Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 16:44

AL 5-LEA DOSAR DNA PE NUMELE FOSTULUI PREȘEDINTE AL CONSILIULUI JUDEȚEAN:

Căncescu, trimis în judecată alături de fostul senator Sebastian Grapă, într-un dosar cu zeci de inculpaţi, primari şi oameni din CJ

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 22 iunie 2017

Căncescu, trimis în judecată alături de fostul senator Sebastian Grapă, într-un dosar cu zeci de inculpaţi, primari şi oameni din CJ

Fostul lider al liberalilor braşoveni şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, a fost trimis în judecată în al cincilea dosar deschis pe numele său de procurorii DNA, în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. În acelaşi dosar va fi judecat şi fostul senator Sebastian Grapă, pentru dare de mită şi alte câteva infracţiuni, ambii inculpaţi aflându-se sub control judiciar.
În comunicatul DNA se precizează că Aristotel Căncescu este acuzat de luare de mită în formă continuată (şapte infracţiuni) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci infracţiuni, dintre care trei în formă continuată), în timp ce Sebastian Grapă va fi judecat pentru dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu (patru infracţiuni, dintre care una în formă continuată) şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

17 pârâți
Tot sub control judiciar au fost trimişi în judecată Gavril Matei, la data faptelor consilier judeţean şi om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, Gheorghe Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judeţean, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, precum şi Adrian Sabin Neag, consilier judeţean şi administrator al unei societăţi comerciale la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei, în stare de libertate, Radu Petru Ispas - administrator public al judeţului Braşov la data faptei, şi Viorel Costea - director al Direcţiei de Administrare Drumuri şi Poduri (DADP) din cadrul CJ Braşov la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată; Ioan Iancu Boeriu - primar al comunei Jibert, şi Cristinel Paltin - primar al comunei Şercaia, pentru abuz în serviciu; Florin Gabriel Cornea - pentru complicitate la abuz în serviciu; consilierii judeţeni Valentin Olimpiu Şoneriu şi Vasile Ungureanu, primarul municipiului Codlea la data faptei - George Cătălin Muntean, precum şi Dragoş Romulus Crăciun, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată; Ovidiu Stângu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în formă continuată; Ioan Cosmin Leancu - primar al comunei Beclean la data faptei, şi Lucia Cristina Grama - administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

485.000 de lei, banii pentru partid
Prezenta cauză are ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în perioada 2010 - 2013 de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, preşedinte al CJ Braşov, totodată preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, şi de către persoane din anturajul acestuia, consilieri judeţeni şi primari, pentru obţinerea de foloase necuvenite din atribuirea şi derularea, cu încălcarea legii, de contracte de achiziţii publice de către CJ Braşov sau UAT-uri din judeţ, precum şi pentru obţinerea în mod necuvenit de bani sau alte foloase, în interesul finanţării campaniei electorale a filialei Braşov a partidului respectiv, prin pretinderea de la candidaţii pentru alegerile locale din anul 2012, pentru a le asigura acestora un loc eligibil pe lista consilierilor judeţeni", se precizează în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, în contextul campaniei electorale din anul 2012, Căncescu a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 de lei şi 15.000 de lei, pentru a le include în lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean. Suma totală de bani primită de la cele şapte persoane a fost de 485.000 de lei, cuantumul „cotizaţiilor" fiind stabilit în funcţie de poziţia pe lista de candidaţi.
Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte inculpaţi, fără ca aceştia să primească documente justificative. Suma de bani menţionată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012. Ulterior, toţi cei şapte au fost aleşi consilieri judeţeni", se menţionează în comunicat.

Grapă, pentru el
Potrivit DNA, Aristotel Căncescu a aprobat în perioada 2010-2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al CJ Braşov pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de Sebastian Grapă şi mai multe primării din judeţ. Sumele de bani alocate la cererea şi cu ajutorul lui Grapă au totalizat 1.393.497 de lei, iar o parte din bani au fost depuşi la casieria partidului, pentru o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi pentru CJ Braşov, în contextul campaniei electorale din anul 2012.
Căncescu mai este acuzat că, în anul 2013, a aprobat alocarea sumei de 400.000 lei din fondul de rezervă al CJ Braşov, sub pretextul achiziţiei de sisteme de încălzire de către inculpatul Ioan Iancu Boeriu, în calitate de primar al comunei Jibert, de la o societate controlată în fapt de inculpatul Gavril Matei. Pentru alocarea banilor, Boeriu, în urma înţelegerii prealabile cu Căncescu şi Matei, în scopul obţinerii de către acesta din urmă de foloase necuvenite, a formulat mai multe cereri în acest sens către CJ Braşov şi a aprobat în mod formal referate de necesitate, care au fost folosite pentru a justifica încheierea a şase contracte de furnizare a echipamentelor termice, la preţuri supraevaluate, cu societatea respectivă.
„În ceea ce priveşte utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziţia CJ Braşov, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că banii au fost alocaţi doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreţionar de către inculpatul Căncescu pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condiţiile reale din localităţi, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziţia sa. În acest context, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a ţinut o evidenţă a utilizării sumelor respective, pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el", se arată în rechizitoriu.

Cornea, pentru frate
Procurorii mai susţin că, în perioada noiembrie 2011 - martie 2014, Aristotel Căncescu, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Gheorghe Claudiu Cornea, a încălcat prevederile legale în legătură cu încheierea şi derularea unor achiziţii publice având ca obiect întocmirea de studii reabilitare, modernizare, reparare drumuri şi realizare studiu privind revizuirea Planului judeţean de gestionare a deşeurilor. Beneficiare ale acestor contracte au fost două societăţi comerciale administrate de Florin Gabriel Cornea, fratele inculpatului Gheorghe Claudiu Cornea.
Concret, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a dat dispoziţii funcţionarilor din aparatul de specialitate al CJ pentru a întocmi formal mai multe referate, pe care ulterior le-a aprobat direct sau prin intermediul inculpaţilor Ispas Radu Petru şi Costea Viorel. Prin aceste demersuri, cei doi inculpaţi au încercat să justifice achiziţiile respective precum şi desfăşurarea unei proceduri formale de atribuire. Toate acestea au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului CJ Braşov cu suma totală de 932.178,08 lei, care reprezintă totodată folos necuvenit pentru Cornea Gheorghe Claudiu şi firmele controlate de acesta", precizează DNA.

Primarii și schema școlile
Din cercetări a mai rezultat că, în februarie 2012, Cristinel Paltin, în calitate de primar al comunei Şercaia şi coleg de partid cu Sebastian Grapă, la cererea şi cu ajutorul acestuia din urmă, a încheiat cu o societate administrată şi deţinută de el un contract de servicii în valoare de 78.120 de lei, având ca obiect întocmirea şi predarea studiului „Strategie privind prevenirea abandonului şcolar, identificarea metodelor de creştere a gradului de instruire a populaţiei comunei Şercaia, jud. Braşov".
Contractul respectiv a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităţilor şcolare din care să rezulte abandonul la acest nivel şi care să justifice efectuarea achiziţiei, fără să fie întocmit un referat de necesitate şi fără să existe un buget rectificat şi fonduri aprobate. În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestaţiei respective, iar ulterior studiul nu a fost utilizat vreodată, cauzându-se astfel un prejudiciu pentru comuna Şercaia în sumă de 78.120 de lei.

Senator acuzat de comerţ cu primăriile
„În atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul Grapă Sebastian a beneficiat de ajutorul inculpatului Neag Adrian Sabin care a redactat în mod formal documente, studii şi lucrări, a completat şi semnat facturi şi a redactat contracte. Totodată, în perioada 2012-2013, inculpatul Grapă Sebastian, în calitate de senator în parlamentul României, în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru sine, a efectuat nemijlocit operaţiuni financiare ca acte de comerţ, care intrau în sfera de competenţă a administratorului societăţilor comerciale deţinute de acesta, pentru încheierea sau executarea şi plata contractelor derulate cu primăriile mai multor comune din judeţul Braşov", se mai menţionează în comunicat.

Doar trei n-au turnat tot în fața procurorilor
Procurorii precizează, totodată, că în perioada februarie-martie 2017, cu ocazia audierii în calitate de martori, Cosmin Ioan Leancu, Ovidiu Ioan Stângu şi Lucia Cristina Grama au făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu au spus tot ce ştiu în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebaţi, urmărind prin aceasta să împiedice cercetările.

CJ Brașov, parte civilă în proces: 2.727.178 de lei ceruți înapoi de la inculpați
CJ Braşov s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.727.178 de lei pentru recuperarea căreia procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri mobile şi imobile, conturi bancare şi părţi sociale de la societăţi ce aparţin inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Braşov, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
DNA precizează că, anterior, inculpatul Aristotel Adrian Căncescu a mai fost trimis în judecată în alte patru dosare de corupţie.

Foto: LOTUL 5, Căncescu - Grapă - Matei, trimis de procurori în arest preventiv pe 1 martie 2017, eliberat de judecători pe 6 martie.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie