Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 04:56

Ce avem şi ce ne mai lipseşte pentru a organiza Olimpiada de Tineret din 2020

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 22 ianuarie 2015

Braşovul mizează pe infrastructura compactă, dar şi pe costurile relativ scăzute pentru cazarea şi întreţinerea sportivilor, în vederea câştigării dreptului de a organiza în 2020 Olimpiada de Tineret, în faţa contracandidatului său, oraşul elveţian Laussane

Ce avem şi ce ne mai lipseşte pentru a organiza Olimpiada de Tineret din 2020

Foto: Primăria Braşov

Ieri a avut loc la Braşov o primă întâlnire a comitetului de candidatură, respectiv a şefului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Alin Petrache, cu primarul Braşovului George Scripcaru, dar şi primarii Râşnovului şi ai Predealului, Adrian Veştea şi Liviu Cocoş, şi reprezentanţii bazei sportive de biatlon de la Cheile Grădiştei, unde ar urma să se desfăşoare probele sportive din cadrul Olimpiadei de Tineret din 2020. Preşedintele COSR, Alin Petrache, a precizat că există şanse mari ca Braşovul să ia faţa contracandidatului său, oraşul elveţian Laussane, şi să găzduiască această Olimpiadă. „Am avut o discuţie în ceea ce înseamnă Comitetul de Candidatură pentru Braşov 2020. Am discutat ultimii paşi pe care îi vom face având în vedere că pe 11 martie vom avea o videoconferinţă cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), iar eu cred că lucrurile merg pe un făgaş bun. Sper să câştigăm şi îmi doresc să câştigăm această competiţie în care candidăm alături de oraşul Lausanne. În luna iunie, la Kuala Lumpur, va fi anunţat oraşul câştigător, iar atuurile noastre sunt, în primul rând, spaţiul destul de strâns unde putem să desfăşurăm toate competiţiile, partea de cazare, partea de masă sunt foarte bune în România în comparaţie cu oraşul Lausanne, care vine cu cămine studenţeşti pentru cazare, iar noi cu hoteluri de patru şi cinci stele şi cu o masă foarte bună la preţuri atractive”, a explicat Alin Petrache. În plus, Braşovul vine cu o ofertă mai atractivă în ce priveşte evenimentele culturale din oraş şi obiectivele turistice din zonă. Petrache a mai precizat că niciunul din cele două oraşe nu are pistă de bob, iar tendinţa Comitetului Olimpic Internaţional este de reducere a cheltuielilor, astfel încât nu este exclus ca aceste probe să fie susţinute în alte părţi. Totuşi, Braşovul îşi propune să amenajeze o pârtie de bob, o arenă pentru curling şi încă un patinoar, pentru probele de patinaj artistic şi patinaj viteză pe pistă scurtă.

Suntem în grafic
Preşedintele COSR a mai subliniat faptul că nu există întârzieri de niciun fel în pregătirea dosarului pentru candidatură, iar Braşovul mai are şi avantajul de a fi foarte cunoscut pentru oficialii străini în urma organizării în anul 2013 a Festivalului Olimpic European de Tineret (FOTE). „Oficialii internaţionali au declarat după FOTE că a fost cea mai frumoasă şi cea mai prolifică ediţie de iarnă organizată vreodată într-o ţară. Tocmai acest lucru ne-a dat imboldul şi credinţa că putem şi avem puterea să organizăm şi competiţia din anul 2020”, a punctat Petrache.

Laussane-ul apelează la baze sportive din Franţa
Referitor la infrastructura sportivă pentru competiţii, preşedintele COSR a afirmat că din acest punct de vedere stăm foarte bine. Satul Olimpic va fi în Poiana Braşov, totul este foarte compact din punct de vedere al desfăşurării competiţiilor, iar sportivii nu trebuie să se deplaseze pe distanţe foarte lungi până la locul competiţiilor. „Arealul este foarte bun în competiţia cu oraşul elveţian, pentru că toate bazele sportive, locurile de cazare, satul olimpic sunt într-un spaţiu destul de compact, în primul rând din punct de vedere al siguranţei celor câtorva mii de sportivi şi a altor sute de oficiali şi arbitri. La Laussane pentru a ajunge în satul olimpic trebuie să parcurgi peste 100 de km, iar unele probe se desfăşoară chiar şi în Franţa”, a susţinut oficialul COSR.

Soluţii pentru ceea ce ne lipseşte
Cu experienţa organizării Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013, primarul George Scripcaru ştie exact ce are de făcut. „Să ne organiză şi să prezentăm o ofertă atractivă pentru Comitetul Olimpic Internaţional în aşa fel încât să îi convinge că România, respectiv Braşovul, Cheile Grădiştei, Râşnovul şi Predealul pot să organizeze această competiţie mondială de tineret în condiţii foarte bune, în siguranţă, cu tot ce este necesar din punct de vedere al sportivilor”, a precizat primarul George Scripcaru. Potrivit acestuia, avem argumente şi răspundem criteriilor care sunt necesare pentru organizarea Olimpiadei. „Infrastructura pe care o avem trebuie completată cu alte două trei baze sportive şi, în condiţiile în care vom fi declaraţi câştigători, le vom implementa”, a precizat. Acesta a explicat că ar mai fi nevoie de de o pistă de bob, probabil de mono bob sau bob-două persoane, un teren pentru curling şi un patinoar pentru pregătirea sportivilor, iar pentru toate acestea există soluţii. „Sub Tâmpa putem face o amenajare pentru derularea probelor de curling, iar lângă Patinoarul Olimpic din Parcul Tractorul avem posibilitatea de a amenaja un al doilea patinoar pentru antrenamente, ţinând cont că avem deja instalaţiile de producere a gheţii, iar pe terenurile de minifotbal de lângă complex putem dezvolta o nouă structură”, a explicat primarul Braşovului.

Şi Laussane-ul are o serie de avantaje
Potrivit primei evaluări, Laussane ne-a devansat uşor la numărul de sporturi şi discipline la care vor se vor întrece sportivii, respectiv 5 sporturi cu 12 discipline, faţă de 4 sporturi cu 10 discipline menţionate în oferta Braşovului. În plus, elveţienii sunt văzuţi mai bine la partea de promovare şi vectori de comunicare, în timp ce  un punct slab al Braşovului ar fi lipsa unei promovări puternice. CIO apreciază că este nevoie ca Braşovul să se implice şi în partea de promovare şi cultivare a valorilor olimpice. În plus, organizatorii sunt reticenţi privind unele incertitudini de finanţare a activităţilor ce vor fi desfăşurate, cum menţionează şi cel mai cunoscut cotidian elveţian „24 heures”.

11 martie, o primă evaluare
În 11 martie, la Primăria Braşov va avea loc o videoconferinţă cu Comitetul Olimpic Internaţional la care vor participa primarul George Scripcaru, preşedintele COSR, Alin Petrache, fost preşedinte al COSR, Octavian Muraru şi un reprezentant al Guvernului României. Decizia finală în ce priveşte oraşul care va găzdui Jocurile Olimpice pentru Tineret va fi luată în luna iunie, la Kuala Lumpur (Malaysia).
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie