Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 07:25

Cele mai bine plătite joburi pentru care nu îţi trebuie Bacalaureat

Autor:

Publicat la 10 iulie 2017

Cele mai bine plătite joburi pentru care nu îţi trebuie Bacalaureat

Foto: Cel mai bine plătit post este cel de şofer de TIR

Tinerii care nu au trecut examenul de bacalaureat se pot angaja în domenii precum vânzări, logistică sau producţie, sau pot urma cursuri de calificare de scurtă durată şi pot lucra în saloane de înfrumuseţare, a declarat, pentru Mediafax, Raluca Peneş, coordonator de resurse umane al Smartree.
„Chiar dacă nu au diplomă de bac, se pot angaja în vânzări, în primul rând. Când spun vânzări, mă refer la casiere şi vânzători pe raion. Se mai pot angaja în logistică, tot ce înseamnă partea de manipulare marfă, gestiune, chiar agent de pază. Partea de producţie este o industrie care are nevoie de forţă de muncă, nu neapărat calificată şi nu neapărat cu bac”, a explicat Raluca Peneş, reprezentant al Smartree - companie care activează pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal.
De asemenea, există call center-uri care acceptă angajaţi care nu au trecut de examenele de la finalul clasei a douăsprezecea. „Sunt companii, câteva call-center-uri, care angajează fără bac. Nu sunt foarte multe companii, depinde de profilul angajatului”, spune Peneş.
În urma unor cursuri de calificare de scurtă durată, tinerii care au picat examenul de bacalaureat se pot angaja în saloane de înfrumuseţare sau de cosmetică.
Un alt tip de formare se remarcă în domeniul automotive. „În producţie sunt anumite procese operaţionale, mai ales în domeniul automotive. Spre exemplu, acei operatori pe bandă. Sunt anumite procese care sunt etapizate şi nu caută neapărat bacul. Angajaţii sunt formaţi la locul de muncă”, precizează Peneş.
În ceea ce priveşte salariile, reprezentanta Smartree susţine că meseriile unde nu este necesară diploma de bacalaurent nu sunt plătite la un nivel satisfăcător pentru angajaţi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ei emigrează. „Din păcate, meseriile unde nu este necesar bacalaureatul nu sunt plătite bine, de asta mulţi preferă să plece în afară, Italia, Spania, tot la muncă necalificată, dar care e mult mai bine plătită raportat la nivelul de trai de acolo”, susţine Peneş.
Cel mai bine plătit post este cel de şofer de TIR, acesta putând câştiga chiar şi 1.000 de euro. La curse din afară, un şofer de TIR câştigă peste 1.000 de euro, menţionează Peneş.
O altă meserie bine plătită este cea de macaragiu, putând ajunge la peste 1.000 de euro. Pentru un post de macaragiu portuar se cere profilul mecanic sau tehnic, potrivit unui anunţ publicat online.
„În producţie, în domeniul automotive au început să fie mai bine plătiţi, pe fondul lipsei forţei de muncă. Companiile care vin la noi investesc şi deschid fabrici, au început să şi formeze angajaţii, chiar profesional, să ia tineri fără bac, să colaboreze direct cu şcolile profesionale, să îi ajute, să îi finanţeze, cu condiţia ca o perioadă după ce termină acele şcoli să fie angajaţii lor şi atunci ei sunt mult mai motivaţi”, explică Raluca Peneş.
Cerinţa minimă pentru un operator de linie producţie - montator subansamble - este să fie absolvent de şcoală profesională sau învăţământ obligatoriu de 10 clase. Absolvirea liceului cu bacalaurent reprezintă avantaj, se arată într-un anunţ postat pe un site de joburi.
Nici în vânzări, pe partea de retail sau în saloanele de înfrumuseţare nu sunt salarii mari, mai spune reprezentanta Smartree.
Şansele de angajare ale celor care nu au trecut de examenul de bacalaureat sunt mari, în contextul în care cererea este ridicată. „Din punctul meu de vedere, şansele lor sunt mari, pentru că cererea este foarte mare, în toate domeniile. În momentul actual nu e problema în oferirea locurilor de muncă, ci în acceptarea lor – aici e problema majoră. Poate sunt anumite zone defavorizate unde nu sunt industriile foarte dezvoltate, precum Moldova, dar se pot reloca, ar putea să găsească anumite joburi şi anumite avantaje, cu prime de relocare”, spune Peneş.
Pe de altă parte, diploma de bacalaureat aduce tinerilor mai multe opţiuni de angajare. „Dacă are dilpomă de bac, îşi poate diversifica domeniile în care să lucreze. Cineva care nu are bacul nu se poate angaja ca secretară. Cineva care are bacul, a terminat un liceu şi cunoaşte şi puţină engleză, are şanse mult mai mari să se angajeze pe domeniul administrativ, pe partea de call-center, în vânzări, la un nivel mai înalt, unde se poate şi promova”, conchide Raluca Peneş.
Dar cel mai cunoscut domeniu în care angajările se pot obţine şi fără diploma de bacalaureat este agricultura. Aici, dezavantajul este că angajarea se face, de cele mai multe ori, doar pe perioade scurte (sezonier), iar avantajul constă în câştigurile salariale, care - pe fondul crizei de forţă de muncă - cresc de la an la an. În 2016, spre exemplu, în campaniile de toamnă plata cu ziua a trecut de 50-60 de lei şi, chiar şi aşa, oamenii au fost destul de greu de găsit.
În ţară, meserii care se plătesc bine sunt cele web designer, somelier, stewardesă, dar se cer competențe speciale. Potrivit sursei citate, un web designer poate câştiga începând de la 1.500 de euro pe lună. În funcţie de competenţe şi nivelul de experienţă, un somelier poate câştiga în medie 1.000 de euro, cei mai buni ajung şi la 2.000 euro.  Vorbirea fluentă a limbii engleze, înălţimea minimă de 1,60 m şi starea de sănătate foarte bună sunt câteva dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le îndeplinească candidatele la un post de stewardesă (însoţitoare de bord) în cadrul unei companii aeriene. Salariul de bază porneşte de la 1.000 euro/lună.

Meserii bine plătite în Uniunea Europeană
Gunoier - 3.350 de euro pe lună
Tehnician ascensor - 4.000 de euro pe lună
Escortă - 70.000 de euro pe an
Bucătar pe submarin - 140.000 de euro pe an

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie