leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6599 RON

1 USD = 4.1469 RON

1 GBP = 5.3479 RON

1 XAU = 159.6578 RON

1 AED = 1.1291 RON

1 AUD = 2.9851 RON

1 BGN = 2.3826 RON

1 BRL = 1.1008 RON

1 CAD = 3.1326 RON

1 CHF = 4.1011 RON

1 CNY = 0.5960 RON

1 CZK = 0.1795 RON

1 DKK = 0.6246 RON

1 EGP = 0.2310 RON

1 HUF = 1.4438 RON

1 INR = 0.0571 RON

1 JPY = 3.6343 RON

1 KRW = 0.3655 RON

1 MDL = 0.2434 RON

1 MXN = 0.2030 RON

1 NOK = 0.4873 RON

1 NZD = 2.7968 RON

1 PLN = 1.0833 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0612 RON

1 SEK = 0.4554 RON

1 TRY = 0.7525 RON

1 UAH = 0.1487 RON

1 XDR = 5.7162 RON

1 ZAR = 0.2864 RON

Editia 6847 - 14 noi 03:40

Centenar România, 1918 – 2018

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 01 februarie 2018

Concurs naţional de literatură şi arte plastice pentru tineret la Braşov. Lucrările urmează să fie jurizate de către personalităţi de marcă. Evenimentele din 4 – 14 mai de la Braşov şi Cristian intră în atenţia naţională prin personalităţile care şi-au anunţat prezenţa la aceste manifestări

Centenar România, 1918 – 2018

Foto: Preasfinţitul Andrei - Episcopul Harghitei şi Covasnei, Gabriel Stan - membru al Uniunii Internaţionale a Artiştilor Plastici, ÎPS Laurenţiu - Mitropolitul Ardealului, Nicolae Daicu - preşedintele filialei Braşov a Uniunii Artiştilor Plastici şi Mircea Brenciu - membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În contextul anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, Braşovul şi regiunea din jurul judeţului nostru se preocupă să organizeze o serie de activităţi dedicate Centenarului. În acest context, entităţi de stat şi private şi-au dat mâna pentru a organiza cel mai mare Concurs naţional de literatură şi arte plastice pentru tineret (inclusiv pentru cei aflaţi în diaspora), „Centenar România 1918 – 2018”.
Printre cei mai importanţi organizatori ai acestui concurs se numără: Academia Română, Academia Oamenilor de Ştiinţă Filiala Braşov, Mitropolia Ardealului şi Episcopia Harghitei şi Covasnei, Universitatea Spiru Haret, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Artiştilor Plastici, Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român - Astra, Societatea Ziariştilor şi Oamenilor de Cultură „Cincinat Pavelescu”, Galeriile de Artă Kron Art, Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice Braşov şi Casa de Comerţ Balcanică.
Nume de marcă din mediul naţional şi internaţional al Uniunii Scriitorilor din România şi ai Uniunii Internaţionale de Artă Plastică vor veni la Braşov în luna mai, ca să jurizeze acest concurs.
„Aflată în an aniversar, ţara noastră este pregătită să serbeze 100 de ani de existenţă sub faldurile drapelului tricolor mereu reîntregitor al teritoriilor carpato-danubiano-pontice, anul 1918 fiind primul din seria celor o sută de ani ai vieţuirii României Mari. Anul 2018 conferă tuturor românilor certitudinea unui veac de istorie triumfătoare şi, în care, în ciuda multiplelor vicisitudini de natură beligerantă ori în plan politico-social-naţional, au pledat în faţa istoriei cu proba perenă a vitalităţii lor antropologice, culturale şi spirituale, a europenităţii lor funciar-tradiţionale şi, în mod special, cu vocaţia lor istorică de    continuatori bimilenari ai fiinţării neîntrerupte în acest spaţiu spiritual-geografic încă din vremurile tracului Burebista, fiinţare atât de bine intuită şi săvârşită sub marele Voievod Mihai Viteazul la anul 1600, până la Actul Marii Uniri de la 1918, act ce a consfinţit definitiv bine-meritatul loc de naţiune europeană de sine stătătoare a românilor, în calitatea lor de apărători ai aspiraţiilor civilizatoare creştine la porţile orientale ale Bătrânului Continent”, declară Preasfinţitul Andrei, Episcop al Covasnei şi Harghitei.
 După cum au precizat organizatorii, tematica acestui concurs va aborda sentimentele, atitudinea, mărturia, transfigurarea, speranţele şi mândria tinerilor în faţa acestui eveniment unic din viaţa ţării noastre şi a generaţiei lor.     
 
REGULAMENTUL de organizare şi desfăşurare a concursului

Lucrările destinate jurizării aparţin următoarelor genuri literare: eseu, poezie, proză, teatru, publicistică.
Dimensiunile lucrărilor prezentate în concurs nu vor depăşi următoarele dimensiuni: eseu – 5-7 file A 4 dactilografiate la un rând şi jumătate; poezie – cel mult 10 poeme a câte o filă A4 poemul sau 2 poeme de dimensiuni mai mari; proză, teatru, publicistică – 5-7 file A4 care pot fi lucrări de sine stătătoare sau fragmente din lucrări de mai mari dimensiuni. 
Lucrările vor purta un motto de recunoaştere unic pentru fiecare din lucrările trimise. Alături de lucrările trimise, într-un plic sigilat, pe coperta căruia va fi menţionat motto-ul, se va regăsi numele real al autorului cu adresa acestuia    precum şi un număr de telefon sau adresa de email.
În ceea ce priveşte arta plastică, se vor juriza genurile pictură-desen în tehnicile: grafică, cărbune, tuş, acuarelă, tempera, acril, ulei, precum şi sculptură-artă decorativă. Pentru sculptură-artă decorativă, dar şi pentru pictură-desen, vor fi trimise, în format A3 color, reproduceri foto ale lucrărilor propuse jurizării.
Participanţii la acest concurs vor trebui să fie elevi în învăţământul preuniversitar (liceal sau profesional) sau    tineri aflaţi în contracte de muncă, dar care să nu depăşească vârsta de 25 de ani. În urma jurizării reproducerilor lucrărilor de arta plastică se vor stabili premianţii, care vor fi obligaţi în termen de 5 zile de la data comunicării rezultatului jurizării  să expedieze organizatorilor,  în original,  lucrările premiate, pentru a fi prezentate în cadrul unei expoziţii festive. Lucrările pot reveni, cu acordul autorilor, în proprietatea Universităţii „Spiru Haret”.
Adresa la care vor fi trimise lucrările este: Universitatea „Spiru Haret” Braşov, str. Turnului nr.7, cu menţiunea „Concurs Centenar”.
Termenul limită de expediere este: 20 aprilie 2018, inclusiv.

Juriile pe cele două genuri de artă vor fi compuse din artişti profesionişti de notorietate publică naţională şi internaţională şi vor decide câştigătorii premiilor, câte trei pentru fiecare din cele două secţiuni (literară şi artă plastică), care vor fi constituite în bani, diplome şi editare-tipărire sau vernisare, după caz.
Astfel, la  Secţiunea literatură juriul va fi compus din:
- preşedinte juriu: Mircea Brenciu, membru al Uniunii scriitorilor din România,
- membru juriu:  Iulian Cătălui, membru al Uniunii Scriitorilor din România,
- membru juriu: Mircea Doreanu, membru al    Uniunii Scriitorilor din România.
La  Secţiunea artă plastică juriul va fi compus din:
- preşedinte juriu: Gabriel Stan,  directorul Galeriei de artă „Kron-Art” Braşov,
- membru juriu: Nicolae Daicu, preşedinte filiala Braşov a U.A.P.,
- membru juriu: dr. Alexanu Lungu, expert internaţional de artă,
- membru juriu: Waldemar Mattis Teutsch, artist plastic.
Decernarea premiilor se va efectua, în prezenţa mass-media naţională, la data de 9 mai 2018, în cadrul Sesiunii naţionale de comunicări „Centenar-România, anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 ”, care va avea loc la Biserica „Schimbarea la față” de pe B-dul Saturn, din Braşov.                                                                           

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional