Curs BNR

1 EUR = 4.9765 RON

1 USD = 4.6373 RON

1 GBP = 5.8018 RON

1 XAU = 350.3208 RON

1 AED = 1.2626 RON

1 AUD = 3.0320 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8988 RON

1 CAD = 3.3966 RON

1 CHF = 5.0832 RON

1 CNY = 0.6399 RON

1 CZK = 0.1978 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2662 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9616 RON

1 KRW = 0.3369 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4220 RON

1 NZD = 2.7605 RON

1 PLN = 1.1498 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4261 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1171 RON

1 XDR = 6.1121 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8172 - 29 apr 03:34

Cercetători, din liceu

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 23 sepembrie 2019

„Şaguna” are din acest an un Centru de Cercetare în Fizică Aplicată. Tinerii oameni de ştiinţă au adus deja prima medalie internaţională la Braşov

Cercetători, din liceu

Şase elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” au participat, în luna august, la Turneul Internaţional al Tinerilor Oameni de Ştiinţă, din Belarus. A fost o participare în premieră a României la această competiţie, iar „şaguniştii” s-au întors cu bronzul acasă. Echipa de la „Andrei Şaguna” a fost formată 6 elevi, cinci din diferite clase de a IX-a şi un alt elev din   clasa a VII-a, la momentul înscrierii în competiţie. Elevul din clasa a VII-a este şi olimpic naţional la fizică. „Pot spune că a fost o experienţă inedită. A fost ceva ce nu mi-am imaginat vreodată că voi avea ocazia să experimentez. Este ceva diferit de olimpiada cu care suntem obişnuiţi – să fim cu o foaie în faţă şi să dăm tot ce avem mai bun. Este vorba despre dezbatere, despre cunoştinţele pe care le avem, faptul că putem discuta, dezbate multe aspecte din ştiinţă. Este ceva diferit, o experienţă pe care nu m-am aşteptat să o am şi sunt foarte fericită că am acumulat-o”, ne-a spus căpitanul echipei, Mara Nicolau, acum elevă în clasa a X-a.
Echipa de bronz a fost formată din Mathias Martiali, Tudor Curtu, Andreea Panaite, Mara Nicolau, Roland Gurzău şi Ştefan Alexandru.
Turneul Internaţional al Tinerilor Oameni de Ştiinţă a însemnat testarea cunoştinţelor elevilor din fizică, biologie şi chimie, în cadrul unor dezbateri. Fiecare problemă putea avea mai multe soluţii, dar fiecare trebuia argumentată. „Noi am început, în urmă cu trei ani, cu Turneul Internaţional al Tinerilor Fizicieni, doi ani la rând cu un singur elev, anul acesta am avut un succes, din 5 elevi reprezentanţi ai României, trei sunt din această şcoală. La Concursul tinerilor oameni de ştiinţă, toată echipa României a fost alcătuită din şagunişti. Am avut această idee în urmă cu jumătate de an şi am vrut foarte mult ca România să aibă o echipă în acest concurs. România a obţinut premiul al III-lea, un premiu nesperat, care ne-a bucurat foarte mult. Ne-au depăşit Elveţia, Noua Zeelandă şi Croaţia, dar am devansat China, Rusia, Bulgaria, echipe de tradiţie, cu premii, în anii anteriori. Vrem să creştem oameni de ştiinţă şi am început cu acest concurs orientat către juniori. Am intenţia ca anul acesta să încerc să înscriu chiar două echipe: una pe gimnaziu şi una pe liceu”, a precizat profesorul coordonator de la „Şaguna”, Carmen Tănăsescu. 
Concursul Internaţional al Tinerilor Oameni de Ştiinţă a început, în urmă cu 15 ani, în Moscova. În acest an, în competiţie au intrat 22 de echipe internaţionale. Medalia de bronz vine să completeze palmaresul Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”, în care se mai numără premii de la concursul NASA din fiecare an de participare, premii de la concursuri şi olimpiade internaţionale, dar şi naţionale.

Centru de Cercetare în Fizică Aplicată, la „Andrei Şaguna”
Premianţii de la Turneul Tinerilor Oameni de Ştiinţă, dar şi olimpicii international şi naţionali la alte discipline vor putea învăţa o parte din ştiinţele exacte altfel. Asta pentru că, din acest an, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” are un Centru de Cercetare în Fizică Aplicată. Este vorba despre o clasă care a fost mobilată şi dotată cu cele necesare pentru a putea face performanţă. „Noi nu am avut în şcoală un spaţiu pentru cercetare controlată şi susţinută prin investiţie, în special în aparatură, deci ne lipsea infrastructura. În consecinţă, în urmă cu doi ani, am conceput proiectul, l-am înaintat către Schaeffler şi am reuşit o finanţare pentru partea de dotare, iar partea de mobilier a fost realizată cu un alt sponsor. Avem o dotare la ora actuală prin care putem să facem la nivelul şcolii orice cercetare, că este în domeniul electronic sau în domeniul clasic”, a precizat prof. Carmen Tănăsescu.

Telescopul vechi – piesă de muzeu
Printre echipamentele noi, există şi un telescop special, unic în Braşov, care vine să-l înlocuiască pe vechiul telescop, ce data din perioada interbelică. „Telescopul este programabil. Putem să-l fixăm şi el să înregistreze toate evenimentele cereşti care au loc în decursul unei nopţi singur şi a doua zi să putem să vizionăm ce s-a întâmplat. Dispunem pe partea de electronică de tot ce înseamnă aparatură, am achiziţionat plăcuţe pentru roboţi, senzori, pentru că în acest an şcolar dorim să construim un rover şi ne gândim chiar la un format de dronă – totul făcut de elevi, programat de ei, putem să măsurăm presiuni, densităţi”, a detaliat Carmen Tănăsescu.
Sponsorizările în Centrul de Cercetare în Fizică Aplicată de la „Şaguna” se ridică la peste 30.000 de euro, potrivit sursei citate.

 




 

+5 -0

Comentarii

Liamo

2019-09-23 08:56:39


Felicitari...dar tot romaneste functioneaza:nu a fost nimeni in stare sa ascunda cablurile alea puse provisional cu motiv de a impresiona cu acel proiector ? Adica,punem un prelungitor si il aruncma asa pe tabla aia interactiva sa aratam ca merge !??? Jignitor la inteligenta noastra ,pacat de copiii aia tineri !

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie