leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6907 - 19 feb 02:19

Bell Helicopter visează, din nou, la o fabrică la Ghimbav

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 15 iunie 2017

Americanii au mai avut în 1996 un parteneriat cu IAR pentru fabricarea de elicoptere de atac, care urmau să se numească Dracula, dar din motive politice şi de circumstanţe, acest joint-venture nu a mai funcţionat

Bell Helicopter visează, din nou, la o fabrică la Ghimbav

Foto: Întâlnirea de zilele trecute dintre Iohannis şi Trump, interpretată „personal” de afaceriştii americani.

România are cel mai mare potenţial din Europa pentru a deveni partenerul Bell Helicopter pentru construcţia elicopterului de atac AH-1Z Viper care să îi permită firmei americane să aibă o producţie la nivel internaţional, a declarat Richard Harris, vicepreşedintele Bell Helicopter, miercuri.
„Căutăm primul partener internaţional solid care să ne permită să avem o producţie la nivel internaţional. Cred că acest partener este România, în patru-cinci ani. Luăm în considerare şi alte ţări, pentru că politicile şi bugetele se schimbă şi trebuie să luăm în calcul şi alte opţiuni. România are cel mai mare potenţial în Europa”, a declarat Richard Harris (foto), vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor militare internaţionale al Bell Helicopter, în cadrul unei conferinţe de presă.În patru - cinci ani
Procesul pentru ca România să devină un hub al Bell Helicopters pentru construcţia elicopterelor AH-1Z Viper poate dura între patru şi cinci ani, în contextul în care angajaţii români trebuie instruiţi în Statele Unite. „Un întreg proces de formare şi de instruire a angajaţilor trebuie făcut înainte: de evaluare a instrumentelor existente, de formare a românilor în America. Procesul poate dura între patru şi cinci ani. În mod obişnuit, când lucrăm cu un partener, la început, Bell Helicopter va construi în Texas primele cinci sau şase elicoptere româneşti cu specialişti români care vor veni în Statele Unite pentru a învăţa care sunt procesele, apoi totul va fi tranziţionat încetul în încetul în România, până când toate procesele vor putea fi făcute aici”, a precizat Harris.

Prima non-SUA
El a punctat faptul că România ar putea deveni prima ţară din afara SUA care produce astfel de elicoptere. „La ora actuală, elicopterele Bell sunt făcute numai în Statele Unite. Acum căutăm primul partener internaţional solid care să ne permită să avem o producţie la nivel internaţional", a mai spus oficialul Bell.
Pentru ca Bell Helicopter să producă în altă ţară elicoptere sau componente ale acestora, compania are nevoie de aprobarea licenţei din partea administraţiei Statelor Unite. „Există cadrul strategic pentru a se obţine licenţa pentru ca producţia de elicoptere americane să se facă în România”, a spus Harris, subliniind că aceasta este opinia lui personală.
Preşedintele Trump se întâlneşte cu parteneri strategici. România este un partener strategic, cu un rol strategic în NATO, ale cărei cheltuieli de apărare au atins 2% din PIB. Văd un nou capitol care se poate deschide pentru România, într-o poziţie cheie”, a spus Harris, evidenţiind că este propria lui opinie.

Deocamdată, coada elicopterului
Bell Helicopter a propus industriei române să participe la licitaţia pentru fabricarea unor componente ale elicopterului AH-1Z Viper. „Ar fi o bună tranziţie ca la IAR Ghimbav să se producă coada elicopterului”, a spus Harris. „Suntem deja în discuţii cu câteva companii româneşti să liciteze pentru preluarea producţiei unor componente ale acestui tip de elicopter, cum ar fi coada elicopterului sau alte câteva componente”, a mai adăugat acesta.

Firma guvernului american
Vânzarea de elicopetere ale companiei americane este realizată de guvernul american. Până în prezent, guvernul din România nu a contactat guvernul american pentru a da un răspuns acestei propuneri, a spus Harris.
Costul elicopterului AH-1Z Viper, produs pentru Marina Americană, este stabilit de guvernul Statelor Unite şi este de 30 de milioane de dolari. „Costul de operare al elicopterului Viper este cu 30% mai mic decât al oricărui alt elicopter din lume”, a precizat Harris. „Elicopetrul AH-1Z Viper i-ar fi foarte folositor armatei române”, a mai spus vicepreşedintele Bell Helicopter.

Evaluaţi până în octombrie
Reprezentanţii Bell Helicopter au, săptămâna acesta, întâlniri cu autorităţile române şi vor face vizite companiilor aerospaţiale pentru a evalua potenţialul României ca partener de construcţie. „Evaluarea va avea loc în cursul verii şi până în luna octombrie vom avea o viziune mai bună asupra situaţiei. Dar nu este vorba numai despre Bell Helicopter, celelalte companii din familia Textron, precum şi partenerii noştri din programul H1 sunt şi ei implicaţi în această evaluare. În octombrie, compania ar trebuie să aibă concluziile în privinţa capabilităţilor României ca partener”, a spus Harris.
Bell Helicopter a fost invitată, în luna martie, de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, pentru a analiza industria din România. „Am fost aici în martie, ca parte a discuţiilor economice dintre România şi Statele Unite. Am fost invitaţi de ministrul pentru mediul de afaceri, Alexandru Petrescu, pentru a vedea oportunităţile de industrie”, a precizat Harris.

Neuitatul Dracula
În urmă cu patru ani, compania Bell Helicoper a fost abordată de Ministerul Economiei cu propunerea de a lua în calcul România ca oportunitate de industrie.
Bell Helicopter a avut în 1996 un parteneriat cu IAR Ghimbav pentru fabricarea de elicoptere de atac, care urmau să se numească Dracula, dar din motive politice şi de circumstanţe, acest joint-venture nu a mai funcţionat, a precizat Harris. „Ne-am dorit ca Dracula să reînvie în România”, a spus reprezentantul Bell Helicopter.

Memorandumul pentru care ne-au avertizat francezii
În noiembrie 2016, compania americană Bell Helicopter a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR - Ghimbav în vederea potenţialei colaborări ce ar consta în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper.
Imediat după, compania Airbus Helicopters, divizia pentru elicoptere a gigantului aeronautic Airbus, a trimis o scrisoare oficială firmei IAR SA Ghimbav, controlată de statul român, în care solicită informaţii legate de memorandum, avertizând că acesta „pune în pericol prezenţa Airbus Helicopters în România”.
Airbus a pornit proiectul unei uzine noi la Ghimbav, inaugurat în septembrie 2016 în prezenţa preşedintelui Franţei, François Hollande, şi care urmează să producă din 2019 modelul de elicopter H215.
Bell Helicopter are sediul în Fort Worth, Texas şi este parte a conglomeratului de aeronautică Textron. Compania a produs 35.000 de aeronave în istoria sa. Bell Helicopter are uzine în Amarillo, Texas si Mirabel, Canada plus centre de servicii şi logistică în Amsterdam, Praga, Canada, Singapore şi SUA.
În 2016, Bell Helicopter a avut vânzări de 3,2 miliarde de dolari, care au reprezentat 23% din cifra totală a vânzărilor Textron, de 13,8 miliarde. Din totalul vânzărilor Bell Helicopter, 36% o reprezintă vânzările comerciale şi 64% partea militară.

+5 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional