peste 1.000 de asistenţi plasaţi în Germania.
„Majoritatea oportuniştilor sunt doar mânaţi de a specula golul de asistenţi din UE. Însă, neinformând asupra condiţiilor necesare care trebuie întrunite şi a actelor necesarii obţinerii recunoaşterii profesionale, oamenii se pot trezi că muncesc ani de zile pentru 1.000 de euro, ca infirmieri. Cu această sumă, în Germania se trăieşte la limită. Lor li se spune doar că la început va fi ceva mai greu”.

„Mulţi promit servicii exagerate“
Radu şi Răzvan spun că s-a creat în timp o neîncredere totală în rândul celor care caută să plece, în ceea ce priveşte alegerea agenţiei, pentru că mulţi prestatori au promis servicii exagerate sau chiar false.
„Ne-am dori ca asistenţii care decid să îşi facă o carieră în Germania să fie mai realişti. Să nu mai creadă în minciunile tuturor oportuniştilor şi să se intereseze despre realitatea germană. De asemenea, firmele care doresc să facă ce facem noi, să nu îşi mai bată joc de oameni, să-I instruiască mai bine şi să le dea un minim suport, măcar la început”. Asta pentru ca toti cei nemulţumiţi, propagă valuri de reclamă negativă legată de problemele întâmpinate, crescând neîncrederea generală în toate firmele care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu. Indirect, aceste firme care prestează servicii îndoielnice calitativ, îşi fac prin aceasta şi lor rău, pe termen mediu şi lung.

Asistenţi, nu infirmieri. Salarii de început: 2.200 – 2.900 de euro
Makro-Mikro Consulting GmbH deţine angajatori pe tot teritoriul Germaniei, asistenţii recrutaţi având salarii, pentru început, cuprinse între 2.200 şi 2.900 de euro. „Foarte important, lucrează de la început ca asistenţi, nu ca infirmieri”.
După o aşa zisă „stagiatură” într-un cămin de bătrâni, pasul către un spital devine mult mai uşor de realizat, dacă asta se doreşte. Totuşi, din totalul asistenţilor plasaţi de Mikro-Makro, nici 5% nu îşi mai doresc să lucreze într-un spital, obişnuindu-se în cămin. „Spitalul implică un alt ritm de muncă, răspundere poate înzecită şi nu neapărat alte satisfacţii financiare sau de alta natură, ci mai degrabă doar mai mult stres”.

Miza pe învăţarea limbii germane
Deşi nu este alarmant de mare, numărul celor interesaţi să plece în Germania rămâne constant, ceea ce îi obligă pe reprezentanţii Mikro-Makro să se perfecţioneze în integrarea lor şi să le îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe lingvistice. „Noi ştim acum că numai cei care vor înţelege că limba este factorul cel mai important în acest proces, vor avea în viitor succes. Investim, astfel, cel mai mult în învăţarea limbii, pentru a le uşura oamenilor viaţa odată ajunşi acolo. Nu vor mai avea timp să înveţe, iar costurile, la faţa locului, pot fi uneori imposibil de plătit”.
Cei care doresc să rămână în sistem, în România, ştiu de obicei cum trebuie să procedeze pentru a avea în final un loc în oraşul în care îşi propun să activeze. Pe de altă parte, în ţară posturile pentru asistenţi sunt în fiecare an mai puţine decât numărul absolvenţilor, motiv pentru care s-a creat acest exod. Integrarea forţei de muncă la nivel intracomunitar este una din priorităţile Uniunii Europene, însă preluarea oamenilor imediat după absolvire înseamnă mai degrabă costuri decât avantaje.

„Drumul nu e uşor, dar merită toate eforturile!”
„Munca de asistent în Germania nu este comparabilă cu cea din România. Aici nu există infirmerie, asistentul îngrijeşte bolnavul cap-coadă. Doctorul colaborează, ajută, nu dă ordine şi pleacă. Satisfacţia financiară este mult mai mare faţă de România. Mulţumesc celor de la Makro-Mikro pentru sprijin.”
- Mihai, Munchen.
„Drumul nu a fost unul uşor, însă a meritat tot efortul. Toţi colegii m-au primit cu amabilitate. Un vis devenit realitate. Recomand tuturor celor care îşi doresc o carieră de success să apeleze cu încredere la Makro-Mikro.”
- Eveline, Wiesbaden.
„La finalul anului 2016 am început cursul, iar după câteva luni am fost selectată de un angajator din cea mai frumoasă zonă a Germaniei. Mulţumesc profesoarei care a contribuit la formarea mea lingvistică, dar şi domnilor Radu şi Ştefan pentru felul în care au avut grijă să fim trataţi cu respect. Celor care îşi doresc o viaţă nouă în Germania le spun să aibă încredere, vor trece cu siguranţă peste toate obstacolele ce vor apărea. Dacă vor să se concentreze pe învăţat germana, să apeleze cu încredere la Makro-Mikro.”
- Mihai, Munchen.

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional