leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6605 RON

1 USD = 3.9612 RON

1 GBP = 5.2134 RON

1 XAU = 152.5446 RON

1 AED = 1.0784 RON

1 AUD = 2.8741 RON

1 BGN = 2.3829 RON

1 BRL = 0.9719 RON

1 CAD = 3.0582 RON

1 CHF = 4.0984 RON

1 CNY = 0.5763 RON

1 CZK = 0.1821 RON

1 DKK = 0.6249 RON

1 EGP = 0.2209 RON

1 HUF = 1.4381 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 3.5082 RON

1 KRW = 0.3549 RON

1 MDL = 0.2355 RON

1 MXN = 0.2088 RON

1 NOK = 0.4881 RON

1 NZD = 2.6356 RON

1 PLN = 1.0875 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0602 RON

1 SEK = 0.4491 RON

1 TRY = 0.6459 RON

1 UAH = 0.1407 RON

1 XDR = 5.5616 RON

1 ZAR = 0.2770 RON

Editia 6812 - 26 sep 17:19

Braşovul are primul produs protejat european

Autor:

Publicat la 07 aprilie 2017

Braşovul are primul produs protejat european

Novacul afumat din  Ţara Bârsei, produs de Asociaţia  Doripesco Braşov, a primit cel mai înalt standard de calitate europeană, certificarea IGP (Indicaţie Geografică Protejată). Este primul produs din Braşov protejat european. La ora actuală, România deţine încă două produse cu certificarea IGP ( Magiunul de Topoloveni şi  Salamul de Sibiu) şi un produs cu certificarea DOP – Denumire de Origine Protejată (Telemeau de Ibăneşti).
Alte două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european.
Producerea „Novacului afumat de Ţara Bârsei” se bazează pe creşterea în cantitate mare a peştelui Novac în heleşteele din jurul Braşovului încă din anii 1975 – 1976, când a început amenajarea bazinelor piscicole de la Dumbrăviţa şi popularea acestora cu crap, novac, caras şi alte specii, în cadrul unui program naţional de dezvoltare a pisciculturii şi de construire de fabrici de conserve de peşte, arată BizBrasov.ro. În 1985 s-a înfiinţat Întreprinderea Piscicolă Braşov, cu sediul în Hălchiu, care avea ca obiect de producţie creşterea peştelui de apă dulce şi semiconserve de peşte. „Novacul afumat de Ţara Bârsei” se produce din 1987, 10 ani mai târziu producţia fiind reluată de compania Doripesco.
O anchetă a reprezentanţilor Ministerului Agriculturii a arătat că în anii 1975 – 1980, când ferma piscicolă era încă în construcţie, locuitorii din Dumbrăviţa prindeau novacul cu coşul sau cu lingura , după care îl sărau, îl uscau câteva săptămâni în podul casei, apoi îl afumau 2 – 3 zile cu aşchii de fag şi-l păstrau peste iarnă în podul casei la răcoare, protejat de rozătoare, în împletituri de salcie tip coşuri.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional