Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 15:45

Cetatea Feldioara, deschisă turiştilor doar în acest week-end

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 01 sepembrie 2017

După Festivalul cavalerilor teutoni, monumentul va fi închis, până la rezolvarea problemelor patrimoniale şi obţinerea avizelor

Cetatea Feldioara, deschisă turiştilor doar în acest week-end

Cetatea Feldioarei va putea fi vizitată, gratuit, în acest weekend de locuitorii comunei sau de turişti, cu ocazia celei de-a VII-a ediţii a Festivalului „Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, ce se va desfăşura în perioada 1 – 3 septembrie. Cu această ocazie, în multe încăperi vor fi expuse diverse obiecte de patrimoniu de la Muzeul Naţional de Istorie, dar şi obiecte istorice oferite de localnici. „Punerea în valoare a cetăţii face parte din strategia dezvoltare a turismului din comuna Feldioara. Pe lângă Cetate, în care vom amenaja un muzeu şi vom organiza diferite evenimente, avem şi alte obiective turistice, de la cele două biserici evanghelice (cea din Rotbav şi cea de la Feldioara) sau monumentul saşilor, la bălţile de la Rotbav. De asemenea, alături de cetăţile de la Râşnov, Făgăraş sau Rupea, dar şi de bisericile fortificate din judeţ, Cetatea Feldioara va contribui la dezvoltarea turismului în judeţul Braşov”, a declarat primarul comunei, Sorin Taus (foto).

Potrivit primarului, inaugurarea oficială a monumentului va avea loc duminică, după care, o perioadă, cetatea nu va mai putea fi vizitată de turişti, urmând a fi deschisă după ce se vor obţine toate avizele şi se va rezolva problema patrimonială.
„Având în vedere că investiţia a fost finanţată de Consiliul Judeţean, înainte de a începe lucrările, monumentul a fost preluat în administrare de administraţia judeţeană. În perioada următoare vor fi emise hotărârile de consiliu local şi de consiliu judeţean prin care cetatea se va «întoarce» la comuna Feldioara, astfel încât să putem să o administrăm. De asemenea, am început demersurile pentru obţinerea avizelor necesare funcţionării obiectivului. Noi estimăm că până la sfârşitul acestui an procedurile vor fi încheiate, astfel încât să putem deschide cetatea”, a explicat Sorin Taus.
Până atunci, edilii au în plan amenajarea, în exteriorul fortificaţiei, a unei zone de unde turiştii vor putea cumpăra biletele de intrare în cetate, dar şi suveniruri. De asemenea, va fi amenajat muzeul, iar anul viitor va fi pavat cu piatră drumul dintre Biserica Evanghelică şi Cetate.

Perdea de pini între cetate şi staţia de epurare
O problemă pe care Primăria Feldioara va trebui să o rezolve este „ascunderea” staţiei de epurare, care nu oferă o panoramă prea plăcută turiştilor. „Staţia respectivă este marele minus al zonei. Amplasarea ei la baza cetăţii a fost cea mai mare greşală. Putea fi realizată la câţiva kilometri mai jos, unde este o păşune a comunei. Terenul care este ocupat acum de staţia de epurare ar fi trebuit să rămână liber, iar acolo să se organizeze evenimente. Aşa se întâmplă în localitatea poloneză Marienburg, localitate cu care noi vrem să ne înfrăţim”, a afirmat Taus. Pentru a rezolva problema staţiei de epurare, primarul Feldioarei a precizat că „am discutat deja cu o firmă de specialitate, care a spus că ne poate aduce o specie de pini de o dimensiune mai mare, pe care să-i plantăm. Nu putem aştepta un secol ca pinii să crească şi să mascheze staţia de epurare”.

Cetatea Feldioara îşi va deschide larg porţile pentru a-i primi pe turişti
La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis în perioada 1-3 septembrie, la Feldioara se va desfăşura un eveniment cu tradiţie: Festivalul „Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, ediţia a VII-a. Manifestarea se  înscrie în Proiectul „Obiective culturale, tradiţionale şi obiceiuri în comuna Feldioara”, proiect inclus în strategia şi programul de promovare şi dezvoltare a tradiţiilor şi turismului.
Programul a fost elaborat de Primăria Feldioara, în ideea menţinerii continuităţii, graţie iniţiativei şi demersurilor susţinute făcute de către primarul comunei, Sorin Taus.
Cu ocazia acestui festival, localnicii şi turiştii vor asista şi la deschiderea oficială a Cetăţii Ţărăneşti Medievale, obiectiv cultural şi istoric refăcut aproape de la zero după patru ani de muncă şi o investiţie de peste trei milioane de euro.
Cetatea îşi va deschide porţile, poate fi aşadar vizitată de publicul larg, astfel încât toţi cei prezenţi la cele două evenimente se vor bucura de un program artistic şi sportiv de excepţie, din care nu vor lipsi  spectacolele, luptele între cavaleri, atelierele meşteşugăreşti şi de creaţie, paradele cu cai şi trăsuri. (M.P.) 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie