Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:20

Centrele pentru minori, ce nebunie!

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 23 iunie 2016

Copiii statului, cuminţiţi cu pastile! Peste 30% dintre copiii instituţionalizaţi primesc medicaţie psihiatrică!

Centrele pentru minori, ce nebunie!

O anchetă a gsp.ro a scos la iveală faptul că la centrul de plasament Dacia – Jibert copiilor le sunt administrate mai multe medicamente care „îi liniştesc”. Ancheta extinsă la nivel naţional de Cătălin Tolontan arată că din cei 19.333 de minori care trăiesc în centrele de plasament din ţară, 5.485 (circa 30%) dintre ei sunt sub tratament cu pastile psihiatrice. De cele mai multe ori e vorba de narcoleptice, care „îi liniştesc pe copii”, scrie Cătălin Tolontan pe blogul tolo.ro, într-un material semnat de el şi de colegii săi Mirela Neag, Răzvan Luţac, Marius Mărgărit.
Centrul de plasament Dacia se află în comuna Jibert, între localităţile Rupea şi Viscri din judeţul Braşov. Este o casă pentru copii fără nevoi speciale şi cu toate acestea 12 dintre cei 28 de copii primesc medicaţie psihiatrică. Printre ei figurează şi un copil diagnosticat cu ADHD la doi ani. Opt dintre cei care primesc tratament provin din centrele de plasament din Tărlungeni şi Hărman, fiind relocaţi definitiv în ultimul an, deşi, iniţial, li s-a spus că pleacă într-o vacanţă. Directorul centrului de plasament, Ioan Polexa, a recunoscut că nu e normal ca aproape jumătate din copiii de la o casă fără nevoi speciale să primească medicaţie psihiatrică. Totodată, profesorii de la şcoala din Jibert povestesc că înainte să primească medicaţia, elevii de la Dacia se purtau normal, dar acum adorm în timpul orei, timp în care le curge saliva, potrivit tolo.ro.
Acum, copiii s-au revoltat şi refuză să mai primească medicaţia.

Şeful DGASPC Braşov: E o exagerare
Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, Gheorghe Durnă, spune că nu numai copiii din centre sunt neastâmpăraţi şi deranjează orele – aşa cum se întâmplă în cazul micuţilor care au ajuns sub tratament – ci şi destul de mulţi din familiile obişnuite. Durnă consideră că povestea este o exagerare din partea presei şi a unor angajaţi ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului. „Tratamentul este un tratament dat de către medicul specialist, recomandat de mai mult timp – deci nu este o chestie nouă – şi, bineînţeles că este un tratament de care răspunde medicul specialist”, a explicat Gheorghe Durnă, directorul DGASPC Braşov.
Şeful DGASPC spune că Direcţia nu are psihiatrii, iar tratamentul este prescris de un medic specialist, la care copilul ajunge după ce este trimis de către psihologul centrului. Mai mult, mulţi dintre copii au fost duşi şi la un al doilea psihiatru, care a confirmat diagnosticul pus şi tratamentul recomandat de primul medic. În plus, mulţi dintre copiii de la Jibert au ajuns la centru urmând deja tratamentul.

Pleacă într-o „vacanţă” unde statul... îi uită
O altă problemă invocată în ancheta gsp.ro este faptul că minorii sunt transferaţi fără respectarea normelor legale, fapt confirmat şi de conducerea DGASPC Braşov. „Au fost aduşi copii din alte părţi, cărora li s-a spus că vor pleca în vacanţă. Au fost aduşi aici pentru perioada vacanţei, dar nu au mai plecat înapoi”, a precizat Durnă. Relocarea minorilor este unul dintre cele mai dificile lucruri la care pot fi supuşi copiii, astfel că unele centre preferă să le spună micuţilor că vor pleca în vacanţă, pentru ca apoi să „uite” de ei. De obicei, micuţii ajung la Spitalul de Copii. Doctorul Marcel Albean, director medical al Spitalului de Copii Braşov, spune că aceşti copii nu se deosebesc de ceilalţi, doar că numărul celor cu probleme dintre ei este mai ridicat. „Copiii instituţionalizaţi care ajung la noi sunt copii cu tulburări de comportament şi această situaţie este destul de frecventă, se întâmplă în fiecare săptămână. În general, sunt copii cunoscuţi, pentru că au fost pe la noi, au fost evaluaţi, li se face o evaluare, fie ambulator – care sunt cazuri uşoare – fie internare. Au un tratament la domiciliu, care, probabil, prezintă stări acute sau urgenţe, sunt aduşi cu salvarea, li se cere consimţământul aparţinătorilor sau instituţiilor care îi aduc aici, după care sunt internaţi şi reevaluaţi şi li se dă alt tratament, dar tratamentul nu eu îl ştiu, ci medicul specialist”, spune doctorul Albean.

Prefectul cere anchetă
Din ordinul prefectului Ciprian Băncilă, a fost constituită o comisie din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov. Membrii comisiei s-au deplasat deja la centrul de plasament, pentru a sta de vorbă cu toţi cei implicaţi şi a verifica documentele. „Vor face un proces-verbal cu cele constatate, dar le-am cerut celor de la DSP, în speţă doamnei doctor Magda Coman, să verifice de urgenţă, în calitate de specialist, starea copiilor, dacă este necesară medicaţia care le-a fost administrată şi să intervină, dacă este necesar. Apoi, o verificare mai profundă, dacă sunt alte probleme se va face săptămâna viitoare”.
IJP Braşov s-a autosesizat şi face cercetări potrivit purtătorului de cuvânt al IJP Braşov, comisarul şef Liviu Naghi.

Iată şi dialogul dintre Cătălin Tolontan şi Ioan Polexa, directorul centrului de la Dacia – Jibert:
– E un lucru obişnuit ca aproape jumătate dintre copiii de la o casă fără nevoi speciale să primească medicaţie psihiatrică?
– Nu e normal, de acord cu dumneavoastră! De altfel, 8 dintre cei 12 pe care i-aţi găsit pe medicaţie au venit de la alte două case din judeţul Braşov.
– Şi cum de s-au grupat la o singură casă 12 copii care au nevoie de tratament psihiatric?
– Nouă ni s-a zis că vin aceşti copii până începe şcoala, dar au rămas la noi. Nici măcar copiilor nu li s-a spus că sunt transferaţi, ci că sunt aduşi în vacanţă. Abia apoi au aflat că rămân permanent la noi.
– Şi nu aţi realizat că veţi avea aproape jumătate sub tratament?
– Aşa ni s-a spus de la Direcţia Braşov, noi nu puteam să ne opunem! Nici noi nu credem că e logic să grupezi atâţia copii cu probleme. Ei au un IQ peste medie… Şi sunt mai agitaţi, aşa…
– Medicaţia le-o recomandă, evident, un medic, aşa-i?
– Da. Copiii au venit cu medicamente şi cu schemele de medicaţie. Ni s-a spus că trebuie să ia aceste medicamente. Dar procedura nu s-a respectat. Au sosit fără dosarele sociale! Nu ştiam istoricul lor, ce probleme au, dosarele medicale şi sociale au ajuns mult mai târziu, prin aprilie-mai, anul acesta.

 

+0 -0

Comentarii

rammstein

2016-06-23 07:49:46


sa veniti la sacele !!!...ce medicamente ?...astia primesc parfuri pentru mama mare direct de la surse....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie