Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 14:25

Braşoveanul care îi învaţă pe italieni... să facă pizza

Autor:

Publicat la 11 mai 2021

Şi-a început ucenicia pizzeria unde s-a făcut, în 1937, prima Capricciosa a lumii. Acum e campion al Italiei la pizza

Braşoveanul care îi învaţă pe italieni... să facă pizza

Campion al Italiei şi al Europei la pizza, Ciprian Zamfir a înfiinţat şi în România Asociaţia Pizzarilor Profesionişti din România. În Italia, prin mâinile sale au trecut deja sute de tineri pe care i-a învăţat să facă pizza.
Ciprian Zamfir a ajuns în Italia în urmă cu mai mulţi ani. Nu a mers acolo pentru a munci, ci a mers cu echipa de handbal Nitramonia Făgăraş, într-un turneu. Numai că socoteală de acasă nu s-a potrivit cu cea de la târg. Avea doar 18 ani, dar un telefon de la tatăl său l-a făcut să-şi schimbe planurile şi să rămână definitiv acolo.
„Când am ajuns în Italia, m-a sunat tata şi mi-a spus că mama e foarte bolnavă şi că avem nevoie de bani pentru operaţia ei. Am decis atunci să rămân acolo. Nu am rămas de bunăvoie, ci pentru că nu aveam alte soluţii ca să fac rost de bani”, rememorează el.
În Italia şi-a găsit relativ rapid un loc de muncă. S-a dus împreună cu fratele său la un restaurant, dar după un timp s-a decis să o ia pe cont propriu. Atunci a ajuns „ucenic” pizzar la o pizzerie, luând-o chiar de jos.
A început la pizzeria „La Capricciosa”, faimoasă în întreaga lume, pentru că aici s-a născut prima pizza Capricciosa, în anul 1937. Au urmat alte specializări, ocazie să „fure meserie” de la pizzari de legendă din ţara pizzei. Aşa a ajuns să se specializeze cu maestrul Riccardo Menon, iar de aici la „La Piazzette de la Castelli Romani”.
Parcursul său a fost fulminant. În câţiva ani a ajuns de la puştiul care nu avea nimic în comun cu pizza la maestrul pizzar respectat şi căutat de sute de tineri care voiau să înveţe de la el să prepare tradiţionala mâncare italiană.
Şi pentru că se simţea deja suficient de stăpân pe el şi avea nevoie şi de o provocare, a decis să meargă şi să concureze la Campionatul Naţional de Pizza din Italia. A câştigat competiţia, deşi avea în faţă şi contracandidaţi maeştri, care preparau pizza de zeci de ani. De aici, Ciprian Zamfir a ajuns la Campionatul European al pizzarilor, organizat în 2010, la Barcelona. A câştigat şi acest concurs fără probleme, iar faima sa a depăşit hotarele Italiei.
Aşa se face că un an mai târziu, în 2011, a a ajuns să fie parte din juriu la Campionatele Mondiale de pizza.

Instructor la prima şcoală de pizza din lume
Însă până să ajungă campion european şi campionul Italiei la pizza, Ciprian Zamfir îşi făcuse deja un nume. A ajuns chiar instructor la şcoala „Pizzaioli”, deţinută de Enrico Fama, fondator al primei şcoli de pizza din lume. Era primul străin căruia i s-a făcut onoarea să predea arta pizza la această academie.
De altfel, numai în ultimii ani, prin mâinile sale au trecut mii de tineri care şi-au propus să ajungă pizzari. Unii dintre ei i-au devenit ulterior discipoli, iar alţii au ajuns pe alte continente, unde s-au stabilit şi au devenit pizzari sau chiar şi-au deschis propriile pizzerii.
În prezent, el este chef pizzar şi administrează mai multe restaurante din „Cetatea Eternă”, iar până la apariţia pandemiei a fost invitat la zeci de evenimente şi demonstraţii, în întreaga lume. Din Statele Unite şi până în Germania şi chiar România, el a ţinut cursuri şi a fost prezent la diverse invitaţii.
Membru fondator al Academiei Pizzaiolli din Italia şi membru în juriul unor concursuri internaţionale, Ciprian îşi îndreaptă acum atenţia spre România. A înfiinţat de curând, la Cluj, Asociaţia Pizzarilor Profesionişti din România şi va ţine aici o serie de cursuri.

Sub asaltul pandemiei
Ultimul an, marcat de pandemie şi de restricţiile draconice impuse de Guvernul de la Roma, a fost dramatic pentru HoReCa, inclusiv în Italia. Deşi fostul guvern a promis sprijin pentru această industrie, banii au întârziat, iar falimentele s-au ţinut lanţ. Nu a fost însă cazul restaurantelor administrate de Ciprian, chiar dacă şi acestea au avut serios de suferit.
„Trei dintre restaurantele pe care le administrez la Roma au rămas deschise în permanenţă pe regim de delivery, pe toată perioada restricţiilor. Unul dintre ele a trebuit însă să-l ţin închis, pentru că se află cumva într-un spaţiu comun, într-o clădire cu un cinematograf, iar în timpul acesta nu a fost permis ca teatrele şi cinematografele să fie deschise.
În această perioadă, Roma este clasificată cu culoarea galbenă, iar acest lucru ne-a permis să deschidem terasele localurilor şi să le putem oferi clienţilor o pizza. Sunt semne bune şi multe speranţe că ne vom întoarce treptat la normalitate”, spune Ciprian Zamfir.
Iar vestea bună este, spune românul, că Italia ar urma să fie deschisă turiştilor străini de la 15 mai. „Asta ar însemna o gură de oxigen pentru acest sector care a fost dus la pământ. Guvernul lucrează acum foarte mult la ridicare graduală a restricţiilor şi sperăm că în curând să se redeschidă în totalitate HoReCa”, mai spune el.

+3 -0

Comentarii

'mihai'

2021-05-11 08:46:17


'Adevărată poveste de viață și ce înseamnă să-ți descoperi vocația într-un moment dificil al existenței tale.Tot respectul pentru acest om și succes pe mai departe!'

'Stefan'

2021-05-11 02:13:51


'Bravo, ne mândrim cu el. Grande Ciprian!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie