Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 07:48

Centrul Cultural Reduta şi-a dublat într-un an veniturile din vânzarea de bilete

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 20 ianuarie 2016

Diversitatea evenimentelor culturale, dar şi preţul lor - maxim 30 de lei, au făcut ca Reduta să încaseze doar din tichetele de intrare aproape 78.000 de lei în 2015, faţă de aproximativ 30.000 de lei în 2014

Centrul Cultural Reduta şi-a dublat într-un an veniturile din vânzarea de bilete

Anul 2015 a fost unul rodnic pentru Centrul Cultural Reduta, iar managerul instituţiei, actorul Marius Cisar (foto) speră ca 2016 să fie măcar la fel de bun. Evenimentele cu tradiţie vor continua, evenimente în premieră sunt deja pregătite, numai bani să fie.
Anul trecut, „Reduta” a reuşit ca, din bugetul alocat, să organizeze mai multe festivaluri de înaltă clasă, festivaluri care „în orice moment pot concura cu cele de talie europeană. Un exemplu este Festivalul Internaţional al Muzicii de Cameră «Marile Serate Muzicale», care în 2015 a însemnat o împlinire a celor patru ediţii precedente, atât prin prezenţa unor solişti remarcabili de pe trei continente, cât şi al participării publicului”, a explicat Marius Cisar. Un alt eveniment notabil a fost Festivalul de Dans Istoric Romana, la ediţia de anul trecut, managerul Redutei, Marius Cisar, preluând şi misiunea de director artistic. „Festivalul a fost realizat la iniţiativa lui Valer Rus, director la Muzeul «Casa Mureşenilor»”. Un alt eveniment notabil a fost Bastion Baroc, organizat la Bastionul Ţesătorilor, de altfel singurul eveniment care a avut loc în acest spaţiu - „un spaţiu senzaţional care nu poate fi pus în valoare decât prin evenimente special gândite pentru acest spaţiu”.
„2015 a însemnat şi o ediţie reuşită a festivalurilor de teatru dedicate amatorilor şi liceenilor: AMActor şi Amprente. Am o bucurie personală pentru faptul că spectacolul prezentat în cadrul Festivalului Amprente - «Pisica verde», al dramaturgului Elise Wilk, prezentat de liceenii de la «Grigore Antipa», în regia mea, alături de prof coordonator Anca Băcanu, a fost ulterior prezent la mai multe festivaluri de profil din ţară, obţinând toate premiile. Mai mult, trupa de liceeni a fost invitată la Festivalul Internaţional de Teatru «I.L. Caragiale», organizatorii asigurându-le toate cele necesare pe perioada desfăşurării evenimentului. Acest fapt aminteşte de misiunea Redutei - acela de a promova şi susţine tinere talente braşovene, şi acesta este şi una din misiunile asumate prin programul de management”, a mai amintit managerul instituţiei.
Un alt eveniment la care Centrul Cultural Reduta a fost prezent a fost la Festivalul Săptămâna Comediei. „Evenimentul a debutat în urmă cu trei ani, în colaborare cu Asociaţia Fanzin, iar la început reprezentaţiile au fost la Reduta. În 2015, au fost la Teatrul Sică Alexandrescu, dar Centrul Cultural Reduta a creat o secţiune specială dedicată teatrului interetnic, fiind prezente trupe din Teatrele maghiare din Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe”, a amintit Marius Cisar.
Alte „produse” cu care se mândreşte Centrul Cultural Reduta sunt Cvintetul Anatoly şi Corul Concentus. Cvintetul Anatoly este recunoscut în întreaga ţară după ce a obţinut locul 2 la finala Românii au Talent, dar, lucru mai puţin ştiut, în urmă cu doi ani, Cvintetul a obţinut şi locul 2 la Concursul Internaţional Vocal din Tolosa, Spania. Corul Concentus, dirijat de profesorul Marius Modiga, are şi el în palmares numeroase premii. Un exemplu - Trofeul Premiul Festivalului la secţiunea coruri mixte al Festivalului Intenaţional de Muzică şi Dans – Cantonigros, desfăşurat în oraşul Vic (lângă Barcelona) din Spania.
Tot Centrul Cultural Reduta este şi organizatorul tradiţionalului Festival „Garofiţa Pietrei Craiului”. „Acesta a ajuns la a noua ediţie. Este o performanţă, dar şi o obligaţie morală de a continua acest festival, singurul din regiune care promovează valorile autentice ale folclorului din Balcani şi care prezintă în fiecare vară publicului braşovean o ladă de zestre impresionantă. Festivalul este unul itinerant, astfel că spectacole sunt oferite şi publicului din Bran, Râşnov, Predeal şi Făgăraş”, a mai precizat directorul Redutei.

Prima premieră de dans contemporan, la Reduta
Tot în 2015, în noiembrie, Centrul Cultural Reduta a prezentat, în premieră, un spectacol de dans contemporan. Este vorba despre „LOE - Locus, Opia, Extensia” - un „poem muzical”, realizat în coregrafia şi conceptul Biancăi Ochea şi Rodicăi Ştirbu (scenograf). Braşoveanca Bianca Ochea este absolventă UNATC Bucureşti, secţia Coregrafie, are un master în coregrafie la Paris, iar în spectacol, alături de ea performează Bogdan Nechifor - un tânăr talentat de la Teatrul „Sică Alexandrescu”. „Acest proiect vizează crearea unui public de nişă pentru astfel de spectacole cu care braşovenii nu sunt obişnuiţi. Sunt spectacole avangardiste, dar care în Europa de Vest se practică de foarte mulţi ani. Sigur este un spectacol cu care îmi doresc să trecem graniţele României, pentru că performanţele sunt remarcabile”, a explicat Marius Cisar.

Planuri pentru 2016 - un nou eveniment şi continuarea celor existente
Pentru 2016, conducerea instituţiei aşteaptă deocamdată aprobarea bugetului. Deja, planurile sunt făcute. Astfel, conducerea instituţiei doreşte să menţină evenimentele actuale, „cu priză la public”, dar şi să îmbogăţească oferta culturală cu un nou eveniment dedicat tinerilor creatori. „Mă refer la un festival care îi va avea ca protagonişti pe absolvenţii de la Regie şi Actorie ai Universităţilor din ţară. Încercăm să creăm la Braşov o bursă a tinerelor valori. Acest eveniment se va intitula simplu - «Debut» şi va avea ca partener UNATC Bucureşti. Poate că o dată cu acest festival vom atrage atenţia autorităţilor locale că este potrivit să creăm la Braşov o Universitate sau măcar o Secţie a unei Universităţi de profil, aşa cum există la Cluj sau la Sibiu”, a subliniat Marius Cisar.
Un alt eveniment care va continua va fi Reuniunea de Artă Contemporană (RAC), un eveniment dedicat tinerilor artişti contemporani. De asemenea, va fi organizată şi a III-a ediţie a Congresului Internaţional de Numismatică, la care participă reprezentanţi din 10 ţări şi care practic au transformat Braşovul şi în polul numismaticii, în ţară nemaifiind organizate astfel de evenimente.
Cei care nu au apucat să vadă spectacolul de dans multimedia „LOE” vor avea 10 ocazii în anul ce vine, iar prima dintre ele va fi pe 23 ianuarie.

O altă premieră - „În cursul zilei de azi noapte”
O altă premieră gândită pentru acest an este a trupei de teatru a Centrului - Redoute, care, la sfârşitul lunii februarie va prezenta un spectacol după un text al dramaturgului Cornel Udrea, în regia actriţei Viorica Geantă Chelbea. „Piesa în original se numeşte «Cerere în căsătorie fără Cehov», dar publicul braşovean o va cunoaşte sub numele de «În cursul zilei de azi noapte». Este un spectacol plin de candoare şi umor, care sondează profunzimile umane, nevoia de celălalt. Este un spectacol cu două personaje, interpretate de Silviu Dudescu şi Gina Moarcăs”, a mai spus Marius Cisar.

Şi-au dublat veniturile din vânzarea biletelor
Anul 2015 a însemnat şi un an de performanţe manageriale. Astfel, în anul trecut, Centrul Cultural Reduta a obţinut doar din vânzarea biletelor 78.000 de lei, faţă de 29.965 în 2014,. „Acestea sunt aspecte pozitive care ne determină să privim cu optimism spre 2016”, a punctat directorul Redutei. Faptul că au reuşit să vândă atât de multe bilete este explicabil prin diversitatea spectacolelor oferite, dar şi prin preţul redus al acestora. De altfel, nici în acest an nu vor creşte preţurile pentru evenimentele realizate în cadrul Centrului Cultural Reduta. „Acestea se situează undeva la 10-30 de lei, în funcţie de eveniment”, a explicat Marius Cisar.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie