leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6559 RON

1 USD = 3.9517 RON

1 GBP = 5.2123 RON

1 XAU = 153.4508 RON

1 AED = 1.0759 RON

1 AUD = 2.8801 RON

1 BGN = 2.3806 RON

1 BRL = 0.9692 RON

1 CAD = 3.0614 RON

1 CHF = 4.1351 RON

1 CNY = 0.5774 RON

1 CZK = 0.1822 RON

1 DKK = 0.6242 RON

1 EGP = 0.2206 RON

1 HUF = 1.4386 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.5050 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2364 RON

1 MXN = 0.2093 RON

1 NOK = 0.4852 RON

1 NZD = 2.6455 RON

1 PLN = 1.0851 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0595 RON

1 SEK = 0.4496 RON

1 TRY = 0.6306 RON

1 UAH = 0.1409 RON

1 XDR = 5.5550 RON

1 ZAR = 0.2773 RON

Editia 6809 - 21 sep 12:40

Banii i-au adus aminte că are un copil

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 04 iulie 2017

Micuţul Luca, „revendicat” de tatăl care stă ilegal în SUA, are de încasat 90.000 de euro în urma morţii mamei sale într-un accident rutier

Banii i-au adus aminte că are un copil

Foto: Luca, alături de bunică.

După ce tatăl său nu a vrut să ştie nimic de el, Luca a devenit, brusc, interesant pentru părintele său în momentul în care tatăl a aflat că micuţul are de încasat 90.000 de euro în urma morţii mamei sale într-un accident rutier, arată avocaţii angajaţi de bunicii copilului din Braşov. Grigori Meriacre s-a folosit de acte false în Statele Unite, pe numele de Ioan Mereacre, şi a obţinut custodia fiului său în instanţele din România. Cum însă nu poate ajunge într-un punct vamal, unde documentele i-ar fi verificate şi ar risca cel puţin expulzarea din Statele Unite, tatăl micuţului l-a delegat pe bunic să vină să-l ia pe Luca de lângă cei care l-au crescut timp de 6 ani. Scurta poveste a vieţii de până acum a lui Luca nu pare însă să arate un interes prea mare al părintelui său, cel puţin până în momentul în care tatăl a aflat de banii primiţi de micuţ. Cum Grigori a câştigat procesul, a încasat şi banii. Numai că nu s-a mulţumit cu atât. Avocatul bunicilor lui Luca spune că, deoarece bunicii i-au cerut tatălui să nu se atingă de banii copilului până când acesta va deveni major, Grigori a decis să-i pedepsească pe braşoveni şi să le ia nepotul.

Trei cetăţenii
Luca s-a născut în Statele Unite, astfel că este cetăţean american. Mama sa era româncă şi nu avea drept de şedere în America, astfel că micuţul este şi cetăţean român. Tatăl este cetăţean moldovean şi nu are drept de şedere în SUA, astfel că Luca este şi cetăţean moldovean. După ce mama a murit într-un accident rutier în timp ce încerca să obţină prelungirea permisului de şedere în Statele Unite, Luca a fost crescut de părinţii mamei sale. Pe atunci micuţul avea 2 luni şi şi-a revăzut tatăl la 4 ani, când bunicii l-au dus în Illinois. Tot atunci tatăl a aflat că procesul accidentului în care a pierit mama lui Luca i-ar putea aduce micuţului 90.000 de euro şi bunicilor aceeaşi sumă. A făcut imediat toate demersurile pentru ca Luca să revină în familie, adică la tată şi a obţinut facil decizii favorabile din partea instanţelor din România. Avocatul Adrian Rusu spune că a sesizat instanţele din România asupra faptului că tatăl micuţului foloseşte acte false în Statele Unite şi riscă în orice moment să ajungă la închisoare iar micuţul să ajungă într-un centru din SUA.

Instanţele din România, superficiale
„În cadrul proceselor judiciare am demonstrat că tatăl copilului foloseşte documente false pe teritoriul Statelor Unite, lucru care trebuia să trezească nu doar suspiciuni instanţelor române, ci să trezească spiritul de a verifica cele afirmate de noi, însă instanţele române au ignorat toate aceste lucruri. Ba, mai mult, am solicitat instanţelor române să efectueze anchete sociale prin comisie rogatorie în localitatea unde afirmă tatăl că domiciliază. Instanţele române au refuzat în permanenţă acest lucru”, spune Adrian Rusu, avocatul bunicilor micuţului. Avocatul spune că instanţele din România s-au mulţumit să ţină cont de documente trimise de tată de la o fundaţie care se ocupă de adopţii şi care nu au nici cea mai mică legătură cu actele oficiale. Chiar şi după ce decizia a fost luată au mai existat probleme. Bunicul din partea tatălui a venit cu un executor judecătoresc şi a vrut să-l ia pe micuţ cu forţa. „Există prevederi legale în Codul de Procedură Civilă pe care atât judecătorii, cât şi executorii judecătoreşti trebuie să le respecte. Copilul se opune plecării, pentru că simte că pleacă la nişte străini, într-o ţară a cărei limbă nu o cunoaşte, ale cărei obiceiuri nu le ştie, într-o familie formată din persoane pe care nu le cunoaşte şi atunci transferul trebuie să se facă în spiritul legii şi în spiritul protecţiei copilului”, mai spune avocatul braşovean.

Câinii, mai protejaţi decât un copil
Rusu spune că executorul trebuie să sesizeze autoritatea de protecţie a copilului şi judecătorul, care vor trebui să instituie un program de consiliere pentru micuţ, astfel încât trecerea să se facă lin, fără să afecteze viitorul copilului. Aceasta nu s-a întâmplat în cazul lui Luca. „Executorul îl aştepta pe copil în faţa blocului, cu dorinţa de a-l lua ca pe un pachet. Domnilor, în anii 2000 şi animalele sunt protejate mai mult decât e protejat acest copil!”, dezvăluie apărătorul bunicilor. Chiar dacă recunoaşte că poate fi subiectiv, avocatul braşovean spune că tatăl s-a arătat interesat de copil doar când a aflat despre procesul în urma căruia acesta avea să primească despăgubiri importante, de 90.000 de euro. „Tatăl a fost interesat de copil doar formal, din momentul în care a început să fie judecat litigiul privind despăgubirile pe care urma să le încaseze în urma morţii mamei copilului – zeci de mii de euro. De atunci, tatăl a început să devină interesat formal”, spune Rusu.
Bunicii au depus un memoriu la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială – Subcomisia pentru Protecţia Copilului şi la deputatul Gabriel Andronache, în care explică întreaga situaţie prin care a fost şi este nevoit să treacă Luca în continuare. Cea mai dificilă întrebare este ce se va întâmpla cu micuţul dacă va ajunge în Statele Unite la un tată care, pentru americani, nu există, deoarece foloseşte acte false. În aceste condiţii, micuţul nu va putea beneficia nici măcar de asistenţă medicală în caz de nevoie. În plus, dacă autorităţile din Illinois vor descoperi că Grigori Mereacre utilizează documente false l-ar putea trimite în ţara natală sau, chiar mai grav, după gratii. Ce se va întâmpla în acel moment cu Luca, un elev merituos al Şcolii Gimnaziale numărul 27 din Braşov?

+2 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional