Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 23:37

Carmen Dan, „inspecţie” cu elicopterul, cu escală în Braşov şi Covasna. Morală de la ministru: Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 16 martie 2018

„Sunt case care sunt construite în zone inundabile, mai ales în localitatea Augustin”, a constatat aceasta

Carmen Dan, „inspecţie” cu elicopterul, cu escală în Braşov şi Covasna. Morală de la ministru: Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline

Foto: La Augustin, ministrul a ajuns cu elicopterul şi era îmbrăcată într-o uniformă personalizată, pe care scria „Carmen D”.

După ce a survolat întreaga zonă cu elicopterul, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a făcut ieri o escală în zonele inundate din comunele Comăna şi Augustin, înainte de a ajunge în localitatea Căpeni din judeţul Covasna, unde situaţia era mult mai gravă. În timpul escalei de la Augustin, reprezentanta Guvernului a precizat că „situaţia a fost mult mai critică azi noapte, decât este acum, însă nu am ieşit din zona de risc şi nici nu aş spune că am ieşit din situaţia critică. Încă o tratăm ca pe o situaţie cu foarte mare risc”. De asemenea, ea a constatat că în zonă „sunt case care sunt construite în zone inundabile, mai ales în localitatea Augustin: Nu ştiu în ce condiţii s-au eliberat aceste autorizaţii. Ştiu doar că nu ar trebui să se construiască în zone inundabile”.
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, ieri, la nivelul judeţului, cele mai mari probleme erau la Augustin, unde apa a era la un pas de a intra în gospodării, după ce a trecut pe sub două podeţe de cale ferată. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, la Augustin digul, în care au apărut două fisuri în cursul zilei de miercuri, a fost întărit cu saci de nisip, însă în zona căii, unde există un canal de completare, apa a trecut peste dig.



Case în zona inundabilă şi în Gârcini
Augustinul nu este singura localitate în care au apărut case în zonele inundabile. Astfel, în cartierul săcelean Gârcini, apa a intrat în 20 de gospodării. Potrivit primarului municipiului Săcele, Virgil Popa, problemele au apărut după ce pârâul Gârcini a ieşit din matcă şi a intrat în casele care erau construite în zona inundabilă, fără ca pentru ridicarea lor să se fi obţinut autorizaţii de construire.
Tot la Săcele, podeţul de la intersecţia străzilor Amurgului şi Subobrej a fost acoperit de ape şi de aluviuni. „În această perioadă se lucrează la eliberarea podeţului şi sperăm ca în maxim 2 zile acesta să fie funcţional. De asemenea,  s-a surpat o porţiune dintr-un drum, iar acum se lucrează pentru remedierea problemei”, a declarat primarul. Totodată, acesta a precizat că, au fost probleme şi cu „barajele” de gunoaie formate pe Tărlung şi Gârcini.



Concluziile de după
În jurul orei 19.00, ministrul Carmen Dan a postat pe Facebook şi „învăţăturile zilei”. „Timp de mai multe ore am fost azi în localităţile Comăna şi Augustin din judeţul Braşov, precum şi în localitatea Căpeni din judeţul Covasna, locul unde azi-noapte a existat un risc real ca apele Oltului să se reverse în localitate, peste casele oamenilor. Am survolat din elicopter toată zona afectată, iar asta ne-a dat posibilitatea să apreciem asupra dimensiunii reale a situaţiei cu care ne confruntăm.
Câteva concluzii pe care eu le-am tras după discuţiile cu oamenii şi întâlnirile cu autorităţile locale:
1. În situaţii de urgenţă, măsura de evacuare preventivă a celor aflaţi în situaţie de risc aparţine primarului sau prefectului (adică preşedintelui comitetului local/judeţean pentru situaţii de urgenţă). Pentru că primarii şi consilierii locali, cei aleşi de comunitate, se bucură de încredere din partea celor care i-au ales, această decizie ar trebui să fie uşor de aplicat. În Căpeni nu a fost deloc aşa, iar celor care se gândesc că este o problemă generală de încredere în autorităţi, le reamintesc că pompierii sunt cea mai de încredere instituţie, iar jandarmeria se află şi ea pe un loc bun în acest top.
2. Avem o adevarată problemă care ţine de educaţia preventivă, iar de data asta, noi, ca autorităţi, avem responsabilitatea noastră. Lipseşte conştientizarea riscului şi interesul de a fi informat. Oamenii se bazează pe experienţele lor trecute, mai vechi sau mai noi, ori pe acel sentiment fals că mie nu mi se poate întâmpla.
3. Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline atunci când în jurul nostru comunitatea este confruntată cu o situaţie de urgenţă. Azi am vorbit cu câteva persoane, probabil unii sărbătoreau 15 martie, alţii nu. Erau totuşi solidari, iar asta e important.
4. Despre oamenii în uniformă - ei erau acolo, ca de obicei, probabil cei mai conectaţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Indiferent de culoarea uniformei lor, nu pot decât să le transmit acelaşi respect şi apreciere pentru munca lor. Dacă am plecat oarecum liniştită din acea localitate, este pentru că ştiu că ei sunt acolo”.

+3 -0

Comentarii

Willy

2018-03-16 09:21:44


"Decat" sluga lui Dragnea, mai bine in birt.

rammstein

2018-03-16 08:31:44


pentru dl ing.primar de la sacele....oare cine le da ajutoare sociale tiganilor??....ati facut o directie de integrare a lor cu o organigrama de de sperii...!!..da de educare a lor, nu ??....de ce nu-i puneti pe ei sa-si adune gunoaiele ??...acest cartier de tigani e un pericol permanent pentru localitate..dar va asigur ca peste un mandat orasul va fi condus de tigani...atunci sa-i vad pe cei de la primarie...singura solutie e ca acest cartier de tigani de vreo 10000 de suflete (1/3) din populatia orasului sa devina comuna!!..

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie