Curs BNR

1 EUR = 4.9765 RON

1 USD = 4.6373 RON

1 GBP = 5.8018 RON

1 XAU = 350.3208 RON

1 AED = 1.2626 RON

1 AUD = 3.0320 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8988 RON

1 CAD = 3.3966 RON

1 CHF = 5.0832 RON

1 CNY = 0.6399 RON

1 CZK = 0.1978 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2662 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9616 RON

1 KRW = 0.3369 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4220 RON

1 NZD = 2.7605 RON

1 PLN = 1.1498 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4261 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1171 RON

1 XDR = 6.1121 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 04:26

Bookfest, prima ediţie la Braşov

Autor:

Publicat la 16 octombrie 2015

Bookfest, prima ediţie la Braşov
Cel mai important salon de carte din România, Bookfest, ajunge în  sfârşit de săptămână şi la Braşov. Publicul se va putea întâlni, între 16 şi 18 octombrie, la Aro Palace, cu peste 20 dintre cei mai importanţi autori şi editori din România, în cadrul evenimentelor acestei prime ediţii. Mihaela Bilic, Grigore Leşe, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Radu Paraschivescu, Alexandru Muraru, Ioana Pârvulescu, Tania Radu, Sabina Fati, Lidia Bodea, Marius Constantinescu, Vlad Russo, Igor Bergler, Romulus Bucur, Caius Dobrescu, Teodor Dună, Mihai Ignat, Cosmin Perţa, Radu Vancu, Mircea Pora şi Carmen Gheorghe se vor număra printre invitaţii festivalului. Pe lângă faptul că accesul la toate evenimentele festivalului va fi gratuit, organizatorii promit şi o plajă foarte largă de reduceri la preţurile celor aproximativ 10.000 de volume şi discuri de pe rafturi, reduceri care vor fi între 45 şi 75% din preţul de librării, la care se adaugă o serie de volume cu preţ unic de 3 sau 5 lei, nu fără valoare literară însă. 
„Acest salon de carte este important pentru că aducem un eveniment naţional în premieră la Braşov, şi este şi primul eveniment care se produce de la depunerea dosarului de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021”, a declarat Adina Durbacă (foto stânga), viceprimarul Municipiului Braşov, în cadrul unei conferinţe de presă. 
„Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi, din 2006, face de fapt ceea ce ar trebui să facă librăriile: aduce autorii în faţa publicului. În acestă primă ediţie de la Braşov am adus 20 dintre cele mai cunoscute personalităţi ale culturii române din acest moment, din literatura beletristică sau non-fiction, dar şi din alte domenii. Este o reţetă de succes pentru public, sunt evenimente interesante şi nu există timpi morţi, pe parcursul festivalului. Le mulţumesc tuturor partenerilor care au făcut  posibilă organizarea acestei ediţii într-un timp atît de scurt şi am convingerea că Bookfest va avea o viaţă lungă şi frumoasă la Braşov”, a declarat Mihai Mitrică (foto dreapata), directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, organizatorul evenimentului. 
 
Vineri, ziua poeziei
Prima zi de Bookfest este dedicată poeziei şi va debuta, la ora 14.00, cu volumul „Bidonul”, semnat Mircea Pora. Autorul va fi însoţit de Rodica Ilie, Romulus Bucur şi Caius Dobrescu. La ora 16.00 va avea loc lansarea volumului de poezie „Plus/minus sentimente”, de Angi Cristea, iar de la ora 17.00 a fi prezentat volumul de poezie „4 A.M. Cantosuri domestice”, de Radu Vancu. Alături de autor se vor afla decanul Facultăţii de Litere a Universităţii Transilvania, Adrian Lăcătuş, lectorul universitar Romulus Bucur şi Caius Dobrescu. Finalul primei zilei va fi marcat de un „maraton” de poezie în cadrul proiectului naţional de lecturi ProLiteraTur, iniţiat de Cosmin Perţa. Vizitatorii se vor putea bucura de versurile poeţilor Romulus Bucur, Caius Dobrescu, Teodor Dună, Mihai Ignat, Radu Vancu, şi, fireşte, Cosmin Perţa.
 
Sâmbătă, lansări la Humanitas
Pentru sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 12:30, Editura Humanitas prezintă în avanpremieră volumele „Cartea simţurilor”, coordonat de Dan C. Mihăilescu, şi „Şi eu am trăit în comunism”, coordonat de Ioana Pârvulescu. Alături de cei doi autori vor vorbi Lidia Bodea şi Radu Paraschivescu. De la ora 11:30, Radu Paraschivescu va încânta publicul cu „Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti”, o antologie în toată splendoarea a „maximelor” generate în cea mai mare parte de persoane publice. De la ora 14:00, jurnalista Sabina Fati va vorbi despre „noile drumuri ale mătăsii” din „Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2.500 de ani de istorie”. De la 15:00, Ioana Bâldea Constantinescu îşi va lansa volumul de debut „Dincolo de portocali”, povestea unui tânăr scriitor ce se hotărăşte să dispară pentru o vreme şi lasă astfel în urmă un enigmatic manuscris. 
Pentru cei care sunt interesaţi de subiectul regalităţii, tânărul cercetător Alexandru Muraru îşi va prezenta volumul „Cum supravieţuieşte monarhia într-o republică?” (Curtea Veche Publishing), de la ora 13:00. Cartea este o analiză a tranziţiei de după 1989 din perspectiva regalităţii, pornind o dezbatere obiectivă cu  cititorului pentru a-i lăsa în final ocazia de a decide dacă întrebarea din titlu este valabilă, şi în ce măsură se aplică în prezent.
Unul dintre cei mai de seamă jurnalişti culturali de la noi, Marius Constantinescu, îşi va lansa începând cu ora 16:00, volumul „Press Pass. Interviuri şi însemnări de jurnal de la Festivalul Internaţional George Enescu”, la destul de scurt timp după terminarea celei de-a XXII-a ediţii a evenimentului, şi în care prezintă impresiile sale în scurtele întâlniri pe care le-a avut cu nenumăratele personalităţi de prim rang ale muzicii. De la ora 17:00, eseistul Andrei Cornea va prezenta „Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia”, roman istoric despre viaţa incredibilă a unui fals Mesia, născut în 1926 î.Hr. Autorul va fi sprijinit în prezentarea sa de către Ioana Pârvulescu şi Vlad Russo.
 
Grigore Leşe - carte, audiobook, recital
Ultima zi a salonului va fi deschisă de către Editura Rao, alături de profesoara Carmen Gheorghe, care se va întâlni cu cititorii de la ora 11:00 pentru a le prezenta cele trei volume ale sale: „Tatuaj pe glezna stângă”, „Hamburgerul lui James Joyce”, „Cassa Dante”.
La ora 12:30, editura Humanitas îşi încheie seria de evenimente cu un mix de lectură şi muzică. Cunoscutul folclorist şi etnomuzicolog Grigore Leşe va lansa proaspăt - apărutul volum „Horea în grumaz. Înger păzitor şi ispită”, carte bazată pe teza de doctorat a autorului, susţinută la Conservatorul clujean. De asemenea, Grigore Leşe va hori cu ocazia lansării audiobook-ului „Cum au înflorit horile în glasul meu”. 
Nu în ultimul rînd, de la ora 15:00, Mein.Buch - librăria de carte germană, în colaborare cu Centrul Cultural German, vor proiecta la Bookfest filmul pentru copii „Tischlein deck dich”. Pelicula lui Ulrich König spune povestea lui Max - cel mai tânăr dintre trei fraţi, care este atât de nepriceput, încât tatăl său îl trimite cu caprele la păscut, dar acesta vrea să plece în lume, la fel ca şi fraţii lui, şi să înveţe o meserie. Filmul va fi subtitrat în limba română.
De la ora 16:00, Igor Bergler, autorul best-sellerului „Biblia pierdută” apărut la Editura Rao (3200 de exemplare vândute în primul week-end de la lansare), ne va conduce printr-un thriller care îmbină momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse şi coduri secrete. 
De la ora 18:00, toţi braşovenii interesaţi de importanţa unui stil de viaţă sănătos pot intra în dialog cu medicul nutriţionist Mihaela Bilic, care îşi va lansa volumul „Sănătatea are gust. Ghid de slăbit”, prin care oferă o metodă originală de a scăpa de obsesia dietelor şi a kilogramelor în plus: psihonutriţia, un model echilibrat de a ne gestiona propria viaţă şi alimentaţia.
Editurile participante la această ediţie vor fi: Humanitas, Curtea Veche Publishing, Rao, Nemira, Trei, Corint, Niculescu, Cununi de Stele, Diana Press, Nomina, Trinity dar şi distribuitori precum Okian (reprezentanţi Pearson-Longman în România) şi Multicart.
Programul zilnic de vizitare va fi 10:00 - 20:00.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Editorilor din România, alături de Fundaţia Freinet, sub egida Federaţiei Editorilor din România, avînd ca parteneri Parteneri: Primăria Municipiului Braşov; Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov; Asociaţia Visum pentru Educaţie şi Cultură; LivrezDragoste.ro; Facultatea de Litere (Universitatea Transilvania Braşov).
Salonul de Carte Bookfest Braşov este cea mai nouă ediţie locală a celui mai important eveniment expoziţional de carte din România. În ultimii ani reţeaua Bookfest s-a extins în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Iaşi.
Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internaţional de Carte Bookfest de anul acesta (Bucureşti, 20 - 24 mai 2015) au luat parte circa 90.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). 
 
Foto: Primăria Braşov
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie