Curs BNR

1 EUR = 4.9765 RON

1 USD = 4.6373 RON

1 GBP = 5.8018 RON

1 XAU = 350.3208 RON

1 AED = 1.2626 RON

1 AUD = 3.0320 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8988 RON

1 CAD = 3.3966 RON

1 CHF = 5.0832 RON

1 CNY = 0.6399 RON

1 CZK = 0.1978 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2662 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9616 RON

1 KRW = 0.3369 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4220 RON

1 NZD = 2.7605 RON

1 PLN = 1.1498 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4261 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1171 RON

1 XDR = 6.1121 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 03:26

Bucurie la Moisil, supărare la Unirea

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 10 ianuarie 2020

Colegiul Naţional de Informatică e pregătit să-şi primească, de luni, elevii din „deplasare”. După ce a făcut curăţenie după spanioli, municipalitatea a mai trebuit să caute soluţii şi pentru scaunele lipsă, ce vor fi „de împrumut”, pentru o lună. Tot de luni încep lucrările la Unirea, „moştenite” de la acelaşi constructor problemă. Jumătate de liceu se mută pe str. Cocorului, în locul elevilor de la Moisil reîntorşi acasă

Bucurie la Moisil, supărare la Unirea

Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” Braşov îşi va primi, de luni, elevii care au  învăţat luni bune pe strada Cocorului. Asta pentru că lucrările de eficientizare energetică a corpurilor colegiului s-au transformat într-o micuţă epopee, până să fie finalizate. De RIAL, nu de constructorul iniţial – firma spaniolă. Clădirile au fost, ieri, verificate, de primarul George Scripcaru (foto), împreună cu viceprimarul Costel Mihai şi Constantin Doru Ştefan, director general RIAL, şi chiar dacă mai e de lucru la curăţenie, toată lumea dă asigurări că şcoala va începe în  cele mai bune condiţii, în casă nouă, de luni,13 ianuarie.



„A trebuit să încheiem relaţiile contractuale cu această mult-trâmbiţată firmă din Spania, care a venit cu un laptop şi o mapă şi în rest au crezut că vor face alţii ce trebuiau să facă ei, care a câştigat licitaţiile şi aici, la Colegiul de Informatică, şi la Colegiul Unirea, ne-a creat foarte mari probleme, şi nouă, şi copiilor, şi părinţilor, şi cadrelor didactice. Am găsit totuşi o soluţie, RIAL a lucrat foarte repede aici şi am respectat promisiunea că în semestrul al doilea elevii de la Informatică vor reveni la liceul lor. (…) Vom regla problemele cu această firmă în instanţă, unde vrem să recuperăm toate prejudiciile pe care ni le-a produs, atât la Liceul de Informatică, cât şi la Unirea”, a precizat, ieri, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru.
RIAL-ul a intrat în „Moisil” în octombrie şi a dus la capăt treaba spaniolilor în două luni. Practic, când au intrat cei de la RIAL, lucrările erau aproape gata la Corpul A (foto sus), iar la corpul B (foto jos) erau executate în proporţie de 65%. Ce a mai fost de făcut, ne-a spus Constantin Doru Ştefan (foto), director general RIAL: „La Moisil am renovat corpul B, lucrări interioare şi exterioare. La exterior, au fost izolarea cu vată bazaltică, hidroizolarea pereţilor exteriori la corpul A, lucrări la interior: au fost instalaţii electrice, sanitare, zugrăveli, şapă şi montarea covorului PVC”.



Informaticienii vor să-şi schimbe, în viitor, calculatoarele
La Colegiul Naţional de Informatică sunt peste 700 de elevi. De luni se vor întoarce în corpurile de clădire ce au fost reabilitate şi în care vor găsi şi bănci noi, şi dulapuri. Deocamdată nu şi scaune noi, dar le vor avea, în februarie. Până atunci vor folosi scaune de la Primărie şi nu numai. „Vor avea scaunele necesare, le-am dat scaune până la livrarea acestora de către firma furnizoare, termenul este luna viitoare. Scaunele au fost adunate de noi, avem şi noi la Primărie, la alte entităţi unde sunt neutilizate”, a mai spus primarul George Scripcaru.



„Ne bucurăm că luni vom fi aici cu toţii, elevii şi colegii profesori, şi că această lucrare a fost în sfârşit finalizată, cu eforturile RIAL şi ale primăriei Braşov. Mai sunt câteva lucruri de aranjat, mai este curăţenie de făcut, dar mai sunt câteva zile şi vom face toate eforturile astfel încât luni elevii să se întoarcă aici la ore”, a declarat Carmen Andrei (foto), directorul Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil”. Aceasta a mai spus că speră că în acest an „vom fi bugetaţi şi pentru schimbul de calculatoare. Avem un laborator nou şi mai urmează 4 unde sperăm în sprijinul Primăriei”.



Jumătate dintre „unirişti” vor ajunge în locul „informaticienilor”. Clasele a IX-a şi a X-a, mutate de luni pe str. Cocorului
În locul „informaticienilor”, pe strada Cocorului, de luni, 13 ianuarie, vor face cursurile jumătate dintre  cei peste 700 de elevi de la Colegiul Naţional „Unirea”. Doar în semestrul II, spun autorităţile. În corpul de pe strada Cocorului vor fi mutaţi elevii din clasele a IX-a şi a X-a, precum şi o parte dintre elevii de a XI-a. În acest mod, toţi elevii vor face cursuri de dimineaţă.

Explicaţie pentru părinţii de la directorul scolii
„Sunt nemulţumiri deja, dar cred că cel mai important lucru pe care ar trebui să-l afle părinţii este că ore de 45 de minute nu sunt eficiente, aşa cum am avut în ultima parte a semestrului, ore după amiaza nu sunt eficiente şi spaţiile din Corpul B nu sunt suficiente şi proprii pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ. Şi atunci apelul meu către părinţi este să perceapă aceste lucrări ca pe un lucru bun, pozitiv, este extraordinar că la Corpul A se fac lucrări de reparaţii capitale, în sfârşit, să aibă în vedere că ne dorim şi noi binele copiilor domniilor lor şi în ultimul rând am ţinut cont de personalul şcolii, care este suprasolicitat”, a precizat, ieri, directoarea Colegiului Naţional Unirea, prof. Gabriela Hurghiş (foto).



Lucrările la Unirea trebuie să fie încheiate până în 1 septembrie. Tot de către RIAL
Uniriştii vor fi mutaţi pentru a putea fi încheiate, de către RIAL, lucrările de reparaţii capitale la Corpul A al Colegiului „Unirea”. Este vorba despre lucrări începute de acelaşi constructor spaniol care a fost la „Moisil” şi care nu şi-a respectat termenii nici aici. Mai mult, la Unirea a executat doar puţin peste 10% din lucrare până în iulie 2019, când ar fi trebuit să încheie.
„I-am cerut directorului RIAL ca până în 1 septembrie să fie finalizate şi lucrările pe care firma spaniolă nu le-a realizat la Colegiul Unirea, astfel încât elevii să îşi înceapă anul şcolar în cele mai bune condiţii. (…) Vom regla problemele cu această firmă în instanţă, unde vrem să recuperăm toate prejudiciile pe care ni le-a produs, atât la Liceul de Informatică, cât şi la Unirea“, a mai spus primarul George Scripcaru.
Lucrările la Unirea vor începe efectiv din 13 ianuarie. „Aici am început organizarea de şantier, de anul trecut, am evacuate molozul produs de contractorul anterior, am verificat instalaţii electrice şi am efectuat drenul perimetral, iar de luni vom începe efectiv lucrările. Termenul de finalizare este 1 septembrie 2020”, a spus Constantin Doru Ştefan, director general RIAL.

Spaniolii, în proces
Reamintim reabilitarea energetică la „Grigore Moisil” a fost făcută prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Lucrările au început în 2018 şi ar fi trebuit încheiate în septembrie 2019. Firma spaniolă SC Construcciones Deco SA nu şi-a respectat termenii contractuali, astfel că a fost necesară contractarea RIAL şi finalizarea investiţiei, cu atât mai mult cu cât aceasta era parte din finanţarea nerambursabilă obţinută de Municipiul Braşov prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. De altfel, o parte dintre fondurile nerambursabile au şi fost pierdute de municipalitate, care a trebuit să plătească din bugetul local diferenţa. Pentru prejudiciile create, atât firma spaniolă, cât şi firma asiguratoare a acesteia, care ar fi trebuit să pună la dispoziţia municipalităţii garanţiile de bună execuţie pentru ambele lucrări, au fost acţionate în judecată.  
În cazul colegiului de informatică, valoarea totală a prejudiciului este de 1.080.049,66 lei, din care 331.586,95 lei trebuie recuperaţi de la asiguratorul constructorului, Asito Kapital.
La Unirea, valoarea lucrărilor este de 10.480.581,95 inclusiv TVA, din care 1.152.229,15 lei au fost decontaţi SC Deco Construcciones SA pentru lucrările efectuate (12,12% din totalul lucrărilor din proiect), iar restul de 9.328.352,80, inclusiv TVA, reprezintă suma din contractul încheiat cu RIAL, în august 2019. În cazul Unirea, Primăria a dat în judecata asiguratorul – SC Asito Kapital SA – pentru recuperarea sumei de 665.020,50 lei, reprezentând garanţia de bună execuţie.

+2 -2

Comentarii

Rammstein

2020-01-11 22:00:05


Să-ți fie rușine ba primar de doi lei....nu tu trebuiea sa urmărești lucrările?...cine are in gestiune școlile,nu primăria???... te-a durut in cur , așa faci deobicei cu toate investițiile ...podul de la fartec, pasajul de la gară,....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie