leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6590 RON

1 USD = 4.1340 RON

1 GBP = 5.3404 RON

1 XAU = 159.4922 RON

1 AED = 1.1255 RON

1 AUD = 2.9748 RON

1 BGN = 2.3821 RON

1 BRL = 1.0870 RON

1 CAD = 3.1236 RON

1 CHF = 4.0924 RON

1 CNY = 0.5945 RON

1 CZK = 0.1794 RON

1 DKK = 0.6243 RON

1 EGP = 0.2308 RON

1 HUF = 1.4427 RON

1 INR = 0.0572 RON

1 JPY = 3.6288 RON

1 KRW = 0.3639 RON

1 MDL = 0.2432 RON

1 MXN = 0.2016 RON

1 NOK = 0.4849 RON

1 NZD = 2.8011 RON

1 PLN = 1.0841 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0610 RON

1 SEK = 0.4533 RON

1 TRY = 0.7549 RON

1 UAH = 0.1485 RON

1 XDR = 5.7055 RON

1 ZAR = 0.2868 RON

Editia 6848 - 15 noi 01:11

Braşovul, Argeşul şi Sibiul, convocate pentru „Planul Bâlea”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 15 ianuarie 2018

Pe domeniului schiabil Munţii Făgăraş, unde va fi zăpadă 200 de zile an, judeţul Braşov nu va avea pârtii

Braşovul, Argeşul şi Sibiul, convocate pentru „Planul Bâlea”

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute, la  Bucureşti, cu reprezentanţii consiliilor judeţene Argeş, Braşov şi Sibiu, subiectul discuţiilor fiind implementarea proiectului de interes naţional „Dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil Munţii Făgăraş  - 200  de zile cu zăpadă pe an - Dezvoltare durabilă în masivul Făgăraş”, inclus în  Masterplanul investiţiilor în turism.
Întâlnirea vine după ce, pe 29 decembrie, ministru a avut o primă întâlnire pe subiect, chiar la Bâlea Lac (vezi foto), urmată de discuţii cu primarii din localităţile incluse în proiect, la Cârţişoara.
Proiectul, declarat de interes naţional, are în vedere amenajarea a 150 km de pârtii de schi în Masivul Făgăraş (în zona Bâlea Lac – Vârful Capra), finanţarea lucrărilor urmând a fi asigurată de la bugetul de stat. În schimb, pe lista cheltuielilor care ar urma să beneficieze de finanţare de la bugetul de stat nu sunt incluse documentaţiile tehnice (studiul de fezabilitate, proiect tehnic, caiet de sarcini, ridicări topografice, etc), acestea urmând să fie realizate pe cheltuiala autorităţilor locale şi, având în vedere complexitatea proiectului şi configuraţia terenului, sumele ce sunt extrem de mari.

Păreri diferite despre parteneriatul între cele trei judeţe
Potrivit unui comunicat de presă a Consiliului Judeţean Argeş, „în urma discuţiilor s-a stabilit ca, pentru început, cele trei judeţe să semneze un contract de colaborare pentru implementarea acestui proiect, Argeşul, Sibiul şi Braşovul fiind singurele beneficiare”.
Totuşi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, care a reprezentat administraţia judeţeană la întâlnirea cu ministrul Turismului, a precizat că discuţiile dintre cele trei consilii judeţene se vor purta pe marginea unui parteneriat ce vizează colaborarea în vederea dezvoltării turismului în Munţii Făgăraş. „Vor urma întâlniri între cele trei consilii judeţene pentru a stabili un plan privind dezvoltarea turismului. Noi avem în vedere modelul aplicat în cazul Munţilor Bucegi în anul 2013, când s-a desfăşurat ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European. Deocamdată acest parteneriat este în stadiul de discuţii”, a declarat Gabor.
În ceea ce priveşte o posibilă implicare a Braşovului în proiectul promovat de ministrul Turismului, Gabor a precizat că zonele înalte unde se doreşte construirea pârtiilor sunt în judeţele Sibiu şi Argeş. „În acest proiect, noi ne punem implica în dezvoltarea infrastructurii din judeţul nostru. De altfel, avem semnat deja contractul de finanţare cu fonduri europene a «drumului de sub munte» (care trece face legătura între judeţele Braşov şi Sibiu, pe la baza Munţilor Făgăraş - n.r.), investiţie ce se ridică la 33 milioane de euro”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.  

Proiect abandonat de Ceauşescu
Despre realizarea unui domeniu schiabil în zona înaltă a Munţilor Făgăraş s-a discutat şi în anii 1970, însă „Planul Bâlea” a fost abandonat. Conform planurilor de la momentul respectiv, în Munţii Făgăraş urmau a se realiza cinci instalaţii de telegondolă, şapte instalaţii de telescaun, patru instalaţii de teleschi, 15 pârtii de schi de diferite grade de dificultate, teren de hochei, pistă de patinaj viteză, hoteluri, cazino, sală de sport, bazin de înot.
De altfel, la sfârşitul anului trecut, în timpul vizitei la Bâlea Lac, Mircea Titus Dobre a amintit că domeniul schiabil din Munţii Făgăraş „e un proiect pe care România şi-l dorea din anii 70 ai secolului trecut, nu este ceva nou sau ceva ieşit din comun. Eu cred că este un proiect foarte normal pentru România în acest moment şi cred că trebuie implementat cât mai repede cu putinţă”. Totuşi, ministrul nu a oferit mai multe detalii despre acest proiect şi mai ales despre costuri, informaţii care nu sunt disponibile nici în momentul de faţă.  

Marea întrebare: Cum se va ajunge la pârtii?
În zona Bâlea Lac, unde se doreşte amenajarea domeniului schiabil, accesul auto se poate face pe Transfăgărăşan, arteră rutieră închisă iarna, în perioada noiembrie-mai. De altfel, pentru a asigura accesul turiştilor la viitoarele pârtii de schi, va fi nevoie de investiţii masive, fie în modernizarea drumului care traversează Munţii Făgăraş, fie în realizarea unor instalaţii de transport pe cablu de mare capacitate. În ambele cazuri ar fi nevoie şi de scoaterea unor suprafeţe din fondul forestier, demers care este extrem de anevoios chiar şi în cazul unor proiecte mai mici. Ba mai mult, având în vedere că Munţii Făgăraş reprezintă o arie protejată, pentru orice investiţie vor trebui realizate studii de impact asupra mediului.
Ulterior, dacă se va trece de „etapa birocratică”, vor trebui identificate sursele de finanţare.

+1 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Dracul neidentificat

  Şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx) al PSD de azi pare să agite şi mai mult apele în partid, în contextul conflictului intern dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Secretarul[...]

  2018-01-15 citeste mai mult
 • Fifor, scos iar la „încălzire”

  După toate informaţiile vehiculate ieri în presa centrală, lucrurile vor fi tranşate azi, în şedinţa CEx a PSD: ori va fi debarcat premierul Mihai Tudose din fruntea Executivului, pe[...]

  2018-01-15 citeste mai mult
 • Protestăm pe 1 decembrie?

  Un protest antiguvernamental masiv e convocat pe reţelele de socializare de comunităţile civice #Corupţia Ucide şi #Rezistenţa, iar tema este „Să scapăm de grupul infracţional care a ajuns[...]

  2018-11-15 citeste mai mult
 • BNR în alertă!

  Banca Naţională a României atrage atenţia asupra furturilor de identitate. Şeful supravegherii bancare din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, miercuri, că au apărut cărţi de identitate[...]

  2018-11-15 citeste mai mult
 • Începe al doilea „război” pentru Cetate

  Începe al doilea „război” pentru Cetate

  De la Aro Palace, monumentul a trecut, după proces, la Statul Român. Braşovul votează azi, în CL, primul act care va permite reîmproprietărirea oraşului

  2018-11-15 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotional