Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 18:57

Braşovul poate acredita prima Unitate de Arşi din afara Capitalei

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 30 ianuarie 2019

În ţară mai sunt 11 paturi pentru marii arşi, iar cele 2 din Braşov, inaugurate ieri, se adaugă reţelei naţionale. Investiţia e una cu finanţare privată

Braşovul poate acredita prima Unitate de Arşi din afara Capitalei

Braşovul are, de acum, două paturi pentru mari arşi, în cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică, din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Cele două paturi au fost inaugurate de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, marţi, şi sunt, în fapt, rezultatul unei sponsorizări a unei firme din Braşov, după cum a povestit medicul Dan Ovidiu Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică a SCJU.
„Am inaugurat astăzi (marţi, n.r.), în cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică două paturi de mari arşi, în secţia condusă de doctorul Grigorescu (Dan Ovidiu Grigorescu – n.r.), aceste paturi fiind foarte utile sistemului naţional de paturi pentru mari arşi. Știţi foarte bine, avem 11 paturi (la nivel naţional, n.r.), dar în acest moment avem 13 paturi în care putem trata marii arşi”, a afirmat, ministrul Sorina Pintea.

„Este un exemplu că se poate”
Cele două paturi, potrivit demnitarului, au reprezentat o investiţie a sponsorilor, a Consiliului Judeţean Braşov, a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Braşov, „cu sprijinul tuturor, este un exemplu că se poate”, a mai spus oficialul.

Un medic a reuşit să pună pe roate un proiect care se tot împiedică la nivel naţional
Cele două paturi sunt rezultatul unei sponsorizări, pe care medicul Dan Ovidiu Grigorescu a ales să o îndrepte spre un sector pentru arşii grav, după cum a povestit pe pagina sa de facebook.
Medicul braşovean a amintit că, în urmă cu „vreo patru luni” o multinaţională i-a oferit o sponsorizare care, „mie, neobişnuit cu astfel de gesturi spontane, mi-a părut importantă”.
Sponsorul a lăsat la latitudinea şefului Secţiei de Chirurgie Plastică modul în care vor fi utilizaţi banii. „Ceea ce am şi făcut, cu acordul explicit al acestuia: organizarea unui sector pentru arşii gravi în cadrul compartimentului de arsuri (componentă integrantă a secţiei), respectiv crearea unei zone perfect izolate de restul spitalului în care vor funcţiona două paturi dotate modern, la nivel de Terapie Intensivă, totul centrat pe o sală de tratament dedicat arsurilor, numită generic baia de arşi”, a povestit Dan Ovidiu Grigorescu.
Sponsorul a lipsit, ieri, de la inaugurarea celor două paturi, dar medicul Grigorescu a făcut public numele lui, tot pe pagina de facebook – Losan România.
„Oricum, prin efortul organizatoric pe care l-am făcut, SCJUBv devine (după cunoştinţele mele) primul spital de urgenţă din ţară care îşi poate acredita vechiul compartiment de arsuri la nivel de unitate de arşi”, a mai afirmat medicul Dan Ovidiu Grigorescu.
După tragedia Colectiv, paturile pentru marii arşi din România au reprezentat problema de care s-au tot împiedicat guvernanţii, care nu găsesc soluţii sau finanţare pentru aceasta...
În toamnă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirma că România are doar 11 paturi pentru marii arşi, iar în cazul unei tragedii precum Colectiv, ar fi nevoită să apeleze la ajutor extern.



Cum arată noul sector Sector pentru Arşi Grav
Sectorul pentru Arşi Grav (SAG) inaugurat ieri la Spitalul Judeţean îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi acreditat ca Unitate de Arşi, prima din ţară aflată în afara Capitalei, au confirmat autorităţile.  Astfel a fost creată o structură perfect izolată spaţial de restul spitalului, care ocupă o suprafaţă de 81,45 mp, oferind posibilitatea tratării a doi pacienţi arşi grav.
SAG cuprinde două saloane a câte un loc, dotate cu echipamente echivalente celor din secţiile de terapie intensivă, cuprinzând: un pat ATI cu cântar incorporat, un troliu ATI, un monitor cu funcţie de monitorizare invazivă a TA, patru injectomate, un infuzomat, o pompă de nutriţie şi un încălzitor. Fiecare salon dispune de un dispozitiv de purificare şi sterilizare a aerului. Cele două saloane au mai fost echipate cu un sistem de monitorizare video ce poate fi accesat şi de la distanţă. Ca dotări suplimentare au mai fost asigurate: o targă specială de transport al pacientului (care permite inclusiv efectuarea băii terapeutice, în anumite condiţii), un elevator de tip Invacare şi un dermatom Aesculap.

În imediata apropiere a celor două saloane este organizată sala de tratamente, cuprinzând două băi pentru arşi, la care au fost asociate o instalaţie de preparare a apei microbiologic pure şi două dispozitive necesare şederii în cadă a acestor pacienţi.
Sala a fost dotată şi ea cu un dispozitiv de purificare şi sterilizare a aerului. Aici au fost înlocuite caloriferele şi casoletele, masa faianţată de instrumentar (depăşită din punct de vedere epidemiologic), a fost schimbată cu alte două noi, din inox, iar masa de tratament a fost recondiţionată. De asemenea, pentru asigurarea intimităţii pacienţilor în cursul transportului din salon în sala de tratamente a fost achiziţionat un paravan special. Nu în ultimul rând, au fost montate nouă sisteme de asigurare a dezinfecţiei mâinilor personalului în toată secţia şi a fost organizat un punct de echipare a personalului cu echipament steril şi de protecţie la intrarea în sector.
Până la această reorganizare, pacienţii arşi grav erau trataţi în secţia ATI, fie într-o „rezervă” de două locuri, fie în saloane de câte şase paturi, astfel încât izolarea lor nu era posibilă nici în cadrul saloanelor, nici din punctul de vedere al circuitelor medicale, acestea lipsind cu desăvârşire. Actuala organizare permite un control/autocontrol microbiologic mult mai eficient şi mai dedicat, la nivelul standardelor europene în domeniul îngrijirii arşilor grav, permiţând, implicit, şi o luptă mult mai eficientă împotriva infecţiilor cu germeni multirezistenţi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, care a vizitat SAG în cursul derulării lucrărilor de amenajare, afirmă că „înfiinţarea unui sector dedicat pacienţilor cu arsuri grave şi dotarea lui cu echipamente de înaltă performanţă reprezintă un câştig pentru sănătatea braşoveană şi se înscrie în eforturile pe care le facem pentru asigurarea celor mai bune condiţii de tratament la nivelul tuturor celor şase spitale pe care le administrăm”.



 

+5 -0

Comentarii

rammstein

2019-01-30 07:46:17


pai se lauda cu o investitie privata ??....rusine!!!.. celor de la minister...isi fac campanie pe banii privatilor....

Costea Ion

2019-01-30 06:02:49


Ce caută miloaga politrucă acolo? Dacă-i o investiție privată, ce caută pesedoasa acolo? Nu-i este rușine politrucei?

Cristian

2019-01-30 04:38:33


Guvernanti nu gasesc finantare,daca era vorba de marirea indemnizatiilor si pensiilor speciale aveau gaseau bani,iar acum o multinationala care este vazuta ca jefuitoare de tara si impozata suplimentar face o asemenea donatie.Rusine incompetentilor Guvernamentali si parlamentari.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie