Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 16:16

Cine poate primi anul acesta ajutor de încălzire

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 octombrie 2016

Cererile privind obţinerea acestei forme de protecţie socială se depun din 24 octombrie.

Cine poate primi anul acesta ajutor de încălzire

Direcţia de Servicii Sociale (DSS) Braşov a anunţat că din 24 octombrie se pot depune cererile privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei pentru sezonul 1 noiembrie 2016 – 31 martie 2017.
De această formă de protecţie socială pot beneficia consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanelor singure.
Consumatorii care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, energia electrică combustibili solizi sau petrolieri pot beneficia de aceste ajutoare dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 615 lei.
Reprezentanţii DSS au anunţat că cererile se depun personal de către titulari (sau unul din membrii  majori ai familiei) direct la sediul instituţiei. Titulari ai acestui ajutor pot fi proprietarul locuinţei, succesorul de drept al acestuia, persoana care a înstrăinat locuinţa în baza unui contract de vânzare - cumpărare cu clauză de întreţinere sau cu drept de habitaţie, titularul contractului de închiriere, comodat, concesiune al acesteia ori alt membru de familie major şi împuternicit de proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere ori, după caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 16 ani.
Formularele reprezentând cererea şi declaraţia pe proprie răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei se pot ridica de la sediul Direcţiei  de Servicii Sociale, de pe str. Panselelor nr. 23, începând cu data de 17 octombrie, de luni până vineri, între orele 8.30-15.30. De asemenea formularele se pot descărca şi de pe adresa www.brasovcity.ro.
Cererile însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de către membrii acesteia se vor depune la sediul Direcţiei de Servicii Sociale din Str. Panselelor nr. 23, în zilele de  luni, marţi, miercuri, vineri (între orele 8.30 şi 17.00) şi joi, între orele 8.30 şi 18.00).

Multe acte doveditoare
Pentru a dovedi componenţa familiei, solicitanţii trebuie să depună la dosar copii după actele de identitate ale solicitantului şi ale membrilor familiei, certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, permisul de şedere temporară / document de identitate / permis de şedere pe termen lung (pentru cetăţenii străini sau apatrizi), certificat înregistrare / carte de rezidenţă (pentru cetăţenii UE, SEE sau din Confederaţia Elveţiană). În cazul copiilor care nu locuiesc cu părinţii naturali, solicitanţii trebuie să depună, în funcţie de situaţie, hotărârile judecătoreşti sau alte documente care atestă că minorul este în grija celui care a cerut ajutorul de încălzire.
Tot la dosar mai trebuie depusă o adeverinţă eliberată de Asociaţia de Proprietari
din care să rezulte numele şi numărul persoanelor care locuiesc efectiv la adresa la care solicită acordarea ajutorului, dacă sunt trecute în cartea de imobil şi sunt luate în calcul la plata cheltuielilor de întreţinere (în original). În cazul chiriaşilor, trebuie depus contractul de închiriere înregistrat la administraţia finanţelor publice.

Se ia în calcul inclusiv ajutorul de şomaj
Cei care doresc să obţină ajutoarele de încălzire trebuie să depună o serie de acte doveditoare privind veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii. În calcul se iau inclusiv sumele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligaţii legale de întreţinere şi alte creanţe legale. Nu se ia în calcul alocaţia pentru susţinerea familiei, veniturile aferente bugetului personal complementar,  ajutorul de stat acordat producătorilor agricoli, bursele de studiu şi cele sociale, precum şi sumele acordate prin Programul „Bani de liceu”, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru a li se accepta dosarele, titularii cererilor au obligaţia să declare toate veniturile nete realizate de membrii familiei în luna anterioară depunerii cererii, cu excepţia celor de mai sus. Veniturile vor fi trecute cererea şi declaraţia pe propria răspundere şi vor fi dovedite prin documentele eliberate de angajator ori de alte autorităţi competente.

Ce bunuri sunt „pe lista neagră”
Pe lângă venituri, în evaluarea dosarelor se va ţine cont de o serie de bunuri pe care le deţine titularul, iar dacă acesta are un obiect aflat „pe lista neagră” nu va putea beneficia de ajutorul de încălzire. Astfel, nu vor putea beneficia de aceste ajutoare cei care sunt proprietarii altui spaţiu decât locuinţa, cei care au o curte sau alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală. Totodată, sunt excluse de la plata ajutoarelor de încălzire persoanele care au mai mult de un autoturism / motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani, precum şi cei care deţin un autoturism sau o motocicletă cu o vechime mai mică de 10 ani (cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile).
Nu vor beneficia de această formă de protecţie socială nici cei care au autoutilitare, autocamioane de orice fel (cu sau fără remorci), rulote, autobuze, microbuze, dar nici cei care au utilaje agricole (tractor, combină autopropulsată), utilaje de prelucrare agricolă (presă de ulei, moară de cereale) sau utilaje de prelucrat lemnul (gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric).
Totodată, chiar dacă luna anterioară au avut venituri mici, cei care au depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei nu pot beneficia de aceste ajutoare.
De la plata ajutoarelor de încălzire vor fi excluşi şi agricultorii care deţin suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

Cuantumul ajutoarelor de încălzire
- Persoanele care utilizează gaze naturale pentru încălzirea locuinţei – ajutorul se acordă în sumă fixă, în raport cu venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure şi reprezintă sume lunare cuprinse între 262 lei şi 20 lei, dar nu mai mult decât valoarea facturii individuale sau, după caz, a cheltuielilor efectiv repartizate pentru cantitatea de gaze naturale folosită (pentru cei care folosesc gaze naturale  în regim de asociaţie)
- Persoanele care utilizează energie electrică pentru încălzirea locuinţei – ajutorul se acordă în sumă fixă în sumă fixă, în raport cu venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure şi reprezintă sume lunare cuprinse între 240 lei şi 48 lei, dar nu mai mult decât valoarea facturii individuale
- Persoanele care utilizează lemne, cărbuni, combustibili petrolieri – ajutorul se acordă în sumă fixă, în raport cu venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure şi reprezintă sume lunare cuprinse între 54 lei şi 16 lei
- Persoanele care utilizează energie termică în sistem centralizat pentru încălzirea locuinţei – ajutorul se acordă prin compensarea procentuală, între 90% şi 5%, a valorii efective a facturii la energie termică  în raport cu venitul net mediu lunar pe  membru de familie, respectiv al persoanei singure, dar nu mai mult decât valoarea ajutorului maxim lunar stabilit prin dispoziţie a primarului. Pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 786,10 lei – 1.082 lei, compensarea procentuală este de 10%. Pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 155 lei - 786 lei, compensarea procentuală este mai mare cu 10% faţă de proporţiile stabilite pentru familie. Pentru familiile şi persoanele singure, care beneficiază de venitul minim garantat compensarea procentuală se acordă în proporţie de 100%.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie