leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6559 RON

1 USD = 3.9517 RON

1 GBP = 5.2123 RON

1 XAU = 153.4508 RON

1 AED = 1.0759 RON

1 AUD = 2.8801 RON

1 BGN = 2.3806 RON

1 BRL = 0.9692 RON

1 CAD = 3.0614 RON

1 CHF = 4.1351 RON

1 CNY = 0.5774 RON

1 CZK = 0.1822 RON

1 DKK = 0.6242 RON

1 EGP = 0.2206 RON

1 HUF = 1.4386 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.5050 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2364 RON

1 MXN = 0.2093 RON

1 NOK = 0.4852 RON

1 NZD = 2.6455 RON

1 PLN = 1.0851 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0595 RON

1 SEK = 0.4496 RON

1 TRY = 0.6306 RON

1 UAH = 0.1409 RON

1 XDR = 5.5550 RON

1 ZAR = 0.2773 RON

Editia 6809 - 21 sep 23:11

Ce ar putea găzdui Muzeul sportului şi turismului montan, de la Olimpia

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 august 2017

Braşovenii şi turiştii vor vedea schiuri, biciclete sau arme de tir care au făcut istorie. Ar fi primul muzeu cu acest profil din România

Ce ar putea găzdui Muzeul sportului şi turismului montan, de la Olimpia

Consiliul Judeţean Braşov a prezentat ieri, printr-un comunicat de presă, detalii legate de noul muzeu care se va înfiinţa în Clădirea Olimpia, în cazul în care aleşii judeţeni vor aproba, astăzi, proiectul de hotărâre privind darea în administrare a imobilului către Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, planul de amenajare a Clădirii Olimpia a fost propus de managerul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, încă din luna noiembrie a anului trecut. „Prin crearea unui nou muzeu în circuitul turistic, fortificaţiile din zona Sub Tâmpa vor fi valorificate şi există posibilitatea extinderii amenajării muzeale, încheierea unor parteneriate cu Comitetul Olimpic Român, federaţii sportive, asociaţii de turism montan, muzee de profil din străinătate, dar şi cu braşovenii care pot contribui la dezvoltarea colecţiei. Destinaţia culturală pentru Clădirea Olimpia a existat atât la momentul ridicării acesteia (dovadă sunt sursele documentare care atestă funcţia culturală a clădirii la sfârşitul secolului al XIX-lea şi scopul Asociaţiei de Patinaj Braşov), dar şi în istoria recentă a acesteia, când în ea a funcţionat un muzeu al sportului. Deci, Consiliul Judeţean Braşov nu face altceva decât să respecte destinaţia iniţială şi tradiţia istorică. Niciodată până în ultimii ani, pentru clădirea Olimpia nu a fost prevăzută destinaţia de restaurant sau de alimentaţie publică”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. De asemenea, Adrian Veştea a precizat că „în contextul dezvoltării sectorului privat pentru restaurante si alimentaţie publică, consider că nu trebuie să sacrificăm o clădire istorică pentru astfel de destinaţii comerciale. Consiliul Judeţean Braşov trebuie să atribuie clădirilor istorice pe care le administrează destinaţii de interes public, în special cu funcţii educaţionale şi culturale. Nu putem ignora faptul că avem o colecţie bogată de piese istorice referitoare la începuturile practicării sporturilor în Braşov. Braşovul reprezintă începutul pentru România în istoria sporturilor de iarnă şi a sporturilor montane, dar şi în alte discipline (ciclism, scrimă, tir). Trebuie să ne mândrim cu această realitate istorică, trebuie să o promovăm, să educăm tinerii noştri în spiritul braşovenilor de altădată, care preţuiau istoria, natura şi mişcarea în aer liber. Cred că această moştenire istorică poate să fie şi deviza proiectului Consiliului Judeţean Braşov şi a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov pentru noul muzeu”.

„Braşovul devine un reper naţional”
La rândul său, managerul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, a subliniat faptul că „avantajele acestei propuneri (darea în administrare a Clădirii Olimpia către Muzeul Judeţean de Istorie – n.r.) sunt mărirea spaţiului expoziţional, mutarea/extinderea depozitelor colecţiilor de bunuri culturale şi crearea unui circuit integrat de turism cultural. Tematica secţiei «Olimpia. Muzeul sportului şi turismului montan» este justificată prin valoarea de simbol, arhitectura istorică, destinaţia culturală şi istoria fostului sediu al Asociaţiei de Patinaj din Braşov; prin istoria bogată a sportului şi turismului montan din zona Braşovului; prin existenţa patrimoniului istoric (fostul patrimoniu al Muzeului sportului din Braşov este păstrat sub formă de colecţie de bunuri culturale în Muzeul Judeţean de Istorie Braşov), precum şi prin existenţa unei arhive istorice de fotografie şi film, prin documentarea efectuată la Arhivele Naţionale de Film şi arhiva TVR. De asemenea, avem personal de specialitate pentru restaurarea (metal, lemn) şi conservarea bunurilor culturale din colecţia Muzeului Sportului”. Pepene a amintit şi faptul că situaţia juridică clară permite investiţii în amenajarea clădirii, dar şi că se va crea posibilitatea realizării unui circuit integrat de turism cultural care să cuprindă Aleea Sub Tâmpa – Bastionul Ţesătorilor – Olimpia. „În  România nu există un muzeu al sportului, iar expoziţiile permanente cu tematică sportivă sunt foarte rare, un exemplu în acest sens fiind expo-sediul Comitetului Olimpic Român. În acest context, muzeul din Braşov devine un reper naţional. În România nu există un muzeu al turismului, iar expoziţiile permanente despre istoria turismului sunt foarte rare. În acest context, muzeul din Braşov devine, la fel, un reper naţional”, a mai spus Pepene.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional