Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 13:16

Balcanii, zona afacerilor de mâine

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 23 octombrie 2017

Semnal de alarmă, Ministerului de Externe şi Ministerului Economiei: „Comerţul secolului XXI nu se mai desfăşoară doar pe teritoriu naţional”

Balcanii, zona afacerilor de mâine

Deşi multă lume nu mai credea că vechile relaţii de dinainte de 1989 vor intra încetul cu încetul în firescul situaţiei, iată că după o perioadă de mai bine de 25 de ani între poporul român şi poporul bulgar s-au creat legături şi conotaţii strategice în axa de Sud-Est a Balcanilor. Uşor, uşor, s-a creat un spaţiu de complementaritate economică la care tinde să se alăture deja la nivel oficial Grecia şi Serbia (a se avea în vedere ultima întrevedere a primilor miniştri a acestor ţări, Mihai Tudose, Boiko Borisov,  Ana Brnabić,  precum şi a preşedintelui Serbiei,  Aleksandar Vučić,  de la Varna, din 2 - 3 octombrie anul acesta), precum şi înfrăţirile între administraţii locale sau regionale, care s-au derulat sau se derulează în ultima perioadă.
 
Preşedintele Gremiului Levantin, prof. univ. dr. Liviu Pandele:
„Doresc să trag un semnal de alarmă, atât autorităţilor Statului, cât şi responsabililor din ministerele de Externe şi al Economiei, că se simte nevoia unei schimbări de paradigmă în ceea ce priveşte politica de export a României, precum şi cucerirea pieţelor externe, astăzi pierdute. România trebuie să îşi creeze organisme proprii, chiar cu iniţiative private, care să abordeze o altfel de politică în ceea ce priveşte relaţionărilor, în special în zona Balcanilor şi în mod deosebit cu Republica Moldova, Polonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Azerbaidjan şi nu în ultimul rând, Israelul, ca ţări tradiţionale, iar, în subsidiar, refacerea unor legături mai adânci cu Republica Populară Chineză şi de ce nu, Rusia. Comerţul latent, «lasă că mă caută cineva» nu mai este apanajul comerţului secolului XXI. Solicităm Ministerului de Externe introducerea de standarde valorice privind cifra de afaceri Birourilor Economice Comerciale prin bonificarea şefilor acestor birouri cu o cotă din comisionul vânzărilor pe care le fac diverşilor agenţi cu capital atât de stat, cât şi privat”.
 
Este interesat de urmărit faptul, că aceste înfrăţiri, multe dintre ele susţinute de Gremiul Levantin - Casa de Comerţ Balcanică, cu sediul central la Braşov, au în componenţa lor nu numai caracter economic efectiv, ci sunt abordate şi problematicile sociale, culturale, dar şi religios-ortodoxe, având larga susţinere a Bisericii Ortodoxe Române. În acest sens, interesant de amintit Binecuvântările date de Patriarhul Daniel şi Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, pentru a dona poporului bulgar, locuitorilor Vidinului, o parte din veşmintele Sfintei Paraschiva, cele câteva zeci de mii de kilograme de ajutoare alimentare donate familiilor sărace din regiunea Vidin prin intermediul bisericilor braşovene, precum şi a mănăstirii Sf. Efrem cel Nou de la Cristian, deschiderea primei Biblioteci de carte în limba română, în   regiunea Vidinului, precum şi înfrăţirile dintre Braşov şi Burgas, Făgăraş şi Vidin şi Cristian şi Vârşeţ, înfrăţiri care se află la nivelul identificării potenţialelor zone de colaborare şi cooperare.
 
Se pregătesc şi alte regiuni
Pe agenda Gremiului Levantin, a Casei de Comerţ Balcanice, se pregăteşte susţinerea logistică privind propunerea înfrăţirii dintre municipiul Sibiu şi Veliko Târnovo, două importante oraşe cetate, cu urme adânci în istoria statului român şi a statului bulgar, precum şi a sectoarelor II şi V ale Bucureştiului cu două dintre sectoarele Sofiei. Înfrăţirea unor şcoli din regiunile amintite, cu şcoli din Bulgaria pentru schimburi de elevi şi cadre didactice, program special susţinut de Mitropolitul Ardealului ÎPS Laurenţiu, cei mai avansaţi fiind Școala Gimnazială din Cristian şi Primăria Cristian (de altfel, există o propunere pe agenda Consiliului Local Cristian, având în vedere că este promotorul acestui proiect care va aduce atâtea beneficii educaţionale comunei, ca Mitropolitul Ardealului să fie declarat cetăţean de onoare al Cristianului).
 
A doua ediţie a forumului
Ediţia din acest an a forumului internaţional de la Sofia, organizat de Gremiul Levantin, grupează interese din zona industriei alimentare, a utilajelor sau a vinificaţiei. Derularea acestui forum a intrat deja la capitolul tradiţie, nu mai puţin de 150 de firme române, bulgare şi sârbe anunţându-şi intenţia de a participa la ediţia din acest an. Manifestările vor fi organizate pe două secţiuni, deschiderea oficială a formului care va avea loc în data de 9 noiembrie în impozantul centru Interexpo, dar şi a doua zi, la recepţia oferită de Gremiul Levantin în capitala Sofiei, unde şi-au anunţat intenţia de participare importante firme din mediul economic românesc, bulgar şi sârb, precum şi invitaţi ai acestora din Grecia, Turcia şi Republica Moldova.
Este lăudabilă susţinerea ministerelor de Externe ale României şi Bulgariei, prin ambasadele cleor două ţări de la Sofia şi Bucureşti, ale celor doi ambasadori, Todor Churov şi Ion Gâlea, precum şi ale birourilor economice din cele două capitale conduse de ministrul delegat Radu Moldovan şi prim-secretarul Ivaylo Marinov.
 
Gremiu Levantin anunţă firmele interesate că se mai pot face înscrieri la forumul ce se va desfăşura la Sofia până pe 1 noiembrie, prin trimiterea unei scrisori de intenţie pe adresa presedinte@casadecomert.com.
 
Preşedintele Gremiului Levantin, prof. univ. dr. Liviu Pandele, anunţă mediul de afaceri interesat, organizare unui forum de afaceri în perioada 20 – 24 decembrie 2017 la Chişinău în Centrul Internaţional Moldexpo din capitala Republicii Moldova. 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie