Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 20:02

Cartea... din bucate: Tradiţii şi bucate alese din Şcheii şi Braşovechi, reunite în culegeri ce vor arăta cum mâncau braşovenii de altădată. Unele obiceiuri se păstrează şi azi

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 17 sepembrie 2020

Cartea... din bucate: Tradiţii şi bucate alese din Şcheii şi Braşovechi, reunite în culegeri ce vor arăta cum mâncau braşovenii de altădată. Unele obiceiuri se păstrează şi azi

O culegere de preparate specifice Şcheilor Braşovului şi Braşovechiului, la anumite sărbători şi în anumite momente ale anului, evenimente cu degustare de produse făcute ca odinioară, ateliere de educare a gustului. Sunt câteva dintre metodele prin care veţi vedea cu ce se delectau românii din Şchei odinioară, în diverse momente sau ce puneau pe masă la evenimente precum nunţi sau înmormântări. Asta graţie proiectului „Civilizaţia mesei în Braşov. Tradiţii şi bucate alese din Şcheii şi Braşovechi”, pregătit de Agenţia Metropolitană Braşov, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov, Societatea Junilor Braşovechi, Tradiţii Brasovechene şi Asociaţia „Mă implic!”, un proiect cu finanţare de la AFCN.
„Proiectul propus de Agenţia Metropolitană Braşov are ca scop valorificarea moştenirii culturale a vechii comunităţi româneşti din Braşov, în special a patrimoniului gastronomic şi culinar tradiţional prin organizarea unor evenimente culturale din sfera educaţiei non formale. În cadrul acestor evenimente vor fi valorizate basmele şi poveştile locale, relatările despre tradiţii şi sărbători privind patrimoniul gastronomic local”, a susţinut directorul general al AMB, Dragoş David.

Bucatele din basme şi „La plăcinte, înainte!”
În cadrul proiectului vor fi organizate şi evenimente dedicate bucătăriei tradiţionale româneşti şi două ateliere interactive, unul de pedagogie muzeală şi altul pentru educaţia gustului. „Primul eveniment este intitulat Basmul şi povestea ca izvoare istorice. Bucate şi preparate din basmele româneşti - este  o  introducere  a  publicului în atmosfera bucătăriei de  odinioară aşa cum apare aceasta din basme româneşti, fiind organizată o prezentare şi o seară de degustare a bucatelor prezentate în poveştile româneşti. Participanţii vor fi încurajaţi să se îmbrace cu costume tradiţionale româneşti pentru a reconstitui cât mai fidel atmosfera de meselor de odinioară. Al doilea eveniment, dedicat tradiţiei culinare din Braşov şi  intitulat: Bucate şi preparate alese din Scheii Braşovului este un atelier cu videoproiecţie despre preparatele culinare pe care le făceau românii din cartierul braşovean la anumite sărbători şi evenimente, urmat de o  o degustare de preparate specifice”, a explicat directorul muzeului de Etnografie Braşov, Alexandru Stănescu.

Şi bucate de la nuntă, ca în 1800
Un alt eveniment este dedicat dulciurilor, mai ales plăcintelor care încă din secolul al XIX-lea au o sărbătoare specifică numită „Marţea cu plăcinte”, care are loc în a treia zi de Paşti. Nunta în Şchei este un alt moment ales de organizatori pentru a recrea un tablou tradiţional gastronomic.  
Pe mese vor fi aşezate  bucate şi băuturi servite în vase tradiţionale, exact cum este şi în descrierea nunţii în Schei la 1830 pe care a făcut-o  primul etnograf roman Gh. Pitiş.
Prin implementarea proiectului, vor mai fi organizate şi două ateliere, unul de pedagogie muzeală intitulat „Alimentaţia în Evul Mediu, în Braşov” însoţit de o video proiecţie,  iar altul pentru educaţia gustului cu tema „Comorile Orientului: Mirodeniile”, în care participanţii vor avea parte de experimente interactive (ex. degustare de compot medieval din patru soiuri de mere cu 7 condimente sau căpşuni cu piper etc.).
Broşura cu bucate va fi tipăriţi în 1000 de exemplare şi va fi oferită gratuit în bibliotecile publice, scoli, publicului braşovean şi naţional (turişti), dar şi participanţilor la activităţile din cadrul proiectului.   
Proiectul are o valoare de 86.700 lei, din care finanţarea nerambursabilă AFCN este 69.000 lei.

+6 -3

Comentarii

'marieta foica'

2020-09-17 06:30:26


'cand are loc evenimentul'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie