leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6950 - 19 apr 02:28

Atac la Grădina Zoologică: un urs aproape a omorât doi îngrijitori

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 21 august 2018

Fişa de la SMURD: zgârieturi şi plăgi muşcate pe o mare suprafaţă din corp - cap, torace, mâini, abdomen, coapse şi gambe. Medic: nu au fost doar muşcaţi, ci şi aruncaţi

Atac la Grădina Zoologică: un urs aproape a omorât doi îngrijitori

Doi îngrijitori de la Grădina Zoologică Braşov au ajuns la urgenţe după ce au fost atacaţi de un urs, luni dimineaţa, în jurul orei 10:30. Unul dintre bărbaţi, în vârstă de 60 de ani, a fost în stare mai gravă, în timp ce colegul său, în vârstă de 47 de ani, a suferit şi el răni importante, dar era conştient în momentul sosirii echipajului SMURD.

Angajaţii nu ar fi respectat procedurile, arată conducerea
Cei doi îngrijitori făceau curăţenie în cuşti şi hrăneau animalele, luni dimineaţa, în jurul orei 10:30. Directorul Grădinii Zoologioce, Alin Pînzaru, ne-a spus că, din primele informaţii pe care a reuşit să le strângă, cei doi nu s-au asigurat că toţi cei trei urşi din cuşca în care se pregăteau să intre erau afară. „Din informaţiile pe care le avem, cei doi îngrijitori au intrat în ţarcul interior fără a se asigura că toţi cei trei urşi sunt în afară. Unul dintre urşi a rămas în interior şi i-a atacat pe amândoi. Au avut prezenţă de spirit şi au reuşit să nu lase ursul să iasă, ne pare rău de incident. Avem proceduri care, dacă ar fi fost respectate, nu aveam astfel de incidente”, a explicat Alin Pînzaru (foto).Nu se ştie care din cei trei urşi din ţarc - bunică, mamă sau fiică - a atacat
În momentul în care bărbatul de 60 de ani a intrat în cuşcă, a fost surprins de unul din urşi şi atacat. Nu se ştie care din cei trei urşi – bunică, mamă şi fiică – se afla în cuşcă în momentul în care îngrijitorii au intrat pentru curăţenie şi hrănirea animalelor, însă acesta, foarte probabil, s-a speriat când a văzut un om pe teritoriul lui şi a atacat. Bărbatul de 60 de ani a suferit răni grave, iar colegul său i-a sărit în ajutor.

Un turist a sunat la 112
În apropiere se afla un vizitator, care a făcut gălăgie şi a alungat ursul, după care a sunat la 112. Ceilalţi îngrijitori au sărit imediat şi i-au scos pe cei doi din cuşcă.
Deşi au fost atacaţi de urs şi s-au ales cu mai multe fracturi şi plăgi grave, cei doi au reuşit să încuie uşa şi nu au lăsat urşii să iasă în Grădina Zoologică. „Am fost anunţat de unul dintre îngrijitori că a avut loc un incident la cei trei urşi de pe insulă şi în acelaşi timp eram sunat şi de cei de la SMURD care cereau confirmarea necesităţii intervenţiei. I-am chemat fără să ştiu exact despre ce e vorba. Cei doi îngrijitori au fost atacaţi de unul dintre cei trei urşi, încă nu ştiu despre care este vorba. Se pare că ar fi vorba despre nerespectarea procedurilor de lucru”, a precizat Roger Rois, şef Serviciu Ocrotirea Animalelor şi Protecţia Mediului, de la Grădina Zoologică Braşov.

Găsit în comă
„Am fost solicitaţi să intervenim la Grădina Zoologică unde un urs a atacat două persoane. La faţa locului s-au deplasat două ambulanţe SMURD şi una SAJ şi le-au acordat primul ajutor celor doi răniţi. Una dintre victime era inconştientă, iar cea de a doua conştientă, dar politraumatizată. După acordarea primului ajutor, bărbatul de 60 de ani a redevenit şi el conştient, iar ambii au fost transportaţi la spital, cu politraumatisme, prezentând zgârieturi şi plăgi muşcate pe o mare suprafaţă din corp: la cap, torace, membre, abdomen, coapse şi gambe”, a precizat maiorul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.

Ce spune medicul de la Judeţean care era de gardă
Ambulanţa şi echipajele SMURD sosite în parcul zoologic i-au transportat pe cei doi la Spitalul Clinic de Urgenţă. „La locul solicitării au fost găsiţi doi bărbaţi de 47 şi 60 de ani, conştienţi, aşezaţi în decubit (poziţie a corpului întins pe plan orizontal, n.r.), cu plăgi multiple la nivelul scalpului, toracelui şi abdomenului, unul dintre ei stabil hemodinamic, celălalt a fost destul de repede stabilizat, cu fracturi multiple la nivelul braţului şi membrului inferior deschise şi închise. Fracturile pot fi rezolvate, dar este vorba şi de leziuni interne pentru că nu au fost doar muşcaţi, ci şi aruncaţi”, a precizat Anda Sava (foto), medicul care le-a acordat primele îngrijiri celor doi.Poliţia a deschis dosar penal
Poliţiştii au deschis propria anchetă asupra celor întâmplate la Zoo. „Poliţiştii fac cercetări pentru stabilirea circumstanţelor în care s-a produs evenimentul. Se va întocmi dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”, a precizat Gabriela Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov.

Conducerea Zoo: Răniţi, îngrijitorii s-au salvat singuri din ghearele animalului şi au izolat toţi urşii
La ora 14.00, conducerea Grădinii Zoologice Braşov a transmis un punct de vedere oficial faţă de incidentul de luni dimineaţă. „În data de 20.08.2018, ora 10.30, la Grădina Zoologică Braşov a avut loc un incident soldat cu rănirea a doi îngrijitori. Aceştia urmau să intre în adăpostul interior din spaţiul unde sunt adăpostiţi trei urşi bruni. Cei doi îngrijitori nu au verificat cu atenţie, aşa cum prevede Regulamentul nostru intern şi procedurile de lucru, dacă cele trei animale sunt ieşite în adăpostul exterior şi dacă calea de acces în adăpostul interior este închisă corespunzător. La intrarea în adăpostul interior pentru efectuarea operaţiunilor de curăţenie şi hrănire, unul dintre îngrijitori a fost atacat de un urs rămas în spaţiul interior. Al doilea îngrijitor a intervenit pentru a alunga animalul şi pentru a-şi ajuta colegul. Pe parcursul acestor operaţiuni a fost şi el rănit. Cei doi îngrijitori au reuşit să iasă şi să izoleze toate animalele în spaţiul exterior. Incidentul a fost observat de un vizitator care a anunţat serviciul 112. S-a intervenit prompt, îngrijitorii fiind în momentul de faţă internaţi în spital. O anchetă internă este în curs de desfăşurare pentru a stabili cauzele exacte ale incidentului”, a precizat în comunicat Alin Pânzaru, directorul parcului zoologic.

Atacul de luni, o premieră
Grădina Zoologică Braşov adăposteşte în momentul de faţă 9 urşi, repartizaţi în 4 cuşti. Niciunul nu s-a dovedit periculos până acum, iar atacul de luni a fost o premieră pentru instituţie, potrivit precizărilor directorului Alin Pînzaru.


 

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional