Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 00:54

Braşovul, Buna Vestire şi Reaua Vestire...

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 26 martie 2020

25 martie, viaţa din 2019 şi prima zi de Ordonanţa Militară nr. 3

Braşovul, Buna Vestire şi Reaua Vestire...
Blocada Covid 19 pe străzi. Cum au înţeles braşovenii interdicţia de a ieşi pe străzi? S-au urcat în maşini! Calea Bucureşti a fost la un moment blocată de filtrul Poliţiei. Şi Armata a început patrularea 
 
Ieri, 25 martie 2020, chiar de Buna Vestire, la ora 12.00, a intrat în vigoare Ordonanţa Militară nr. 3 de interdicţie a libertăţii de mişcare a persoanelor. Sperăm să fie de „bună vestire” şi să ne aducă ceea ce toată planeta speră: oprirea răspândurii coronavirusului.
Braşovenii au înţeles, de fapt, că nu mai trebuie să iasă la plimbare, dar s-au urcat în maşini şi au aglomerat străzile.
Spre exemplu, pe Bulevardul 15 Noiembrie s-a circulat ca într-o zi de weekend, traficul fiind ceva mai aerisit decât într-o zi de miercuri obişnuită. Totuşi, poliţiştii au început să îi la întrebări pe şoferi pentru a afla care este scopul deplasărilor (vezi foto).
Imaginile zilei au venit însă de pe Calea Bucureşti, surprinse în jurul orei 13.00. „Se controlează toate maşinile! Trafic blocat pe Calea Bucureşti spre str. Toamnei!”, au relatat martorii, care au surprins şi imaginile pe care le-au făcut publice.  
Ieri a fost şi prima zi în care Armata a ieşit pe străzi. Maşini militare au început să îşi facă apariţia şi pe străzile din Braşov pentru a ajuta la acţiunile de menţinere a ordinii publice şi implicit de verificare a celor care umblă pe stradă, fără a fi necesar. Câteva imagini cu militarii au fost surprinse de un braşovean în zona centrală, iar imaginile au început să fie distribuite pe Facebook. (I.D.)
 
 
Junii au lipsit pentru prima dată în 200 de ani de pe Costa Prundului de Buna Vestire. Pandemia i-a ţinut acasă, iar surlaşul a vestit singur venirea primăverii. „Fie pe geam, fie la poartă puteai citi tristeţea scheienilor din ochii umeziţi de lacrimi”
 
De Buna Vestire s-a scris o filă în istoria junilor braşoveni. De peste 200 de ani, aceştia nu lipsiseră de pe Coasta Prundului în sfânta sărbătoarea de „Blagovestene”. Forţaţi de starea de urgenţă actuală, au renunţat la „Ieşirea cu surla”, obicei secular, care în mod normal înseamnă prima manifestare a lor de peste an.
Totuşi, în ciuda vremurilor grele, surlaşul a vestit venirea primăverii în Şcheii Braşovului şi a cântat din instrument pentru câteva momente. „La auzul surlei, fie pe geam, fie la poartă puteai citi tristeţea scheienilor din ochii umeziţi de lacrimi, dar totodată şi speranţa că totul va fii bine. Junii Braşovului, emblema Braşovului vor continua tradiţia moştenită de la strămoşii noştri, dar în aceste vremuri grele vom cauta să facem ce este mai bine pentru comunitatea noastră”, au spus reprezentanţi ai junilor.
De 38 de ani, vestitul din surlă de pe Coasta Prundului îl face Gheorghe Bodeanu. „Pentru mine este o cinste şi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns să fiu surlaş al Junilor. Când am lucrat în Germania, am venit special pentru această zi”, spunea Gheorghe Bodean la întâlnirea de Buna Vestire din 2019.
Ritualul începea în Piaţa Unirii, în faţa Bisericii „Sfântul Nicolae”. Surlaşul era aşteptat de ceteraşi, cu care mai apoi plecau spre Coasta Prundului, unde erau aşteptaţi de cei din alte grupuri de juni. Tot aici încingeau şi tradiţionala lor horă şi ziua se încheia cu petrecere cu voie bună şi mâncare cu dezlegare la peşte. 
În tot acest ritual, surla joacă un rol important. Este vorba despre un fel de trompetă, făurită în jurul anilor 1750, care are şase găuri şi care scoate sunete atipice. „Este un instrument, multă lume îi spune arhaic, dar practic, este o trompetă, de fapt este o surlă care vesteşte, printr-o anumită melodie venirea sau plecarea junilor. Practic, însoţeşte junii în activităţile lor”, explică Gicu Bodeanu.
„Ieşirea cu surla” este primul dintr-un an, însă cel mai spectaculos şi cunoscut obicei al junilor dn Braşov este Parada Junilor, din Duminica Tomii, la o săptămână după Paşti. Ţinând cont de starea generată de pandemia de coronavirus, acesta are şanse, la rândul lui, să fie anulat în acest an. (I.C.)
 
 
De la biserici pline, la bat clopotele peste Braşov
 
Clopotele tuturor bisericilor din Braşov şi din România au bătut la unison, ieri, în miezul zilei de Buna Vestire:  fix la ora 12.00, timp de 1-2 minute. A fost o acţiune anunţată de Patriarhia Română, care îi îndeamnă în continuare pe credincioşi să se roage împreună, în contextul pandemiei de coronavirus. Să se roage acasă, pentru că în ziua în care bisericile erau în alţi ani pline, acum a e interzisă intrarea omului de rând.  Pentru a alunga virusul din ţară, clopotele vor bate de acum la unison în fiecare duminică şi în fiecare zi de slujbă din Postul Mare, momente în care Cancelaria Sfântului Sinod a anunţat că se va face şi o rugăciune comună de către preoţii dinn bisericile din parohii şi mănăstiri.
În acel moment de rugăciune comună, la casele lor, toţi credincioşii mireni sunt îndemnaţi, la fel ca ieri, la ora 12.00, să rostească rugăciunea Tatăl Nostru. (P.V.)
 
 
Şi Papa Francisc a făcut ieri apel la toţi credincioşii din lume să rostească „Tatăl Nostru”, de Buna Vestire. „Un gest prin care doreşte să universalizeze rugăciunea ca metodă de combatere a pandemiei de coronavirus”, relatează EFE, preluată de Agerpres. „În aceste zile în care omenirea tremură în faţa ameninţării pandemiei, mi-ar plăcea să propun creştinilor să-şi unească vocile”, a spus Papa.
Vineri, 27 martie, Papa va prezida, la 18:00, ora locală (17:00 GMT) un moment de rugăciune în Piaţa Sf. Petru din Vatican. „Începând de acum, vă invit pe toţi să participaţi spiritual cu ajutorul mass-media. Vom asculta Cuvântul Domnului, ne vom înălţa rugăciunile, vom preaslăvi Sfânta Euharistie, iar la sfârşit voi pronunţa Binecuvântarea Urbi et Orbi (rostită până acum doar de Crăciun şi de Paşti, n.r.), la care se va adăuga posibilitatea iertării universale a păcatelor. Vrem să răspundem în faţa pandemiei cu o pandemie de rugăciune, compasiune şi tandreţe. Să ne menţinem uniţi”, a subliniat  Suveranul Pontif.
 
Ieri a fost ziua nesărbătorită a Poliţiei
 
Din anul 2002, în data de 25 martie, când este şi Buna Vestire, sărbătorim Ziua Poliţiei. În fiecare an, poliţiştii braşoveni au organizat evenimente în care interacţionau cu locuitorii oraşului, îşi prezentau tehnica din dotare sau – momentul cel mai aşteptat de cei mici – câinii dresaţi. Este pentru prima dată când poliţiştii nu se pot bucura de ziua lor, din cauza epidemiei de COVID-19 care a cuprins întreaga planetă. 
„Din păcate, anul acesta nu marcăm Ziua Poliţiei. Situaţia de urgenţă nu permite astfel de activităţi”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov, subcomisarul Alina Ivan. 
Poliţiştii sunt printre cei aflaţi în primele linii de luptă împotriva răspândirii coronavirusului. Ei trebuie să vegheze la respectarea de către populaţie a măsurilor impuse de către autorităţi, chiar dacă riscul este unul foarte mare pentru cei aflaţi la datorie.  (A.Ţ.)
 
 
Foto: 25 martie 2019
 
 
Foto: 25 martie 2020

 

+5 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie