Curs BNR

1 EUR = 4.9759 RON

1 USD = 4.6361 RON

1 GBP = 5.8194 RON

1 XAU = 345.2064 RON

1 AED = 1.2622 RON

1 AUD = 3.0287 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.9058 RON

1 CAD = 3.3885 RON

1 CHF = 5.0891 RON

1 CNY = 0.6404 RON

1 CZK = 0.1977 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2736 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9563 RON

1 KRW = 0.3359 RON

1 MDL = 0.2606 RON

1 MXN = 0.2729 RON

1 NOK = 0.4212 RON

1 NZD = 2.7588 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0496 RON

1 SEK = 0.4230 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1122 RON

1 ZAR = 0.2481 RON

Editia 8174 - 02 mai 08:28

Branul îşi negociază muzeul

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 23 iunie 2020

Noii proprietari ai terenului au trimis executorii la Muzeul Satului, iar ieri s-au întâlnit, la Braşov, cu reprezentanţii Ministerului Culturii

Branul îşi negociază muzeul

După ce executorii judecătoreşti au fost zilele trecute la Muzeul Satului Brănean (secţie a Muzeului Naţional Bran) pentru a pune în aplicare executarea silită, solicitată de către actualii proprietari a două treimi din suprafaţa pe care este muzeul, ieri, la Prefectura Braşov, părţile implicate au avut o primă rundă de negocieri.
La întâlnire a participat prefectul judeţului, Cătălin Văsii, secretarul de stat în Ministerul Culturii (care are în subordine Muzeul Naţional Bran), Liviu Brătescu, întreprinzătorul polonez Janusz Szalinski şi soţia sa, proprietari pe două treimi din suprafaţa pe care se află secţia în aer liber a Muzeului Naţional Bran, directorul şi şeful Secţiei etnografice a muzeului, Mihai Gorgoi, respectiv Daniel Apostol, reprezentant al salariaţilor. Tema discuţiei a fost evitarea închiderii Secţiei Etnografice în Aer Liber a Muzeului Naţional Bran (denumirea oficială a Muzeului Satului Brănean) şi, potrivit prefectului judeţului Braşov, toate părţile implicate vor ca această unitate să rămână deschisă.
De altfel, Cătălin Văsii a declarat că „din cele discutate astăzi, s-au conturat câteva variante pentru Secţia Etnografică în Aer Liber a Muzeului Naţional Bran. Nu doresc să detaliez acum, până nu vedem ceva concretizat, dar vă pot spune că atât secretarul de stat, cât şi proprietarii respectivului teren şi-au manifestat deschiderea pentru a se ajunge la o soluţie care să asigure existenţa în continuare la Bran a acestui aşezământ muzeal deosebit de important”.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, a declarat că „pentru actuala echipă de la Ministerul Culturii situaţia Muzeului Naţional Bran este un dosar extrem de important pe care dorim să-l soluţionăm favorabil pentru cultura română, împreună cu proprietarii terenului. Cred că este nevoie de mai puţine ieşiri, cu dispute şi acuze, în spaţiul public şi de mai multă aplecare chibzuită asupra problemei, pentru găsirea unei rezolvări în sensul salvării acestui muzeu naţional, a cărui soartă a fost lăsată, din nefericire, atâţia ani la voia întâmplării”.



Ministerul Culturii cere anularea actului de vânzare-cumpărare
Reamintim că, în 18 iunie, prin intermediul reţelelor de socializare, Muzeul Naţional Bran a anunţat că „la muzeu a fost prezent executorul judecătoresc, pentru a pune în aplicare executarea silită, solicitată de către  actualii proprietari (cei care au primit 2/3 din suprafaţa acestui teren) - Szalinski Janusz (cetăţean polonez) şi Reit Sanda - ginerele şi fiica fostului primar din Bran, Reit Dumitru, care se pare că a primit de la urmaşii fostului proprietar (care stau în străinătate), dreptul de reprezentare, el fiind şi cel care a vândut fiicei şi ginerelui acest teren. Aceştia au fost însoţiţi la rândul lor de către avocatul Dan Iosif, care îi reprezintă. Proprietarii au cerut evacuarea imediată şi necondiţionată a muzeului din spaţiul respectiv, dar în urma motivaţiei aduse de conducerea muzeului, executorul şi noii proprietari au decis amânarea până în data de 26 iunie 2020, când muzeul ar trebui să predea atât monumentele de arhitectură populară, cât şi obiectele de patrimoniu existente în spaţiul acestora”.
Tot în 18 iunie reprezentanţii muzeului au anunţat că „suntem într-o situaţie disperată, că aceste 18 monumente de arhitectură populară, clasate în categoria A, cu caracter de unicat, se vor pierde, ajungându-se astfel la ştergerea din istorie a cărţii de identitate a acestei comunităţi”.
Ulterior, în 19 iunie, reprezentanţii muzeului au anunţat că Ministerul Culturii a deschis de mai mult timp un proces de anulare a actului de vânzare-cumpărare a celor două treimi din terenul muzeului în aer liber, tranzacţie ce a fost făcută fără respectarea dreptului de preemţiune a statului.
În ceea ce priveşte cealaltă treime, reprezentanţii Muzeului Naţional Bran au anunţat că Ministerul Culturii face eforturi pentru achiziţionarea terenului, dar proprietarul nu a depus conform legislaţiei în vigoare oferta de vânzare către minister pe anul 2020.

O variantă de lucru: în chirie până la soluţionarea procesului
Directorul Muzeului Naţional Bran, Mihai Gorgoi, ne-a declarat ieri că problema este că proprietarul acestei treimi este, în acest moment, de negăsit.
Pe de altă parte, acesta a declarat că, în ceea ce-i priveşte pe proprietarii celor două treimi, o variantă luată în calcul ar fi ca acestora să li se plătească o chirie până la soluţionarea acţiunii în instanţă deschisă de Ministerul Culturii.

+4 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie