Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 13:13

Campioni mondiali la artă culinară

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 15 decembrie 2014

Predelenii ştefan şi Dragoş Bercea au făcut parte din echipa naţională a României, care s-a întors cu două medalii de bronz de la una din cele mai importante competiţii pentru bucătari, desfăşurată la Luxemburg

Campioni mondiali la artă culinară
Măiestria bucătarilor autohtoni, între care predelenii au poziţia lor bine definită, a fost demonstrată încă o data la Campionatul mondial de artă culinară care a avut loc la Luxembrug, în perioada 20-25 noiembrie, a doua competiţie ca importanţă la nivel mondial. Echipa din care au făcut parte şi predelenii Ştefan Bercea (foto sus, primul din stânga) şi Dragoş Bercea (foto jos, al doilea din stânga), a reuşit să se remarce între reprezentantele celor 46 de ţări participante, obţinând două medalii de bronz. Prima dintre ele a fost acordată de juriu la concursul de „bucătărie caldă”, pentru un meniu cu trei feluri pregătit pentru 110 persoane, care apoi chiar a fost vândut. Maeştrii bucătari români au oferit o gustare din file de halibut (peşte norvegian) gătit sub vid şi asezonat cu creveţi, un fel de bază cu muşchi de porc mangaliţa şi crepenele de iepure sălbatic cu sos de merişoare şi un desert în care deliciul l-au reprezentat mousse de ciocolată albă şi jeleul de dovleac. A doua distincţie pe care echipa României a primit-o s-a datorat unei mese tematice de 16 metri pătraţi, cu preparate reci, la care pe lângă preparatele de bază a impresionat din nou desertul, petit fours cu prăjiturele şi bomboane minuscule, alături de piesele de rezistenţă – un montaj în care Coloana infinitului, Masa tăcerii şi Madame Pogany ale lui Brâncuşi au fost sculptate în ciocolată albă şi neagră.
 
 
„Să-i facem şi pe străini să se simtă ca acasă!”
Proaspăt întors de la competiţia din Luxemburg, ştefan Bercea de la Cabana Vântătorul va încerca să aducă la Predeal şi o parte din tradiţiile pe care le „gustă” vest europenii cu prilejul sărbătorilor de iarnă. „Am putut vedea că în această perioadă a anului, oamenii din acele zone preferă raţa şi gâsca. Bineînţeles, nu vom renunţa la preparatele tradiţionale româneşti şi nici la tăiatul porcului, însă ne aplecăm un pic atenţia şi către străinii care vin iarna în număr destul de mare în staţiunea noastră”, a explicat ştefan Bercea. Astfel meniul de Crăciun şi de Revelion de la „Vânătorul” va cuprinde confit de raţă – pulpe preparate timp de patru ore la cuptor, în grăsimea proprie, care se serveşte foarte bine cu varză roşie călită în untură de raţă. Nu vor lipsi de asemenea pieptul de raţă asortat cu ciuperci de pădure şi ficatul de raţă cu afine.
 
Peştele norvegian Halibut şi creveţii au alcătuit unul din preparatele românilor. 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie