Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 23:59

Braşovul pregăteşte sistemul subteran de salubrizare

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 11 aprilie 2016

Până în luna august, în 14 zone din oraş vor fi instalate primele pubele îngropate. Acestea nu vor mai putea fi devastate „reciclatori”

Braşovul pregăteşte sistemul subteran de salubrizare

Foto: Proiectul pilot de la Predeal.



După ce boxele cu cheie, apoi ţarcurile din metal s-au dovedit soluţii prea „primitive” pentru oamenii care merg de la o platformă de gunoi la alta pentru a strânge deşeuri reciclabile, acum, operatorii de salubritate au luat decizia de a implementa la Braşov sistemul pubelelor îngropate. Ideea a apărut în urmă cu mai mulţi ani, însă costurile pentru realizarea acestora sunt destul de mari, motiv pentru care pubelele subterane au rămas până acum doar la stadiul de plan.

Au fost stabilite amplasamente pentru proiectul pilot  
În prezent, în municipiul Braşov sunt 450 de boxe unde se strâng deşeurile de la asociaţiile de proprietari, iar pentru început, Primăria va iniţia proiectul pilot de pubele subterane pentru 14 platforme. „Am procedat la identificarea zonelor în care avem cele mai mari probleme, respectiv sunt situate în zone cu un număr mare de populaţie, capacitatea actuală a acestora nu face faţă cantităţii care se depozitează, astfel că deşeurile stau împrăştiate pe lângă pubele. De asemenea, am luat în calcul şi problemele sesizate de braşoveni”, a declarat administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz.
Din 11aprilie, a mai spus Gantz, vor începe demersurile birocratice, respectiv emiterea certificatelor de urbanism şi depunerea documentaţiilor în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie, după care va urma licitaţia pentru contractarea constructorului. Astfel, din vară, am putea avea primele sisteme montate.

În Bucureşti, un set de pubele a costat 15.000 de euro
În mai multe mari oraşe din ţară, printre care Capitala sau Ploieştiul, au fost implementate deja astfel de noi sisteme cu pubele îngropate. Sistemul, mult mai scump decât cel clasic, este folosit şi în Germania şi Danemarca.  Sub platforma de la suprafaţă există patru pubele normale, în care încap până la 300 kg de gunoi. Sistemul funcţionează ca un lift, iar în acest sens maşina firmei de salubrizare este dotată cu o pompă hidraulică. Se conectează un furtun la platforma pe care stau coşurile de gunoi, şi imediat, prin presiune, ridică tomberoanele. Fiecare sistem este format din 4 pubele, dintre care două pentru gunoiul menajer şi două pentru deşeuri reciclabile. Totodată, astfel, dispar şi mirosurile neplăcute. Pentru un set de patru tomberoane o firmă de salubrizare din Capitală a plătit 15.000 de euro, iar o parte din investiţie va fi recuperată prin valorificarea deşeurilor, care nu mai ajung astfel pe mâna aşa-zişilor „recilcatori”. Există şi varianta montării unor astfel de sisteme care sunt acţionate manual, edilii braşoveni urmând să monteze platforme îngropate de ambele tipuri pentru a vedea care este soluţia optimă.

Soluţia a fost testată la Predeal
„Am primit deja mai multe oferte de la firme care execută astfel de sisteme. Vom organiza licitaţie şi după o perioadă vom vedea care dintre sisteme ne avantajează, fiindcă vrem să extindem proiectul la toate cele 450 de platforme. Totodată, dacă vom implementa acest sistem, vom putea aplica şi tarife diferenţiate, respectiv preţuri mai mici pentru cei care aruncă deşeuri reciclabile separat. Putem adopta sistemul din Norvegia, unde fiecare cetăţean are o cartelă pe care o pontează atunci când îşi aruncă gunoiul. De exemplu, dacă aruncă reciclabile, acumulează o anumită sumă pe cartelă, iar dacă aruncă gunoi menajer, i se scade o anumită sumă. Acest proiect este unul de viitor, însă pentru început vrem să îngropăm containerele de pe toate străzile din oraş, astfel ca să scăpăm de problemele cu care ne confruntăm în prezent”, a explicat Miklos Gantz. Acesta a mai precizat că primele astfel de rampe ar putea deveni funcţionale din luna august, iar prin montarea de astfel de sisteme se va şti exact şi cât gunoi se aruncă într-o anumită zonă şi cât de des este necesară ridicarea deşeurilor de către operator.
În judeţul Braşov, doar Predealul a implementat un astfel de proiect pilot în Cartierul Social şi ANL, care şi-a dovedit eficienţa, locatarii din zonă scăpând în primul rând de urşii care veneau să se hrănească de la pubele, dar şi de şobolani.

Care sunt cele 14 puncte unde vor fi montate, într-o primă etapă, pubelele îngropate:
- Strada Pieţei (vizavi de parcarea multietajată de la Spitalul Militar)
- Strada Alexandru Sahia
- Strada Arinului
- Strada Carpenului
- Strada Vişinului (la  ştrand)
- Calea Bucureşti (zona  Spitalului Judeţean, în spatele Băncii Carpatica)
- Calea Bucureşti intersecţie cu Soarelui după locul de joacă (rampa ce deserveşte blocul semilună de pe Saturn, nr. 50)
- Aleea Constructorilor, intersecţie cu G-ral Mociulschi (lângă Biserica Sf. Dumitru)
- La intersecţia dintre străzile Bronzului şi Independenţei
- Strada Dimitrie Anghel
- B-dul Gării (zona Blocului Căprioara)
- Strada Mihai Viteazul (după Aula Universităţii)
- La intersecţia străzilor Paşcani şi Ungheni, în cartierul Triaj
- La intersecţia Saturn cu Zizinului (în spate la Profi)

+4 -1

Comentarii

Antonov

2016-04-11 09:36:43


Un proiect interesant ,util si ecologic, Dar ce ne facem cu acesti oameni ai strazii care nu au mama,nu au tata si vor face numai rele cu aceste containere subterane.Pericolulul nr 1: Vor da foc la reziduri ,pentru ca asa sunt ei pusi pe rele. Acestea vor trebuii dotate cu un sistem de securitate contra incendiilor. Vedeti cum arata tomberoanele cu ajutoare pentru nevoiasi,amplasate prin statii,adevarate containere de...gunoi. Politia locala va trebuii sa se implice activ in aceasta actiune de viitor .

CityZen

2016-04-11 09:13:34


Daca doua politii ( politia normala si cea inventata adica locala) nu sunt in stare sa ne scape de tiganii ce impanzesc si infecteaza zilnic Brasovul poate reuseste Primaria prin acest proiect.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie