Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 20:12

Braşovul a pierdut Olimpiada din 2020. Lipsa autostrăzii şi a aeroportului ne-au tras în jos în competiţia cu elveţienii din Lausanne

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 03 august 2015

Decizia CIO: ambele oraşe sunt capabile să organizeze jocurile. Oficialii Comitetului nu au avut însă încredere că România va rezolva problema infrastructurii în cinci ani

Braşovul a pierdut Olimpiada din 2020. Lipsa autostrăzii şi a aeroportului ne-au tras în jos în competiţia cu elveţienii din Lausanne
Vineri, la Kuala Lumpur (ora 17:45 - ora locală, ora 12:45 – ora României), reprezentanţii Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) au anunţat verdictul final în ceea ce priveşte organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020. Braşovul a pierdut această competiţie în faţa contracandidatului său, Lausanne, oraş care găzduieşte şi sediul CIO, din 1915. În cadrul cele de-a 128-a reuniuni a CIO de la Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, candidatura României a primit 10 voturi, în timp ce oraşul elveţian, 71. Comisia de evaluare, condusă de chinezul Yang Yang, a stabilit că ambele oraşe sunt capabile să organizeze jocurile, dar Lausanne a fost ales în special pentru buna funcţionare a instalaţiilor sportive existente, temporare şi demontabile.
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a precizat că oraşul de sub Tâmpa a fost dezavantajat în duelul cu Lausanne de legătura cu Bucureştiul. „Toţi şi-au pus întrebarea cum ajung de la Bucureşti la Braşov? Aici este eterna problemă care ne-a adus mereu puncte negative. Au fost investiţii pentru zona Braşov, care din cauza infrastructurii s-au mutat în Ungaria de exemplu. Noi am argumentat că până în 2020 teoretic aeroportul va fi gata. În schimb, lucrările la autostrada care ne-a fost promisă până în 2017 nu au început. Până la urmă, cei care au decis, care trăiesc într-o altă lume unde lucrurile se întâmplă altfel nu cred că au avut încredere că totul va fi gata şi că transportul se va face uşor aşa cum am promis noi. Ca primar al Braşovului am promis lucrurile pe care le puteam face, nu puteam să vorbesc despre infrastructura naţională, despre autostrăzi. Îmi pare rău, dar a fost o competiţie. Ai pierdut continuă, ai câştigat continuă, nu e nici o problemă din acest punct de vedere, există viaţă şi după această etapă”, a subliniat primarul George Scripcaru. Un criteriu important în stabilirea oraşului organizator a fost ca acesta să fie conectat la un aeroport internaţional din apropiere, capitol la care Braşovul a pierdut multe puncte în favoarea localităţii elveţiene.
 
Lausanne-ul a avut „pile”
În prezentarea sa în faţa reprezentanţilor CIO, Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a subliniat că Braşovul a găzduit cu succes ediţia de iarnă din 2013 a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), iar sporturile de iarnă sunt foarte populare în zonă. Un clip video legat de Braşov a fost difuzat, prezentând bazele şi facilităţile din zonă, precum şi unităţile de cazare. Candidatura oraşului elveţian Lausanne a fost susţinută de Patrick Baumann, membru CIO şi secretar general al Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA), care a spus că localitatea are avantaj domeniul sportului şi al educaţiei. De cealaltă parte, Braşovul a avut o serie de avantaje economice, pornind de la bugetul de organizare incomparabil mai mic decât al oraşului elveţian, dar şi faptul că sportivii ar fi avut condiţii net superioare de cazare în hoteluri renumite din Poiană. 
Din păcate, Braşovul s-a ales doar cu o diplomă de consolare pentru eforturile pe care le-a făcut în vederea depunerii candidaturii, aceasta fiindu-i înmânată administratorului public al Braşovului, Miklos Gantz, care a fost şeful delegaţiei României la CIO. Olimpismul înseamnă şi fair-play, colegialitate, colaborare. S-a observat acum că oraşul Lausanne este altceva, sediul CIO este acolo. De la început când am aflat contracandidata, mi-am dat seama că va fi foarte greu pentru noi şi de aceea ne-am pregătit foarte bine, cred că am făcut un proiect foarte bun. Cred că am avut argumente mai multe faţă de Lausanne, dacă ne uităm şi la noul concept al preşedintelui Thomas Bach, care a spus să nu se mai organizeze competiţii care să coste foarte mult. Ne-am încadrat exact în acest punct de vedere, dar ca în orice competiţie în care se votează există şi componenta numită lobby, pe care noi nu l-am făcut. În discuţiile premergătoare, cei din comitetul de evaluare, de analiză, ne-au spus că dincolo de ce am prezentat noi ca argumente, ca detalii, mai avem nevoie de ceva, de lobby. Aici fiecare poate să tragă concluzii fără să mai comentez eu. În schimb, costurile la noi erau mai reduse, satul olimpic era extrem de compact, bazele erau la distanţe apropiate”, a punctat George Scripcaru.
 
„Ar fi fost normal să câştigăm”
Primarul Râşnovului, Adrian Veştea, care a făcut parte din delegaţia României la CIO, a precizat că oraşul pe care îl reprezintă îşi va face în continuare datoria faţă de sport şi va organiza în continuare etapele de Cupa Mondială la sărituri cu schiurile şi Campionate Mondiale de schi nordic. „Competiţia a fost una foarte serioasă. Până la urmă ne-am «bătut» cu Lausanne. Dacă se mergea pe principiile agendei 2020 stabilită chiar de CIO, era normal să câştigăm. Aveam costuri mult mai reduse, distanţele dintre baze şi satul olimpic erau mici. Membrii au considerat, însă, altceva. Şi pentru Olimpiada din 2022, Almaty a venit cu un proiect cu costuri mult mai mici decât Beijing, dar a pierdut. Nu este o tragedie, mergem înainte, privim spre viitor. Faptul că am ajuns în această finală este un lucru extraordinar. Sper că pe viitor vom candida din nou pentru această competiţie şi că vom obţine organizarea ei”, a precizat primarul Adrian Veştea.
 
De la 14 la 42 de milioane de dolari
Jocurile din ianuarie 2020, care se vor desfăşura la 12 discipline, în cinci sporturi de iarnă, vor fi organizate împreună cu Franţa, prin staţiunea Tuffes a Prémanon, care va găzdui probele de sărituri cu schiurile, biatlon şi combinata nordică. Celelalte probe se vor derula la Lausanne (hochei pe gheaţă, patinaj artistic şi patinaj viteză), iar schiul alpin va avea loc la Leysin, Villars şi Les Diablerets. Oraşul elveţian a promis un buget de 42,2 milioane de dolari, (faţă de bugetul estimate de Braşov de numai 14 milioane de dolari) asigurat în proporţie de 66% din subvenţii publice. 
 
+0 -0

Comentarii

rammstein

2015-08-03 07:52:14


multumiti-i lui savarina !!!..cel mai nociv individ paralamentar,ministru comunal ....partidul islamist-o bolsevic a facut tot cea putut ca sa nu se tina la brasov ....bugetul elvetienilor e rahat pe varza fata de banii de buzunar al mafiei lui savarina...apropo nu vad jumatea de buletin de la MTS !!!...OARE CE REALIZARI VA RAPORTA "CELEBRA " ALERGATOARE INDOPATA CU ACCELERATOARE MADE IN ETIOPIA >>>>>>?????????... Oricum le multumesc primarilor din BRASOV,RASNOV,PREDEAL SI PATRONULUI DE LA CHEILE GRADISTEI !!!>...TOATEA STIMA PENTRU EI !!...in rest apa de ploaie si rusine celor de la mts,comitetul olimpic si in special mortilor lui dragnea si islamistului eunuc handicapat....

Cristian

2015-08-03 06:17:55


Oficiali au dreptate ca au ales alt oras pentru olimpiada,cu 45-50 km autostrazi pe an cu un aeroport care nu va fi functional cine sa-i creada pe reprezentantii Brasovului ca vor putea fi gata in 2020 cu pretentiile lumi moderne,Romania se zbate sa realizeze ceva dar functionarii, birocratia si modelul MIE CE-MI IESE LA AFACERE trag tara inapoi,in toti acesti sau perindat la putere GUVERNELE NEPUTINTEI SI A INTERESULUI PERSONAL si vor continua mai departe.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie