Curs BNR

1 EUR = 4.9759 RON

1 USD = 4.6361 RON

1 GBP = 5.8194 RON

1 XAU = 345.2064 RON

1 AED = 1.2622 RON

1 AUD = 3.0287 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.9058 RON

1 CAD = 3.3885 RON

1 CHF = 5.0891 RON

1 CNY = 0.6404 RON

1 CZK = 0.1977 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2736 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9563 RON

1 KRW = 0.3359 RON

1 MDL = 0.2606 RON

1 MXN = 0.2729 RON

1 NOK = 0.4212 RON

1 NZD = 2.7588 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0496 RON

1 SEK = 0.4230 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1122 RON

1 ZAR = 0.2481 RON

Editia 8174 - 02 mai 12:44

Când a fost inventată băutura vedetă a iernii?

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 07 decembrie 2022

Este bun sau nu vinul fiert pentru sănătate?

Când a fost inventată băutura vedetă a iernii?

Vremea rece şi luminile de Crăciun au pus stăpânire pe oraş. Aceasta este o ocazie de a vă încălzi cu un pahar de vin fiert la Târgul din Piaţa Sfatului, însoţit de o turtă dulce bună. Această băutură alcoolică nu este doar reconfortantă, ci poate fi şi bună pentru organism.
De la „Conditium Paradoxum”
Băutura vedetă a iernii a fost creată în timpul Imperiului Roman pentru a ajuta digestia. La acea vreme se numea „Conditium Paradoxum”.
Reţeta includea vin, cmiere, piper, frunze de dafin, nuci şi curmale. În Evul Mediu, au fost introduse treptat condimentele: scorţişoara şi cuişoarele au fost adăugate la reţetă. Utilizarea lor nu era menită să îmbunătăţească vinul, ci mai degrabă să-i îmbunătăţească conservarea şi să-i mascheze gustul oxidat. Apoi, multe alte ingrediente s-au alăturat petrecerii, cum ar fi citricele şi cardamomul.
Tradiţia s-a răspândit în special în ţările nordice şi estice. În România, a cucerit pieţele de Crăciun şi a devenit o tradiţie.

La „Glühwein”
Glühwein este versiunea germană a vinului fiert. În funcţie de tradiţie, se poate adăuga un lichior pentru a-i spori gustul (lichior de afine, zmeură sau caise), gin, amaretto sau rom. Reţeta germană se poate abate şi ea de la original: uneori, o pâine cu zahăr umplută cu rom este aşezată deasupra paharului, aprinsă, iar paharul este lăsat să se topească (Feuerzangenbowle).
 
De ce să-l bei vin?
Vinul fiert este popular pentru gustul său, dar şi pentru beneficiile sale pentru sănătate.
Este bogat în vitamine (când se adaugă portocală), acizi organici, minerale şi drojdie. În detaliu, mierea pe care o conţine este cunoscută pentru proprietăţile sale înmuiere, antibacteriene şi antiinflamatorii.
Scorţişoara şi cuişoarele sunt cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante, antibacteriene şi antiinflamatorii. În plus, scorţişoara stimulează sistemul imunitar şi reduce oboseala, în timp ce cuişoarele au proprietăţi analgezice (de ameliorare a durerii).

Atenţie, nu are doar beneficii!
„Dar dacă alcoolul poate avea proprietăţi dezinfectante, are efecte secundare negative deloc neglijabile”, avertizează doctorul Jean-Christophe Nogrette, medic generalist. Medicul continuă: „Reţetele de vin fiert variază foarte mult, dar important este să fie consumat cu moderaţie. În cazul unei patologii infecţioase, este mai bine să evitaţi alcoolul în toate formele sale”.
Într-adevăr, vinul fiert pot da o falsă impresie de confort: alcoolul dilată vasele de sânge, ceea ce, de fapt, favorizează pierderea de căldură.
Temperatura corpului scade cu o jumătate de grad la fiecare 50 de grame de alcool consumate, precizează Asociaţia Naţională pentru Prevenirea Alcoolismului şi Toxicomaniei (ANPAA). „În plus, alcoolul accelerează deshidratarea, care este, de asemenea, accentuată de frig”, conchide specialistul.

Alb sau roşu?
Vinul fiert este o băutură relativ fructată, care se bazează pe un vin roşu, cum ar fi Merlot, nici prea taninos, nici prea puternic. Între noi fie vorba, nu are rost să optăm pentru un vin prea prestigios, pentru că vinul va fi încălzit. Dar, ca toate băuturile tradiţionale, există multe variante. Suedezii, de exemplu, folosesc vin alb. Polonezii adaugă miere, în timp ce suedezii preferă siropul de arţar, potrivit Sante Magazin.

REŢETĂ
- 75 cl de vin ;
- 100 g de zahăr brun din trestie de zahăr brun sau zahăr brun (sau zahăr pudră convenţional, dacă este disponibil);
- Sucul şi coaja de la o portocală;
- Două boabe de seminţe de cardamom
- Două cuişoare;
- O jumătate de păstaie de vanilie, dacă este necesar.
- Pentru „decor”, în funcţie de gustul tău, poţi adăuga: două felii de portocală, unul sau două beţe de scorţişoară (sau scorţişoară pudră, dacă este necesar), un vârf de cuţit de nucşoară şi unul sau doi anason stelat (anason stelat).

+3 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie